Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Rumi cos CI krytyka nie wyszła bo ..... my z azhagiem fotografujemy zachód pod słońce a nie ze słońcem za plecami :P.
ale musze przyznac że ciekawe uchwycenie rzeczywistości na tym 1szym zdjęciu.
Yampress: nei chodziło mi o same zachody ale o widoczki :P ... i to nei była krytyka waszych zdjęć tylko pochwała zdjęcia użytkownika [b]debianka[/b] a ze tam coś o waszych było ;p ... na zlocie mnie czaśniesz jak dożyjemy tego zlotu
[quote="Rumi"]na zlocie mnie czaśniesz jak dożyjemy tego zlotu[/quote]
Mam nadzieję, że masz na myśli ,,trzaśnięcie zdjęcia'' :P
Rumi bedzie dobrze :P. oprzemy sprawe o bufet z piwem :)
no jak Rumi stawia to ja też wpadnę :d
A ja uwazam ze ten zachodzik ma cos nabrojone w kanalach i lekko przesycone kolory, szczegolnie zolty. :]
Lacer, poproś mamę aby się zarejestrowała jeszcze raz. http://fotoforum.db-net.pl/ Wiesz jakie są początki - baza poszła się paść bo zrobiło się bubu. Teraz jest OK.
Poza tym, czy mogę bezpiecznie, bez ryzyka rozbicia mi pyska ;D - skrytykować pierwsze zdjęcie ?
Po pierwsze, wygląda mi to na hdr, ale hdr to nie przestępstow, wręcz czasem można cudowne efekty osiągnąć. Wygląda mi na przegięte z saturacją. Zdaję sobie sprawę,że jest to jakaś wariacja na temat rzeczywistości, ale dla mnie na nie :)
Lacer, masz bombową mamę !!
[quote=qluk]A ja uwazam ze ten zachodzik ma cos nabrojone w kanalach i lekko przesycone kolory, szczegolnie zolty. :][/quote]
na fotografii i obróbce się nie znam, ale przypuszczam, że masz rację :)
Mama pracuje na debianie i zdjęcia obrabia (stawiając pierwsze kroki) w gimpie więc niedociągnięcia na pewno są...
ale nie będę jej bronił, w razie jakby co to sama niech wam się odgryza ;P
pozdrowienia
EDIT
i znowu miałem to samo...
wystąpił error przy wysyłaniu odpowiedzi i post się zdublował
w razie wu, to można go wywalić
a następnym razem jak coś takiego się wydarzy to skopiuję message i dam znać co się stało się...
Ostatnio edytowany przez rychu (2008-09-30 20:36:45)
no dzieki za komplementy i za krytykę..:)..zalogowałam sie po staremu czyli rejestracja sprzed roku:..
Bodzio..to nie HDR..masz rację,obróbka ale wszystko w ramach przyzwoitości;)..w Picasie filtruje niebo ,bo nie stosuję filtra w czasie kadrowania, bo nie mam..trochę wyostrzam, jeśli prostuje horyzont..bywa,ze przycinam,jeśli nie podoba mi sie kadr..czy to są już wariacje na temat rzeczywistości czy jeszcze nie?
pozdrawiam ..:)
Nie przejmuj się - to przez pocztę. Jak coś zdubluje to ktoś usunie.
Wracając do tematu - na początku też bawiłem się picassą, ale już dawno odstawiłem. Nie miałem kontroli nad procesami. Teraz tylko gimp i bardzo rzadko CS2
ja tez gimp i tylko gimp. picassa nie trawie tego programu. gorszego dziadostwa nie mogli wymyślić.
ostatni opróbowałem olympus master 2 (dla posiadaczy olków). całkiem całkiem to ciekawie wygląda, tak na szybko cos prosto zmontować...
dla ulubieńców gimpa mały ciekawy link :)
http://www.maniooo.pl/tutoriale.php
debianka: kadrowanie to kadrowanie, a eksperymenty to co innego. IMO ewidentnie przeciagniete kanaly, przez co wyglada ciut nieralistycznie i niebo wokol chmury przybiera zółtawą otoczkę. Ale to sa bledy ktory kazdy popelnia, a potem sie o nie czepia ;)
Co do wywolywania izabawy RAW'kami, ale i nie tylko to LightZone u mnie trzyma sie bardzo silnie.
