Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
szukam sterownika do karty sieciowej Intel (R) wireless 3945abg network connection prosze o szybką odpowiedź na forum lub na gg 330105
szukam sterownika do karty sieciowej Intel (R) wireless 3945abg network connection prosze o szybką odpowiedź na forum lub na gg 330105
Pierwszy wynik w googlach
http://ipw3945.sourceforge.net/ choć pewnie jest też w repo jak ktos się bardziej orientuje to niech dopisze.
iwlwifi jest w repo..
Nie wiem, czy tego sterownika nie ma juz w tym jadrze. Jakby co:
# apt-get install firmware-ipw3945 ipw3945d ipw3945-modules-`uname -r`
sam mam tą kartę wifi i ja instalowałem już IWLWIFI
ipw dostępne jest tylko w Etchu
aktualnie sterownikiem w jajki (chyba od 2.6.25) jest IWL na którym karta działa znakomicie :)
Witam was, czytam te posty z zaciekawieniem i sam próbuje sobie odpalić tą karte w moim laptopie i niestety nie idzie..Kolega wyżej podaj odnośnik do strony intel na której jest wszystko jak na tacy więc kopiuje, wklejam i wszystko idzie ładnie pięknie aż do momentu Make...Gdy daje make wyskakuje że nie command not found ani nie działa też make install.Dodam że mam środowisko Kde i jadro takie jak kolega wyżej.Do tej pory używałem mandrive, ubuntu,slack,sabayon i na wszystkich systemach karta instalowała się automatycznie..Debian chodzi mi najlepiej z tych dystrybucji i chcę tą karte jakoś odpalić..Gdy wpisuje iwconfig wychodzi:
eth0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:""
Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated
Tx-Power=0 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B
Encryption key:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
localhost:/home/skiss#
Witam was, czytam te posty z zaciekawieniem i sam próbuje sobie odpalić tą karte w moim laptopie i niestety nie idzie..Kolega wyżej podał odnośnik do strony intel na której jest wszystko jak na tacy więc kopiuje, wklejam i wszystko idzie ładnie pięknie aż do momentu Make...Gdy daje make wyskakuje command not found ani nie działa też make install.Dodam że mam środowisko Kde i jadro takie jak kolega wyżej.Do tej pory używałem mandrive, ubuntu,slack,sabayon i na wszystkich systemach karta instalowała się automatycznie..Debian chodzi mi najlepiej z tych dystrybucji i chcę tą karte jakoś odpalić..Gdy wpisuje iwconfig wychodzi:
eth0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:""
Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated
Tx-Power=0 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B
Encryption key:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
localhost:/home/skiss#
Ostatnio edytowany przez skiss (2008-10-06 05:35:34)
[quote=skiss]wszystko idzie ładnie pięknie aż do momentu Make...Gdy daje make wyskakuje command not found[/quote]
Z pewnością nie masz zainstalowanego pakietu make.
Jakąs kartę wifi podniesioną masz tylko nieskonfigurowaną.
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"" Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Ok, w takim razie proszę mi napisać jak skonfigurować kartę i co zrobić by make zadziałało...
[quote="skiss"]w takim razie proszę mi napisać jak skonfigurować kartę i co zrobić by make zadziałało...[/quote]
Zeby make zadzialało? Zadziala ale je zainstaluj.
Jest na pewno na plycie.
aptitude install make
Co do konfiguracji karty to trudniejsza sprawa bo trzeba miec wszystkie dane sieci.
Mogę polecić program wicd ale musialbys go z palca zainstalować bo na plycie na pewno nie ma.
a network-manager nie wystarczy ? na cd jest na bank
instalujesz nowsze jajko z repo (np sida)
później firmware-iwl3945 i karta śmiga..
Trochę offtop.
Kiedys dla zabawy zainstalowałem ubuntu.
Co się namęczylem za pomoą tego graficznego pierdolnika aby zrobic polączenie to sie namęczyłem a tu jak nie dziala tak nie dziala.
W koncu się zdenerwowalem i z palca wklepałem do /etc/network/interfaces tak jak w debianie.
Ruszyło od razu.
Witam, dzisiaj wpisałem ifconfig wlan0 up potem
iwlist wlan0 scan i pojawiła mi sie sieć zabezpieczona z której chcę korzystać, widzę że karta ruszyła lecz nie wiem jak skonfigurować by sie połączyła a do tego jak odpalam kwifi menagera graficznego to on w ogóle nie widzi nic..
Jak pisalem wyżej najlepiej uzyj wicd.
Zabezpieczoną sięc dośc trudno z palca skonfigurować
Zwłaszcza jak jest zabezpieczona WPA
Mam siec zabezpieczona właśnie wpa, skoro w ubuntu odbywalo sie to z pozycji gnoma to chyba tez sie tu da? nie mam w repozytoriach wicd, dodałem ze strony oficjalnej repo ale nafal pisze ze nie ma...
deb http://apt.wicd.net debian extras
Aptitude (apt-get) update zrobiłes?
[quote=skiss]Witam, dzisiaj wpisałem ifconfig wlan0 up potem
iwlist wlan0 scan i pojawiła mi sie sieć zabezpieczona z której chcę korzystać, widzę że karta ruszyła lecz nie wiem jak skonfigurować by sie połączyła a do tego jak odpalam kwifi menagera graficznego to on w ogóle nie widzi nic..[/quote]
Konfiguracja tej kart jest opisana między innymi w
[url]http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=7808&postdays=0&postorder=asc&start=15[/url]
Pozdrowienia
PS u mnie działa bez problemu na Lennym
Witam ponownie, dzięki waszej pomocy zainstalowałem sterownik karty i zainstalowałem knetwork menager i sieci zostały od razu wykryte..Dużo kombinowałem czytając odnośniki do bardzo przydatnych postów i wiele sie nauczyłem..Dziękuje..
Witam ponownie, pojawia się mały problem dotyczacy powolnej pracy WIFi, jest to spowodowane tunelowaniem IPV a ja nie wiem jak go wyłączyć, przy zakładaniu tego postu pomógł mi poza forum kolega, dziś po zrobionej instalacji karte wifi odpaliłem instalując po prostu sterownik karty przez synaptic i po prostu Knetworkmenager i wszystko lata tyle że jeszcze zostaje wyłączyć to tunelowanie..Gdzie i jak- proszę o odpowiedz
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.180.62' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.180.62', 1732228350) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732228050 |
0.00083 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=104668 |
0.00261 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11112 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11112 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00118 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11112 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11112 |
Total query time: 0.0087 s |