Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Qwa Tatra pils godzina 10:27 5-ąte piwko juz czuje radośc
Ta urudziny Debiana dokładnie czekać jescze na FreeBSD heeee
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2011-08-17 10:29:07)
Offline
http://www.polityka.pl/rynek/1519168,1,polski-przemysl-piwny.read
Offline
[quote=azhag]http://www.polityka.pl/rynek/1519168,1,polski-przemysl-piwny.read[/quote]
nie jest ważne, ile piwa się warzy, ważne jak.[/quote]
nie odkryli, po prostu pojechali na tydzień do Czech lub na Słowację, gdzie ta prawda jest znana od czasu przejęcia przez światowe koncerny [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_Ba%C5%BEant]Zlatego Bażanta[/url] i kilku innych flagowych marek.Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-13 12:11:06)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Offline
[quote=azhag]http://www.polityka.pl/rynek/1519168,1,polski-przemysl-piwny.read[/quote]
Pozytywny artykuł, ciekawe jak długo ta tendencja się utrzyma.
Fabryki "piwa" dalej zwalczają małe browary...
Offline
Nie będę zdziwiony jak za niedlugo odezwie sie pijar o rzekomym zlym wplywie piw wytwarzanych w malych piwowarniach.
Wystarczy zobaczyć jak mocno produkt piwo zakorzenione jest w biznesie(reklama)
To trochę podobne jest do walki malego miekkeigo z opensource z tą rożnicą że tutaj ich lecencja blokuje i generalnie boją się jej. W piwowarstwie i innych produktach silniejszy przyjdzie do diedia fiedia i powie mu że weźmie go do rady nadzorczej, ze 100000 na m-c i moze miec wywalone na wszystko.
Mi osobiscie lepiej smakują piwa niepasteryzowane. Byłbym szczęśliwy gdyby tak pojechać za rok do malutkiej miejscowosci i zamiast domowego bimbra napic sie domowego piwa, albo w lokalnej knajpie napic sie ich piwa.
Offline
[quote=hello_world]Nie będę zdziwiony jak za niedlugo odezwie sie pijar o rzekomym zlym wplywie piw wytwarzanych w malych piwowarniach.
Wystarczy zobaczyć jak mocno produkt piwo zakorzenione jest w biznesie(reklama)
To trochę podobne jest do walki malego miekkeigo z opensource z tą rożnicą że tutaj ich lecencja blokuje i generalnie boją się jej. W piwowarstwie i innych produktach silniejszy przyjdzie do diedia fiedia i powie mu że weźmie go do rady nadzorczej, ze 100000 na m-c i moze miec wywalone na wszystko.
Mi osobiscie lepiej smakują piwa niepasteryzowane. Byłbym szczęśliwy gdyby tak pojechać za rok do malutkiej miejscowosci i zamiast domowego bimbra napic sie domowego piwa, albo w lokalnej knajpie napic sie ich piwa.[/quote]
Kiedyś chyba była podobna sytuacja z masłem. Pojawiła się reklama masła sugerująca szkodliwość wszelkiego rodzaju margaryn i zaraz została wycofana. Producenci, reklamodawcy itp. Za duża machina żeby skutecznie coś zmienić.
Offline
Wczoraj zacząłem przygodę z warzeniem piwa. Oj ciężko jest. Filtrowanie piwa zajmuje dużo czasu. Żona marudzi, że jej śmierdzi. Strasznie. Lubię piwa górnej fermentacji i ciemne. To sobie takie warzę. I ma być mocno goryczkowe. I oryginalne. No marudny jestem. Nie kupię takiego. Musiałem sam sobie zrobić ;-). Kupiłem sobie chmiel, słód i drożdże. Koszta surowców są niskie na butelkę. Wychodzi tak 1.60 na butelkę 0.5 litra. Robię ciemne India Pale Ale. W internecie znalazłem takie za 25 pln za 0.7 litra, czyli jak mi wyjdzie, to o cho cho.
JAkby ktoś chciał zrobić typowe jasne piwo, to tak wyszłoby mu za 80 groszy za butelkę. No, koszty sprzętu są dość wysokie . ja tam zaoszczędziłem i żałuję. Filtrowanie na sitku to kilka godzin. Wydajesz 50 pln i masz godzinę zamiast 6.
Jak pijecie namiętnie piwo :-) i macie tolerancyjną żonę lub dużo miejsca to polecam jako hobby. I jest to legalne.
Relację jak się udało zdam za minimum 2 miesiące. Robię mocne piwo ( 15 blg) to musi troszkę poleżakować, inaczej będzie niesmaczne.
Offline
Jak nie zdasz relacji, to osobiście Cię zbanuję. ;)
Offline
Sama brzeczka przed fermentacją jest bardzo słodka i bardzo goryczkowa. Mam dobre przeczucia :-) .
Muszę te pięć dych wydać. Filtracja bez tego to koszmar. Mam dzień wolny i przefiltrowałem tak przez 5 godzin z 7 litrów. Czyli połowę.
