Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
w jakim sensie nie jest wlaczona?
umusisz umiescic wpis w /etc/network/interfaces:
auto eth0 iface eth0 inet dhcp
(tylko nie usun wpisow o lo)
OK zrobilem tak, jednak czasami na laptopie windows pokazuje komunikat "istnieje konflikt adresow IP". Troche to dziwne przeciez dhcp powinien automatycznie przydzielic wszystko.
sam juz nie wiem. To tak wyglada jakby nic tam nie ruszyl :( Na tym kompie mam tez windowsa i tam mam ustawiona recznie siec. Takie same wartosci wpisuje do pliku interfaces i dalej jest konflikt adresow ip. Sam juz nie wiem co to. Jedynie wczoraj przez dhclient udalo mi sie odpalic neta, ale po godzinei padl i do dzisiaj nie umiem go postawic :(
Tak mam w windowsie
[url=http://img505.imageshack.us/my.php?image=beztytuu2oo0.jpg][img]http://img505.imageshack.us/img505/3728/beztytuu2oo0.th.jpg[/img][/url]
Jak powinien wygladac plik /etc/network/interfaces zeby net chodzil na linuxie ?
Ostatnio edytowany przez nocturn (2008-11-04 20:35:21)
auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.0.5 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1 post-up echo "nameserver 192.168.0.1" > /etc/resolv.conf
Dziwna sprawa. Wpisalem to do pliku /etc/network/interfaces jednak jak sobie teraz wywolam polecenie ifconfig eth0 to nie zostanie wyswietlone ani moje ip, ani brama, ani maska. Wypisuje tylko cos takiego
eth0 link encap UNSPEC HWaddr (jakies numerki) broadcast multicast mtu:1500 metric :1
i kilka innych rzeczy
Wydaje mi sie ze powinno wyswietlic zawartosc pliku interfaces dla eth0
Teraz jak chce pingowac drugi komputer w sieci to wywala blad
host is unreachable
EDIT
Tak w ogole jak wpisze po tych operacjach
dhclient
To on wszystkie wartosci przypisuje pod eth1 a eth0 zostawia bez zmian, tak samo jak nie rusza w ogole pliku /etc/network/interfaces
Nastepnie jak wpisze ifconfig eth1 to widze,ze zostalo mu przydzielone takie same ip jak ip kompa, ktory udostepnia mi neta. Mimo tego ze zmienilem to ip na inne dalej nie moge polacyzc sie z siecia. Wlasciwie przy probie pingowania dowolnego adresu ip wyskakuje blad
the network is unreachable
EDIT
Zauwazylem, ze podczas startu systemu pojawia sie taki komunikat
"configuring network interfaces... don't seem to be have all the variables for eth0/inet. Failed to bring up eth0"
EDIT 3
Nie wiem co bylo zle, ale po wpisaniu wszystkiego jeszcze raz na spokojnie udalo sie odpalic siec
Dzieki za pomoc
Ostatnio edytowany przez nocturn (2008-11-05 03:08:45)
1. pewnie jakas literowka
2. ifconfig pokazuje jeden z ustawionych adresow (interfaces zawiera adresy jakie powinny zostac ustawione) - wiec moga byc roznice
3. ifonfig nie pokazuje bramy (robi to np. route)
4. dhclient nie rusza interfaces - w zaleznosci od konfiguracji moze (ale nie musi) ruszac resolv.conf
Racja byla literowka. Mialem adress zamiast address. Dzieki za pomoc teraz wszystko smiga
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00061 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.221.175.48' WHERE u.id=1 |
0.00134 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.221.175.48', 1732553450) |
0.00025 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732553150 |
0.00125 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=103136 |
0.00026 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=12658 ORDER BY posted |
0.00153 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12658 AND t.moved_to IS NULL |
0.00055 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00745 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12658 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00314 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12658 |
Total query time: 0.01657 s |