Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[url]http://dug.net.pl/texty/neo.php[/url]
Bardzo dobry artukul, bravo dla bodzia.
Interesuje mnie jednak sutuacja w, ktorej zostaje przerwane polaczenie (z przyczyn technicznych) i jestem ciekaw czy sam bedzie probowal do [u][b]skutku[/b][/u] nawiazac polaczenie?
* do skutku - znaczy dotad az go ktos nie wylaczy, albo zabraknie mu pradu
Chodzi o to ze neo+ czesto maja awarie, aktualny server stawial mi kumpel nie wiem jakim sposobem, ale jakis tam czas probuje nawiazac polaczenie a potem sie rozmysla i trzeba recznie nawiazywac. Chcialbym postawic swoj server i chce uniknac tego bledu.
w tej chwili mam wersję eagle 2.1.1 i rzeczywiście czasami (bardzo rzadko) następuje rozłączenie, ale samo się podnosi tzn. synchronizacja i połączenie.
Nie musiałem już robić skryptów startowych - wystarczyło w czasie instalacji podać Y przy pytaniu czy połączenie ma być nawiązane ze starrtem systemu
Mam eagle-usb-2.3.2 i jak wybiore y przy pytaniu o start podczas uruchamiania systemu, to to uruchamianie nie działa, musiałem to zrobić okrezna drogą tak jak jest napisane w artykule na dugo o instalcaji neo.
co do ponownego nawiazywania połączenia skrypciłem taki prymitywny skrypcik:
neo.py:
#!/usr/bin/env python from time import sleep from os import system import sys c=0 if len(sys.argv)>1: c = sys.argv[1] else: c=5 c=float(c) while 1: system('startadsl') sleep(c)
uruchamia sie wpisując ./neo.py
i wtedy wywołuje polecenie 'startadsle' co 5 sekund mozna tez uruchomic np tak './neo.py 60' i bedzie nawiązywał połaczenie co 60 sekund, gdy połaczenie jest wystartowane to startadsl nic nie robi, gdy nie ma to sie łączy. Pewnie są lepsze sposoby na zrobienie tego ale to tez dziala, przynajmniej tyle na ile to zdązyłem przetestować.
dobry pomysl FF
no więc to badziewie pinguje google.pl i jeśli nie otrzyma odpowiedzi odpala polecenie startadsl
dwie sprawy:
1. nie mam neo i nie moge tego przetestować, to takie teoretyczne coś i nie musi działać :P (wg. praw murphy'ego nie będzie :P )
2. nie wiem jak zapętlić skrypt w bashu, więc trzeba se dopisać linijkę do crontaba
#!/bin/bash test=`ping -c1 216.239.39.99 | grep From` if [ "$test" != "" ] ; then startadsl fi
a nie lepuiej se cos takiego na screenie postawic
#!/usr/bin/perl $i = 0; while ($i == 0) { sleep 10 ; $biedostrada = `ifconfig |grep ppp0`; $biedostrada = substr($biedostrada, 0, 4); if ($biedostrada != "ppp0") { print "Rebotuje biedostrade.... n"; system "eaglectrl -w"; system "stopadsl"; system "startadsl"; } }
Proponuje dozucic tego skrypta do arta bodzia albo jako odzielny faq
dobra poradziłem sobie z zapętleniem, ale nadal nie mam pojęcia, czy to działa:
#!/bin/bash while a=0; do test=`ping -c1 216.239.39.99 | grep From` if [ "$test" != "" ] ; then eaglectrl -w && stopadsl && startadsl else sleep 5 fi ; done
zapuścić w tle ze startem systemu i się przekonać, kto tam ma neo
bleda masz w tym skrypcie
test=`ping -c1 216.239.39.99 | grep From`
powinno byc
test=`ping -c1 216.239.39.99 | grep from`
tylko z pingowaniem jest tak ze jak zalalguje siec i pin nie wruci to moze byc reboot neostrady niepotrzebny
a jak chesz go odpalic w tle to
screen nazwa_skryptu
lub
nazwa_skryptu &
bleda masz w tym skrypcie
test=`ping -c1 216.239.39.99 | grep From`
powinno byc
test=`ping -c1 216.239.39.99 | grep from`[/quote]
u mnie działa, co jest... "From" jest z dużej w każdym razie
tylko z pingowaniem jest tak ze jak zalalguje siec i pin nie wruci to moze byc reboot neostrady niepotrzebny[/quote]
no faktycznie zastanawiałem się nad tym i sprawdzanie po interfejsach jak u ciebie to chyba lepszy pomysł :)
PS: jakie szczęście że mam tą kablówkę. współczucia dla wszystkich ludzi z neo
linux regd. user #248790Offline
... współczucia dla wszystkich ludzi z neo[/quote]
ja tam na neo nie narzekam, odkąd ją mam nie miałem ani razu zerwania połączenia i śmiga nieźle. Opłaty to już inna sprawa (zdzierają). Ale od 1.XII ci co mają neo128 dostaną za friko na trzy miechy 256, a później jak będą chcieli zostać to będzie to tylko 7 zeta więcej.
PS
A widzieliście ofertę neo 6Mb/s :)
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563
lol, 6 Mbit za 2 stówy, umowa 2 lata... tylko co ja bym robił z takim łączem? ;)
btw [url=http://chellopl.one.pl/porownanie.php]tu[/url] masz całkiem fajne porównanie usług różnych operatorów, zwróć uwagę na prędkości, limity i ceny... telepies niezbyt pomyślnie wypada
--
EDIT: ah zapomniałem dodać o pewnym szczególe jakim jest stabilność łącza, ale to już z życia wiecie...
Panowie, ale jest jeszcze jedna sprawa, bo zajęliście się pingowaniem i skryptem.
Neostrada ma jeszcze jeden badziew - otóż co zrobić jeżeli synchronizacja modemu już jest dokonana, dajesz polecenie startadsl i w morde dostajesz komunikat że połączenie jest już nawiązane.
Wtedy jedynym wyjściem jest:
stopadsl
startadsl
a przy Waszym skrypcie to modem będzie sobie pingował, nawiązywał połączenie, znowu pingował i tak w kółko
z tego co ja tu widze to jest:
eaglectrl -w stopadsl startadsl
tak samo i u BiExi :)
a dupa, nie doczytałem :)
jeszcze sprawa jest taka ze czasami zadko zdaza sie ze jesli po rozlaczeniu neostrady wydaniu tych 3 magicznych regulek nastepuje bodajze problem z ladwaniem frimware i pojawia sie komunikat ze modem nie dziala ale to jest sporadycznie
a to powinno byc pewnei zapisane w logach co? wiesz w jakich?? I co wtedy trzeba zrobic??
U nas w dziale artykuly jest bardzo rozbudowany artykul o instalacji modemu sagema od neo+, a ja znalazlem cos takeigo [url]http://jakilinux.org/ubuntu_tricks.php?redirect=true#neo[/url], troche szybciej wszystko tu przebiega, co myslicie o tym sposobie??
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.156.154' WHERE u.id=1 |
0.00085 | UPDATE punbb_online SET logged=1738292276 WHERE ident='3.17.156.154' |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738291976 |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.116.27.233' |
0.00070 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=10969 |
0.00123 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1301 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1301 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1301 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00098 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1301 |
Total query time: 0.00793 s |