Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam nastepujacy problem. Mam laptopa toshiba satellite L40 17r i zainstalowalem na nim Debiaana. Mam sama konsole, nie mam jeszcze zadnego srodowiska graficznego. Chce polaczyc sie z moja domowa siecia wi-fi, zabezpieczona przez WPA. Jednak mowiac szczerze nie mam zielonego pojecia jak to zrobic. Jestem poczatkujacym uzytkownikeim linuxa.
Zapewne na poczatku musze jakos zainstalowac sterowniki do mojej karty sieciowej(niestety nie moge zadnego info o niej znalezc). Polecenie
iwconfig
nie dziala, tak samo jak
lspci
Mozecie cos doradzic.
Zacznij od tego http://wiki.debian.org/WiFi
a jesli chodzi o iwconfig i lspci, to
whereis iwconfig
whereis lspci
Hmm poczytalem troche na stronce wiki debian. Znalazlam info , ze moja karta opiera sie na RTL8187b. Na tej stronce
http://linux-wless.passys.nl/query_alles.php znalazlem chyba sterownik do mojej karty. Wiec teraz pozostaje uruchomic Debiana, zamontowac USB, rozpakowac ten ster i to zainstalowac ??
do tej karty chyba będziesz potrzebował ndiswrappera. na [url=http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=70984]forum ubuntu[/url] rozwiązali ten problem - w zasadzie możesz spróbować zrobić to tak jak tam facet pisze (przedostatni post na tej stronie). zapewne nazwy pakietów mogą się trochę różnić, no i nie ma potrzeby, żebyś używał sudo, po prostu zaloguj się jako root
Robie tak jak jest napisane w tym linku jednak jak wpisze
apt-get install ndiswrapper-common ndiswrapper-utils-1.9
wyskakuje ze nie ma takiego pakietu. Trzeba dodac do tego jakies repozytoria ?? Moze da sie sciagnac to w jakims osobnym pliku, a nie instalowac z apt (musze przelaczac sie na lan po kablu)
Ostatnio edytowany przez nocturn (2009-02-08 00:50:38)
1. nie musisz się przełaczać na lan po kablu - możesz być podłączony po kablu i po wifi równocześnie
2. prawdopodobnie masz dystrybucję stabilną "etch" (czyt.: "staaaarą"). zaktualizuj do testowej "lenny".
Kurcze jestem kompletnie zielony, mozesz powiedziec jak mam to zaaktualizowac?
Przy wybieraniu systemu pisze cos w stylu etchandhalf. Robilem juz apt-get update a potem apt-get upgrade, ale nie zostalo pobranych zbut duzo pakietow.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=12358
Tu masz opisane.
Dzieki, zobacze czy cos zdzialam :D Jak cos to sie odezwe
Mam pytanko. Na tamtym forum napisali
Rozpakowujemy archiwum z sterownikiem windowsowym, wchodzimy do katalogu Win98 i .....
Jednak ja tam nie widze katalogu Win98, natomiast sa katalogi
VistaX64 VistaX86 Win2000 WinXP X64
Wiec mam zla wersje sterownika ?? Moze mam zainstalowac z wersji WinX. Sorki moze glupie pytania to sa, ale nei chce nic rozwalic
Od winxp stery instaluj.
Ok. Zainstalowalem plik ze sterownikiem jednak utknalem na tym poleceniu.
modprobe ndiswrapper
Zwraca one mi error
FATAL: Module ndiswrapper not found.
Co z tym zrobic ??
Jak sobie zrobie ndiswrapper -l to widac ze sterownik jest zainstlowany.
Ndiswrappera kompilowałeś ze źródeł czy z paczki był?
chyba z paczki :D znaczy sie robilem apt-get install
To odinstaluj ten paczki i skompiluje ndiswrappera ze źrodeł.
Jeszcze nigdy w ten sposób się nie zawiodłem.
Paczkowane nie zawsze dzialają.
Mozesz napisac jak odinstalowac te paczki, a nastepnie co mam siciagnac i jak to skompilowac?? Jeszcze nigdy nie kompilowalem nic w linuxie. Ogolnie sa to moje pierwsze kroki w linuxie, wiec prosze o wyrozumialosc :)
http://sourceforge.net/projects/ndiswrapper/
Tu masz źródła ndiswrappera.
Pokaż jeszcze
uname -a
Chcę wiedzieć jakie masz jądro
To zwrocilo polecenie uname -a
linux nocturn 2.6.24-etchnhalf.1-686
EDIT
wypakowalem ten plik co mi podales. Wg tego co jest napisane w pliku install, musze miec jadro conajmniej 2.6.16 , ja mam wyzsze wiec chyba jest ok:) Dalej napisali abym wydal takie polecenia:
make unistall make ...
Jak wpisze w konsoli te polecenia to wyskakuje ze "command not found"
Co z tym zrobic??
EDIT
apt-get install build-essential
To pomoze ?? Nie mam teraz dostepu do kompa z linuxem wiec pytam :D
Ostatnio edytowany przez nocturn (2009-02-08 23:35:49)
Zainstalowalem dzisiaj build-essential. Teraz widzi komende make, lecz mam problem. Gdy robie tak jka jest w instrukcji INSTALL ndiswrappera
po wpisaniu make wywala takie cos
nocturn:/home/nocturn/Desktop/ndiswrapper-1.54# make install make -C driver install make[1]: Wejście do katalogu `/home/nocturn/Desktop/ndiswrapper-1.54/driver' Makefile:34: *** Cannot find kernel version in /lib/modules/2.6.24-etchnhalf.1-686/build, is it configured?. Stop. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/nocturn/Desktop/ndiswrapper-1.54/driver' make: *** [install] Błąd 2
Czyli wychodzi na to ze nei mam jakis plikow z kernela. Skad mote to sciagnac ??
EDIT
Poczytalem, ze musze miec zrodla kernela. Jak mam je sciagnac ?
Ostatnio edytowany przez nocturn (2009-02-09 12:38:14)
m-a prepare && m-a update
i dopiero daj make install
jak wpsze to co napisales wyzej to wywala
command not found
apt-get install module-assistant
Ale nie wiem czy pomoze użycie m-a.
Masz linux headers stosowny do wersji kernela?
W tamtym poście był przykład na jajku 2.6.26.
Może dosłownie nalezało by się do tego zastosować.
Mowiac szczerze to nie wiem czy mam te headersy. Jak moge to sprawdzic?? Jak moge je ewentualnie dociagnac??\
EDIT
wszystkie te polecenia przeszly
. Rozpakowujemy archiwum z sterownikiem windowsowym, wchodzimy do katalogu Win98 i wykonujemy Kod: sudo ndiswrapper -i net8187b.inf 4. Wydajemy polecenie Kod: sudo depmod -a 5. Ładujemy moduł ndiswrapper'a Kod: sudo modprobe ndiswrapper 6. Dodajemy ndiswrapper'a do auto-startu modułów Kod: sudo gedit /etc/modules dodajemy linijkę Kod: ndiswrapper 7. Wykonujemy Kod: sudo ndiswrapper -m
Jak mam sprawdzic tearz czy wi fi dziala ??
Pokaż
iwconfig
oraz
ifconfig -a
Musisz mieć zainstalowany pakiet [b]wireless-tools[/b]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.10.80' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.10.80', 1732552099) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732551799 |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.143.241.253' |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=110381 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13360 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13360 AND t.moved_to IS NULL |
0.00023 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00219 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13360 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13360 |
Total query time: 0.00723 s |