Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich - jako że na LCD'kach nie znam się nic a nic :( zwracam się z pytankiem do was :) - co możecie polecić w takim przedziale cenowym? Obecnie widze że mozna dostać monita od 400 zł... ale to zapewne jakiś syf - poleccie coś, i jak możecie powiedzcie na co zwracać uwagę przy zakupie. A może pierdzielić to i wziąć jakiegoś używanego CRT'ka ?
Z góry dzięki za info.
P.S
Aha zapomniałem dodać - monit do domu: filmy, gry, net... no i rogramowanie ;]
http://www.znak.pl/index.php?cid=209&scid=4191&prid=l22SamSM2253LW
http://www.znak.pl/index.php?cid=209&scid=4191&prid=l22SamSM2233SN
Samsung zawsze robił dobre monitory ;) oczywiście ten z mniejszym czasem reakcji byłby lepszy ale przy 5ms nie powinieneś odczuwać smużenia ;P
szajsung jest git, dobry stosunek jakość/cena. 5 ms w zasadzie wystarczy do wszystkiego. jednak osobiście wolałbym 3/4, a nie panoramę :P jakbym miał taką kasę do wydania to bym szukał coś w ten deseń ([url=http://www.gral.pl/preview/Iiyama/Iiyama_19_cali_LCD_ProLite_E1902S-B1_2ms_DVI_czarny_83.html]LINK[/url]). no ale sam zdecyduj
Filmy , gry nie ma nic lepszego jak panorama ;) A programowanie i net dobrze wygląda na tym i na tym ;) Więc IMO 4:3 bez sensu w tym przypadku
He he dzięki za linki i "keep'em comming" ;]
Obecnie pracuję na Samsungu CRT i nie jest źle, wcześniej był LG (FLATRON 775 FT) i obraz był lepszej jakości. Teraz myślę nad LCD tylko przez to że oba monity powoli się sypią :(
Osobiście też wolałym 4:3 (gigiel wg badań 16:9 nadaje się dla monitorów/telewizorów powyżej 32 cali (tak wiem że na monit patrzy się z bliższej odległości ale i tak przy 22 calach 4:3 było by bardziej zalecane IMHO - nie żeby była jakaś straszna różnica... )ale dzisiaj ciężko je dostać (ten podlinkowany troszkę mały i drogi).
Polecam Dell 2001fp - 20 calowy LCD w 4:3 . Matryca S-IPS. Cena do 600 PLN za używany.
[quote=giegiel]Filmy , gry nie ma nic lepszego jak panorama ;) A programowanie i net dobrze wygląda na tym i na tym ;) Więc IMO 4:3 bez sensu w tym przypadku[/quote]
tak to napisałeś, że wychodzi, że 4/3 się do niczego nie nadaje :>
a i chciałbym przypomnieć, że różnica między 4/3 19'' a 16/9 22'' nie jest taka sama, jak między 4/3 19'' a 4/3 22''
Wcale tak nie napisałem :P napisałem że panorama jest lepsza od 4/3 w filmach i grach a programowanie i net to bez różnicy bo na obu formatach dobrze się sprawuje. A Huk chce do filmów, gier, neta oraz programowania więc nie ma sensu 4/3 ;)
22 cale w 16:9 są na wysokość tak jak 20 cali w 4:3. Różnią się szerokością.
22 calowy monitor panoramiczny z matrycą inną niż TN nie będzie kosztował do 700zł - chyba, że jakiś noname. Wg mnie przy rozmiarach rzędu 22 cale nie warto brać monitora z matrycą TN - ze względu na kąty patrzenia. Między TN a S - IPS widać ogromną różnicę - mam tu na myśli "inny kształt piksela" i i kąty patrzenia.
Edit:
Sam polowałem na 22 calową panoramę na TN. Po zobaczeniu tego Della 2001fp i zalet natrycy S-IPS zdecydowałem się właśnie na niego. Nie żałuję wyboru.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-02-03 23:00:21)
Szajsung jest najeiwkszym producentem polprzewodnikow (bynajmniej w ostatnich statyskykach byl) wiec gowna raczej nie robia, bynajmniej nie wszytko, jak choruje jeszcze na "jame" http://www.ceneo.pl/1399785s
Ale to ze wzgledow czysto estetycznych.
zwroc uwage na certyfikaty jakie daje producent bo ktorys (duzo numerow) daje 0 badpixeli przez pierwszy miesiac, jak dobrze pamietam.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.19.39' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.19.39', 1738506657) |
0.00068 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738506357 |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=109867 |
0.00139 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13322 ORDER BY posted |
0.00088 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13322 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13322 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00491 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13322 |
Total query time: 0.01202 s |