Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dziś świeżo przesiadłem się z Ubuntu na Etcha testing.
Podczas instalacji Xorg zapytał się mnie tylko o klawiaturę (?!?) i tylko ją ustawia w /etc/X11/xorg.conf.
Ręczne uruchamianie dpkg-reconfigure daje takie same wyniki !!!
(cała reszta xorg.conf jest dziewiczo nietknięta)
Mam Nvidię geforce 6600
Pod Ubuntu siedziałem na xorg-video-nv i działało mi wszystko płynie teraz jakby wszystko zwolniło.
P.S. nie chcę własnościowych sterowników nvidi bo nie potrzebuję :)
Był wątek na forum z idento problemem
Teraz nie umiem go znaleść poszukaj dobrze bo jest
Ale chodzi o wynegerowańe po przez X -configure i przenieśania nowego configu do /etc
uruchom dpkg-reconfigure z średnim lub niskim priorytetem debconfa ([tt]dpkg-reconfigure -pmedium xserver-xorg[/tt] lub [tt]-plow[/tt]) lub ustaw inny domyślny priorytet debconfa ([tt]dpkg-reconfigure debconf[/tt])
PS Przenoszę do [i]Instalacji...[/i]
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-07 13:52:52)
Ryszard Ciebie [s]wo gule[/s] w ogóle nie rozumiem :(. Zaś co do twojej rady azhag to nic to nie zmienia.
P.S. (to polecenie wypisuje jeszcze na koniec że tworzy kopie zapadową xorg.conf i tyle)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-08 00:34:03)
Bo pupa jesteś leń śmierdzący nie chce ci sie szukać
X -configure
X -config /root/xorg.conf.new
cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
i włala
Ale znajc ciebie to znowu to spierdo...............sz
// bez osobistych wycieczek, dziękuję -- azhag
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-08 00:33:01)
[quote=przemo_li]Dziś świeżo przesiadłem się z Ubuntu na Etcha testing.[/quote]
Ciekawi mnie skąd można jeszcze pobrać takiego testiga;)
Poważnie to w przypadku przynajmniej Lenny i nowszych - przeczytaj wytłuszczony tekst:
[url=http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3055#3055]http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3055#3055[/url]. Wynika z niego, że jeżeli system rozpozna sprzęt to ustawiamy tylko klawiaturę i zapominamy o jakiejkolwiek konfiguracji.
Jeżeli z jakiś nieprzewidzianych zbiegów okoliczności nasz system ma problem z kartą graficzną to próbujemy:
[url=http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=57888#57888]tak[/url] - [b]Ryszard[/b], o tym wspominał.
Jak powyższe zawiodą musimy zainstalować sterownik obsługujący naszą kartę graficzną ale o tym to potem.
Wygląda, że niepotrzebnie chyba mieszasz w systemie.
[quote=przemo_li]Podczas instalacji Xorg zapytał się mnie tylko o klawiaturę (?!?) i tylko ją ustawia w /etc/X11/xorg.conf.[/quote]
bo uruchomiłeś instalację normalnie, a na samiuśkim początku trza było wklepać "expert" :p dlatego Azhag mówił, żebyś zmienił priorytet debconfa
[quote=przemo_li]Ręczne uruchamianie dpkg-reconfigure daje takie same wyniki !!![/quote]
dpkg-reconfigure xserver-xorg nie zapisuje zmian do xorg.conf jeżeli strwierdzi, że coś w nim wcześniej grzebałeś
A mi ten sposób nie zadziałał, bo wygenerowany przez X -configure xorg nie miał wpisanych częstotliwości odświeżania dla monitora a domyślnie generował częstotliwości poza zasięgiem mojego monitora. Nie mogłem zatem zmodyfikować częstotliwości odświeżania naweet ręcznie. Poszukałem dobrze w Googlach i jedynym sposobem jest ręczna edycja xorg.conf. Uważam, że wprowadzanie automatów, które nie działają, bez możliwości stosowania dpkg-reconfigure to bezsens.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.142.125' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.142.125', 1733365854) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733365554 |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.201' |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=107513 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13116 ORDER BY posted |
0.00078 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13116 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00155 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13116 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13116 |
Total query time: 0.00751 s |