Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Obraz iso podmountowuje sobie tak:
mount -o loop /home/zbyszek/obraz.iso /mnt/iso
I cacy wszystko sie mountuje.
Jednak z uprawnieniami roota - co jest oczywiste.
Jednak ja chce instalator znajdujacy sie w obrazie wywlolac z konta zwyklego usera czyli musze podmontowac obraz z zwyklego konta da rade to zrobic?
Myślę, że dodanie uprawnienia dla usera do polecenia [b]mount [/b]powinno rozwiązać problem :)
A dlaczego instalator znajdujący się na podmontowanym obrazie mialby byc uruchmiany z konta roota.
Normalnie z usera możesz go uruchamiać.
Ja mam na sztywno pięc plyt podmontowanych i wszystkie są z usera uruchamiane(wine)
Jesli chcesz z usera koniecznie montować to mozesz wykorzystac program [b]acetoneiso2[/b]
Podmontowalem sobie obraz iso (jako root) nastepnie juz jako zwykly user uruchamiam plik setup.exe i dostaje:
Nie można wyświetlić "/mnt/iso/SETUP.EXE".
spróbuj
(...) -o loop,users (...)
--
bez sensu, [tt]users[/tt] jest wyłącznie "fstabową" opcją
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-04-09 11:08:29)
[quote=azhag]spróbuj
(...) -o loop,users (...)
[/quote]
Caly czas dostaje cos takiego:
Usage: mount -V : print version mount -h : print this help mount : list mounted filesystems mount -l : idem, including volume labels So far the informational part. Next the mounting. The command is `mount [-t fstype] something somewhere'. Details found in /etc/fstab may be omitted. mount -a [-t|-O] ... : mount all stuff from /etc/fstab mount device : mount device at the known place mount directory : mount known device here mount -t type dev dir : ordinary mount command Note that one does not really mount a device, one mounts a filesystem (of the given type) found on the device. One can also mount an already visible directory tree elsewhere: mount --bind olddir newdir or move a subtree: mount --move olddir newdir One can change the type of mount containing the directory dir: mount --make-shared dir mount --make-slave dir mount --make-private dir mount --make-unbindable dir One can change the type of all the mounts in a mount subtree containing the directory dir: mount --make-rshared dir mount --make-rslave dir mount --make-rprivate dir mount --make-runbindable dir A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom, or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid . Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd]. For many more details, say man 8 mount .
Może wystarczy zmienić uprawnienia do katalogu w ktorym są obrazy montowane.
U mnie nic takiego nie występuje a montuję poleceniem
mount -o loop obraz.iso katalog_montowania
Nie no oszaleje :|
Zrobilem katalog install w swoim katalogu domowym (jako zwykly user) podmontowuje do niego (jako root) obraz iso i ten katalog install staje sie wlasnoscia roota i dupa dalej nie moge uruchomic pliku exe :[
Nie dziala duble klick na exe ale z konsoli ladnie uruchamia sie instalator :) wine SETUP.EXE
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-04-08 20:26:12)
Wykorzystaj sudo, ustaw w /etc/sudoers uprawnienia mount dla usera (Ciebie)
ja montuje iso w sposób:
mount -t iso9660 -o loop /sciezka/do/iso /mnt/virtual
i jako user moge spokojnie uruchamiac (przez wine)
[quote=debianus_userus]Zrobilem katalog install w swoim katalogu domowym (jako zwykly user) podmontowuje do niego (jako root) obraz iso i ten katalog install staje sie wlasnoscia root[/quote]
to może ustaw prawa 777?
montowany system przeslania uprawnienia katalogu do ktorego jest montowany, nalezy skozystac opcji montowania: mode= (prawa gdy nie ma rozszerzen Rock Ridge), uid= (wlasciciel) oraz gid= (grupa)
[quote=debianus_userus]Nie no oszaleje :|
Zrobilem katalog install w swoim katalogu domowym (jako zwykly user) podmontowuje do niego (jako root) obraz iso i ten katalog install staje sie wlasnoscia roota i dupa dalej nie moge uruchomic pliku exe :[
Nie dziala duble klick na exe ale z konsoli ladnie uruchamia sie instalator :) wine SETUP.EXE[/quote]
Czy robisz to na tym komputerze co miałeś ten problem [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11132]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11132[/url]
Wydaje mnie się że te przypadki mogą się łączyć, jeżeli to jest na tym samym komputerze? Tamtego problemu nie rozwiązałeś do końca.
[quote=fnmirk][quote=debianus_userus]Nie no oszaleje :|
Nie dziala duble klick na exe ale z konsoli ladnie uruchamia sie instalator :) wine SETUP.EXE[/quote]
Czy robisz to na tym komputerze co miałeś ten problem [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11132]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11132[/url]
Wydaje mnie się że te przypadki mogą się łączyć, jeżeli to jest na tym samym komputerze? Tamtego problemu nie rozwiązałeś do końca.[/quote]
Problem z sudo rozwiazalem poprzez dodanie wpisu zbyszek ALL=(ALL)ALL i dziala.
Na forum debiana w How-To montowania płyt jest napisane, że użytkownik może montować dyski, jeśli zmieni się wpisy w fstabie.
Mam mały problem: montuję 1 (z 2) CD, uruchamiam instalację, instalator prosi mnie o włożenie płyty nr 2, nie mogę odmontować płyty.
umount: /media/driver: device is busy
Co zrobić?
Próbowałem z parametrem (tak się to nazywa?) -f, ale też nie działa.
Ostatnio edytowany przez Małpa (2009-01-12 10:15:42)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.81.46' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.81.46', 1732281882) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732281582 |
0.00080 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=107873 |
0.00131 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=11153 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=11153 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00113 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=11153 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=11153 |
Total query time: 0.00734 s |