Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam tego dość mam auroxa i mam debiana obydwa zainstalowane obydwa sprawne ale nie moge dojść do porozumienie z bootloaderami w auroxie mam gruba a w debianie mam lilo wie ktoś co mam zrobić skończyło sie na tym że lilo jest zainstalowne a auroxa startuje z dyskietki wiem jak zainstalować od nowa gruba i lilo ale każde z nich dziła osbno i ****** pomórzcie[/list]
a wiec moja propozycja jest taka, aby dodac do lilowki wpisy z aurox'a np:
a wiec do lilo debianowego dopisujemy.....
image=/vmlinuz label=Linux-aurox read-only optional root=/dev/hda2 append="root=/dev/hda2"
zakladam ze partycja z glownym systemem plikow dla aurox'a jest na /dev/hda2
generalnie najfajnieszym pmomyslem jest stosowanie wspulengo katalogu /boot dla obu dystrybucji :]
to tak dopoisałem tow pliku /etc/lilio.conf i nic nadal właczac mi debiana ,a co do /boot to mam jedną partycje dla obydwu
a po dokonaniu wpisu dales lilo -v ?
lilo -v[/quote] ale gdzie w konsoli wpisać ??????????????
tak wpisujesz w konsoli.
dopisałem sąłlem lilo -v
i nic nadaj startuje debian nie wiem jak w pewnym momencie instalcji udało mi sie jakoś dać że pojawiało mi sie wybór ale aurox startował z jąderem debina tak mi sie zdjae a gdy próbowałem to naprawic to już mi sie nie pojawia to próbowałem wpisywać image=/vmlinuz itd pod debianowym i w ender OS jakoś tam pomóżcie !!!!!!!!!!!!!
Czechu, czekaj coś mi wpadło do głowy, ale my są wszyscy tępi.
Pytanie zasadnicze - czy Ty wogóle widzisz czerwone okno logowania lilo ????
Jeżeli nie to wyedytuj jeszcze raz lilo.conf i odchaszuj [color=red]pompt[/color]
u mnie jest tak:
# message=/boot/bootmess.txt prompt timeout=150 # prompt # single-key # delay=100 # timeout=100
to drugie prompt po timeout musi być zachaszowane
potem w konsoli polecenie [color=green]lilo[/color] i jeżeli nie wywali Ci błędów restart systemu
nic mi sie nie pojawia tak coś czułem że tu jest coś nie tak nawet coś kombinowałem ale to nic nie dało
mam jeszcze problem z auroxem staruje z jądrem debiana i jest duzo problemów
mam jeszcze problem z linuxem staruje z jądrem debiana i jest duzo problemów[/quote]
czekaj, nie rozumiem, po pierwsze napisz czy lilo działa i czy masz windowsa, co do jądra załóż nowy wątek - tylko napisz dokłądnie o co chodzi bo naprawdę nie łapię :)
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
sory napisałem zamiast aurox linux nie mam windowsa ;_)
Teraz ja - sorry z tym windowsem, coś mi się pokićkało. Załącz wynik polecenia fdisk -l (coś się pomyśli) I jeszcze jedno pytanie - czy masz już graficze lilo ?
to tak niemam graficznego lilo a oto fdisk
Disk /dev/hdb: 40.0 GB, 40020664320 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 77545 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdb1 * 1 19 9544+ 83 Linux
/dev/hdb2 20 19395 9765504 83 Linux
/dev/hdb3 19396 38771 9765504 83 Linux
/dev/hdb4 38772 77545 19542096 f Win95 Ext'd (LBA)
/dev/hdb5 38772 59089 10240240+ 83 Linux
/dev/hdb6 59090 76359 8704048+ 83 Linux
/dev/hdb7 76360 76879 262048+ 82 Linux swa
nie przestrasz sie troche namotany hdb2 i 3 to debian a 5 i6 to aurox 1 to wspóny boot a 7 to wpólny swap
Znalazłem jakiś swój stary konfig od lilo (teraz używam gruba) i według niego Twoja konfiguracja powinna wygladac jakos tak:
lba32 boot=/dev/hda install=/boot/boot-menu.b map=/boot/System.map-2.4.21 delay=20 prompt timeout=200 vga=791 # 1024x768@60hz default="Debian" image=/boot/debian root=/dev/hdb2 label="Debian" read-only image=/boot/aurox label="Aurox" root=/dev/hdb5 read-only
no lilo jest ok ale jąðro auroxa wywala że jet za duże
jak wpiuje lilo -v
Za duże na dyskietke, czytaj uważnie :) , albo wyłącz -v.
Mam lilo i przy starcie nie pojawia się menu tylko muisze używać shift zeby się pojawiło. Dlaczego się tak dzieje? Przy woody tego nie było.
odhaszuj "prompt" w /etc/lilo.conf
w standartowym -> 72 linijka
Time (s) | Query |
---|---|
0.00007 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00075 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.37.85' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.37.85', 1732692574) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732692274 |
0.00041 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=1042 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=178 ORDER BY posted |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=178 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=178 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=178 |
Total query time: 0.00473 s |