Nie tknę LightZone. Wywołuje u mnie RAW-y z takim szumem, że nie do oglądania. Ufraw rulezzzz :)
yampress: Olympus master 2 jest fajne do szybkiej zmiany raw=> jpg przy lekkiej edycji ale brakuje mu takich rzeczy jak dla mnei podstawowych obracanai o kąt i kadrowania zdjeć pionowych na poziome i poziomych na pionowe :/
Rumi własnie, dlatego gimp rulez .... :D
czy wiecie że wyszła wersja 2.6 :P
Dziadek,chce jakiegoś fajnego kwiatka.
Trin jak to mozna nazywac tak Wodza.
zamiast od Wodza masz ode mnie
[img]http://yampress.dug.net.pl/ZDJECIA/Inne/p9240140.jpg[/img]
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-04-17 15:07:38)
wodzem jest dla was,dla mnie dziadkiem:P
Dziekuje.Rozumiem że kupiona specjalnie do fotografii dla mnie;-)
to ja nie będę gorszy :)
dla Trin:
[url=http://azhag.fluxboxpl.org/foto/rozne/dscn2540.jpg][img]http://azhag.fluxboxpl.org/foto/rozne/mini/dscn2540.jpg[/img][/url]
edit:
dzisiaj już mi się nie chce, ale jutro macie mnei gnoić tak długo, aż nie wrzucę grzybków
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-10-02 18:18:57)
No jasne - dla Ciebie wszystko :)
Bardzo popularny tej jesieni...
[img]http://bodzio.dug.net.pl/kwiatki/p9220683i.jpg[/img]
ojeej,jak milo popatrzeć.Sie rzuciliście z kwiatkami.Dziekować:)
azhag,jak jutro nie wrzucisz grzybków to cie tak prześwięce że sam bedziesz wyglądał jak grzyb.
a co....
czego to sie nie robi dla kobiety :D
Witam, myślę, że z tym problemem mogę się dopisać.
Zeskanowałem trochę starych pamiątkowych, głównie czarno-białych fotografii. Niestety część z nich ma różnego rodzaju defekty - plamy. słaby kontrast i rozpiętość tonalna, widoczne paprochy i inne wady jak to na leciwych starociach.
Próbowałem poszukać tutków z receptą jak w prosty sposób poprawić takie wady, ale moje wysiłki nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
Mógłby mnie ktoś naprowadzić na proste metody retuszu starych fotografii w najprostszy sposób.
Ogólne, kompleksowe tutki do Photoshopa i Gimpa posiadam, chodziłoby mi o usuwanie tylko typowych wad starych fotografii.
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrowienia
Nie wiem, nie robiłem. Swoją drogą uważam, że takie stare fotki to taki rarytas, że zostawiłbym bez poprawek. Kiedyś na forum OlympusClub jeden gostek wrzucił takie fotki, to furorę wywołał. Na tym forum są też opisy do PS i Gimpa - może coś znajdziesz.
[quote="DadaD"]Zeskanowałem trochę starych pamiątkowych, głównie czarno-białych fotografii. Niestety część z nich ma różnego rodzaju defekty - plamy. słaby kontrast i rozpiętość tonalna, widoczne paprochy i inne wady jak to na leciwych starociach.[/quote]
Każde takie zdjęcie wymaga osobnego podejścia. Również kilku prób skanowania. Możesz wykorzystać to co podają w różnych poradnikach (na początek --- później doświadczenie).
Zależy w jakim celu zrobiłeś skany starych fotografii. Jeżeli w celu ich archiwizacji, to należy je zeskanować z maksymalnym wykorzystaniem możliwości sprzętu (skanera) i nic nie robić. Lub archiwizować dwie wersje oryginalny skan i zdjęcie po retuszu (ja tak robię).
Renowacja elektroniczna starego zdjęcia to zabawa i z automatu nie wyjdzie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.89.197' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.89.197', 1736550948) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1736550648 |
0.00040 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=100508 |
0.00071 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10723 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01120 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 900,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.01626 s |