Offline
Na forum pentaxa siedzą goście którtzy warzą piwo - weź się z nimi skontaktuj :)
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=11290
Offline
A ja ostatnio dostałem Zlatego Bazanta - mały procent, ciemne, ale bardzo pyszne :-)
[img]http://jasneczyciemne.pl/wp-content/gallery/vol02/dsc02543.jpg[/img]
Offline
tylko STRONG 4pak z żabki za 9.95 .Jak sie napiłem niedawno to przypomniałuy mi sie stare czasy picia warki strong :)
Offline
tja... i nie da się jeść przez cały dzień po tym, bo się jedzie na wstecznym ciągu :P
ciężkie piwa są straszne dla żołądka
Offline
Ja mam nadzieję na szczegółowe howto.
Parę razy już miałem plany ale zawsze mi tam jakiegoś składnika brakowało.
Jedyne co robiłem to piwo (ciemne ) z kawy zbożowej i drożdży.
Dobre do zaspokojenia pragnienia w upalną pogodę.
Ale w głowę nie wchodzi. :)
Offline
to link do wiki.
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo
I sklep
http://www.browar.biz/sklep.php?ids=4
Offline
No nie wytrzymałem i już otworzyłem butelkę do spróbowania. Piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane. Kolor ciemny, piana imponująca, jak ubita piana z białka. Chmielone bardzo duża ilością niemieckim chmielem, zapach chmielu dominuje. W smaku też. Alkoholu w smaku nie czuć, ale w działaniu . No, jestem bardzo zadowolony . Jak teraz są już takie rezultaty to za 2-3 tygodnie, jak piwo dojrzeje, to strach się bać.
Offline
witkacy :)
skoro to temat o piwie godnym polecenia, to ośmielam się polecić może niedokładnie samo piwo, co zakład, który to piwo serwuje :)
(i nie żeby to była kryptoreklama, bo moi starzy pankowi znajomi otworzyli ów zakład, ale uważam, że wiedzę o takim zacnym miejscu należy rozpowszechniać)
miejsce nazywa się Zakład Usług Piwnych i mieści się we Wrocławiu przy ul. Ruskiej 34
serwuje się tam ok. 10 piw lanych z kija i niezliczoną przeze mnie liczbę piw butelkowych ;)
mnie osobiście do gustu trafiło piwko Atak Chmielu - okrutnie chmielowe (jak sama nazwa wskazuje), ale też okrutnie dobre - chociaż ja nie wypijam więcej jak jedno, ponieważ później tracę smak ;)
drugie moje ulubione z kija to piwo Bernard - również dobrze chmielone i z odpowiednią ilością goryczki, ale już dużo mniej niż w Ataku Chmielu, więc idealnie nadaje się do dłuższej posiadówki
ceny w lokalu są dość znośne (jak na Wrocław i dobre piwko i dobrą atmosferę) - możecie sobie zobaczyć w linku, który poniżej
[url=http://www.smaki-piwa.pl/piwo/zaklad-uslug-piwnych/]Zakład Usług Piwnych[/url]
tak więc kto żyw i spragnion dobrego piwa uderzać do ZUP :)
ja się tam za godz. właśnie udaję i wypiję wasze zdrówko
z pozdrowieniami
lacer
Offline
2. Warka już zabutelkowana. Tym razem jasne mocne z amerykańskim chmielem. Już mniej goryczkowe, chmiel amerykański daje posmaki owoców tropikalnych. Bardzo ciekawe piwo.
Offline
Jeżeli ktoś odwiedzi Toruń to polecam zajrzeć do krajiny piwa http://krajina-piva.pl/ duuuuuży wybór można bardzo wiele ciekawych piw spróbować.
[b]Lacer[/b] ten atak chmielu jak dla mnie to zbyt potężna siła ;-)
Offline
No to ja już jestem po 10 warkach. I niestety zaczynam być monotonny w robieniu piwa. Na początku szukałem jakiś styli: a to pszenne, a to klasztorne, a to robust porter. a to american cream ale. Jakieś wynalazki wielozbożowe: owies, pszenica, gryka . W tej chwili wiem, że najważniejsze w piwie to nachmielenie odpowiednie. WTypowy polskie jasne ma 15 jednostek goryczki. Ja w tej chwili pije swoje, co ma 300 ( trzysta). No, na grilla to piwo się nie nadaje. Mój Dekadent ma 5% alkoholu, chmielony jest iungą, marynką i lubelskim. To piwo jest testem na męskość. Żadna kobieta go nie była w stanie go przełknąć.
Offline
Odgrzewam, mam taki zapasik na dzisiejszy mecz. Właśnie kosztuję i bardzo pyszne :)
[img]http://213.17.239.53/byleco/P5289547d.jpg[/img]
Offline
Modra Luna z browaru Cerna Hora, jasne borówkowe, miła goryczka.
A z produktów z naszej ojczyzny polecam Śliwkę w Piwie :D
Offline
Ta Śliwka w Piwie to ta sama serii co Wiśnia w Piwie?
Offline
Oraz Jabłko w Piwie ;) O ile wiśnia i jabłko mi nie smakowały, o tyle śliwka jest ciekawa.
Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00499 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.01559 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.148.108.201' WHERE u.id=1 |
0.00401 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.148.108.201', 1732255133) |
0.00148 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732254833 |
0.00037 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3159 AND t.moved_to IS NULL |
0.00019 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01040 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3159 ORDER BY p.id LIMIT 225,25 |
0.00125 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3159 |
Total query time: 0.03836 s |