Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Koledzy! :-)
Siedzę w robocie, jem banana i myślę, które środowisko graficzne zainstalować. Rano postawiłem xorga i po powrocie będę instalował środowisko. Chodzi mi po głowie coś lekkiego, np. XFCE albo jeszcze ekstremalniej - Fluxbox i Roxfiler. Z tym ostatnim mam marne doświadczenie. Wydajność kompa nie jest przeszkodą, spokojnie wystarcza i na Gnome, i na KDE, ale lubię eksperymenty i szybkość ;-)
Zależy mi, żeby była funkcja automontowania pendrive - no i stabilność. Poza tym nie mam szczególnych wymagań. Czy XFCE Waszym zdaniem jest w czymś lepsze od Gnome, czy funkcjonalnie i wydajnościowo to to samo? Bo z XFCE spokojnie powinienem sobie poradzić, natomiast Fluxbox i Rox to już inna bajka :/
Xfce w obecnych wersjach nie nazwałbym lekkim.
Zawsze możesz spróbować Fluxboksa (polecam ;)). Jedyne co masz do stracenia, to trochę czasu, a czymże to jest wobec wieczności? :)
Zamiast Roksa polecam pcmanfm. Ładnie współpracuje z halem.
Ostatnio "na tapecie" jest też LXDE.
[quote=azhag]Ostatnio "na tapecie" jest też LXDE.[/quote]
Kurcze mnie z tym wyprzedziłes :)
A tak a propo to czy zaglądałeś do działu Środowiska Graficzne tam jest ładny temat : http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=8144
Edytka :
[quote=MMW]Siedzę w robocie, jem banana[/quote]
Zrobiłes mi apetytu, az poszedłem do sklepu i sobie kupiłem banana ;) :)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-02-05 11:02:18)
samcznego Panowie, ja wpieprzam bulki xd
A ja jem schabowego i polecam Xfce, LXDE, Fluxbox z naciskiem na Fluxbox.
Z lekkich środowisk/menadżerów okien: Fluxbox, Openbox i LXDE (oparte na Openboksie).
Z moich obserwacji wynika, że, Ci co siedzą na Archu używają Opena, a Debianowcy Fluksa (oczywiście zawsze znajdzie się wyjątek potwierdzający regułę,
Ciekawym środowiskiem jest też
Enlightenment 17 [url=http://www.enlightenment.org/]klik[/url]
Jak to bywa dostaniesz pewnie w cholere linków najrózniejszych bo kazdy jest przyzwyczajony do jakiegoś środowiska i będzie je promował.
Oczywiście ja jak koledzy przedmną też polecam Fluxboksa :D
[quote=Piotr3ks]A ja jem schabowego i polecam[/quote]
Schaboszczak mniam , kurde akurat nie mam w pracy aneksu kuchennego ..ech ale na poprawe humoru przypominam sobie wczorajszy bigos. :D
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-02-05 12:23:25)
wmaker :]
http://www.windowmaker.info/gallery.php
[quote=rychu]wmaker :]
http://www.windowmaker.info/gallery.php[/quote]
Miłe, ale może coś bardziej minimalistyczne [url=http://www.suckless.org/dwm/]klik[/url] ;)
Edytka
[quote=gindek]samcznego Panowie, ja wpieprzam bulki xd[/quote]
Bułki kupione, z kolegą jemy, czyli brać się łaczy w zjadaniu ;)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-02-05 14:05:31)
Jak ma być szybko i z mozliwościami to Fluxbox!
Xfce nie jest takie lekkie, i na pewno nie szybsze niż beztłuszczowe kde (xcfe po włączeniu kompozytora jest mułem)! Mam wrażenie, ze kde-core śmiga znacznie szybciej...nawet jeśli zajmuje trochę więcej miejsca na dysku.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2009-02-05 14:26:50)
[quote=ba10]Ciekawym środowiskiem jest też
Enlightenment 17 [url=http://www.enlightenment.org/]klik[/url][/quote]
Fajny jest ale lubi się dość często sypać tak sam od siebie. Gdyby był bardziej stabilny to prawdopodobnie zrezygnowałbym z fluxa na jego rzecz ;)
[quote=MMW]A czy wiadomo może, kiedy do testing wejdzie KDE4? Oczywiście mówię o szacunkach - tygodnie/miesiące?[/quote]
Oby jak najpóźniej ^^
Tzn do Lenny już nie wejdzie - zamrożony. Więc najpierw wydadzą stable a dopiero później zacznie się pojawiać w przyszłym testing. Sądzę, że jakoś miesiąc-dwa po wydaniu Lenny KDE4 wparuje do testing.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-02-05 15:11:35)
[quote=skotx][quote=ba10]Ciekawym środowiskiem jest też
Enlightenment 17 [url=http://www.enlightenment.org/]klik[/url][/quote]
Fajny jest ale lubi się dość często sypać tak sam od siebie. Gdyby był bardziej stabilny to prawdopodobnie zrezygnowałbym z fluxa na jego rzecz ;)[/quote]
Teraz nie wiem, , powinno być lepiej, używałem na jakimś koputerze, zainstalowane z ichszego live cd i działało dobrze bez żadnych problemów.
[quote=ba10]Teraz nie wiem, , powinno być lepiej, używałem na jakimś koputerze, zainstalowane z ichszego live cd i działało dobrze bez żadnych problemów.[/quote]
Teraz też nie wiem jak to działa, bo ostatnio to używałem +- 3 miesiące temu, kompilowane przez jakieś pół dnia ;) W sumie jakby się kilka rzeczy wyłączyło to jest znośnie.
[quote=skotx][quote=ba10]Teraz nie wiem, , powinno być lepiej, używałem na jakimś koputerze, zainstalowane z ichszego live cd i działało dobrze bez żadnych problemów.[/quote]
Teraz też nie wiem jak to działa, bo ostatnio to używałem +- 3 miesiące temu, kompilowane przez jakieś pół dnia ;) W sumie jakby się kilka rzeczy wyłączyło to jest znośnie.[/quote]
Kompilowałem ?
Kurde chcesz bigosu ;) ?
:D
No fakt że z 2 godziny to spędziłem na dociąganiu pakietów z experimentala, ale zabawa przednia ;) I nawet jakieś większe bubu się nie zrobiło hehe
[quote=MMW]Koledzy! :-)
Siedzę w robocie, jem banana i myślę, które środowisko graficzne zainstalować.[/quote]
No to super, juz wiem na co ida nasze podatki ://
Co do srodowiska to OpenBox albo Fluxbox.
A mi się teraz zachciało kompilować e17. Zobaczymy co tam ciekawego dołożyli ;)
FVWM i kropka
e16 or flux
reboot
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00126 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.222.76' WHERE u.id=1 |
0.00084 | UPDATE punbb_online SET logged=1732301279 WHERE ident='18.226.222.76' |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732300979 |
0.00088 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.59.2.242' |
0.00079 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.143.218.115' |
0.00088 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.255.116' |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.23.92.64' |
0.00055 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=109939 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13339 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13339 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00218 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13339 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00129 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13339 |
Total query time: 0.01106 s |