Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
czy zna ktoś miejsce, z którego można zainstalować najnowsze [albo chociaż nowsze niż w sid] jądro w postaci .deb? Nie jestem w stanie samodzielnie skompilować, a potrzebuje nowej wersji, bo mam problem z zamrażaniem systemu.
Edycja: dzięki, znalazłem:
deb http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/ trunk main
Ostatnio edytowany przez MMW (2009-02-16 08:43:57)
http://wiki.debian.org/DebianKernel
czy mógłbym prosić o podanie prawidłowego wpisu w apt_preferences, który umożliwi mi:
- bieżące aktualizowanie z unstable
- opcjonalne instalowanie z experimental pojedynczych paczek [chodzi mi głównie o OpenOffice 3, ewentualnie aktualizację do KDE 4]
- instalowanie jąder z deb http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/ trunk main
Czy przy takim układzie apt-cache search znajdzie mi paczki z experimental i trunk, czy tylko z unstable - ewentualnie jak to obejść?
Tylko jest taki motyw, że w tym repo nie są spełnione zależności dla linux-headers, czyli linux-kbuild. Będziesz musiał pobrać *.diff.gz, *.orig.tar.gz i *.dsc wypakować i stworzyć paczuszkę. Podpowiem tylko jak wypakować źródełka, to co mi zabrało największą ilość czasu przez nieuważne czytanie dokumentacji (pozdro azhag :) )
dpkg-source -x *.dsc
Moze Ci się przyda mój [b]/etc/apt/preferences[/b], mieszam system od kiedy pamiętam :P
Package: * Pin: release a=testing Pin-Priority: 910 Package: * Pin: release a=unstable Pin-Priority: 810 Package: * Pin: release a=experimental Pin-Priority: 610 Package: openarena Pin: release a=experimental Pin-Priority: 920 Package: openarena-data Pin: release a=experimental Pin-Priority: 920
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-02-13 13:12:09)
Czy informacja o niespełnianiu zależności jest aktualna? Bo ja doszukałem sie linux-headers do interesującej mnie wersji jądra:
linux-image-2.6.28-1-amd64 linux-headers-2.6.28-1-amd64
Ostatnio edytowany przez MMW (2009-02-13 13:21:31)
deb http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/ trunk main
Z tego repozytorium korzystam mając standardowe ustawienia Lenny/testing.
Średnio u mnie co drugie jądro działa poprawnie.
Albo zrobić swoje jajko.
To nic trudnego. :)
Wczoraj 2 godziny mi zeszły, 3 tutoriale przerobiłem i na końcu zawsze wychodził błąd. Gdyby to szło szybciej, to jeszcze, ale czekać 40 minut po to żeby zobaczyć error - nie, dziękuję :-)
[quote=MMW]Wczoraj 2 godziny mi zeszły, 3 tutoriale przerobiłem i na końcu zawsze wychodził błąd. Gdyby to szło szybciej, to jeszcze, ale czekać 40 minut po to żeby zobaczyć error - nie, dziękuję :-)[/quote]
Używasz Debiana na kalkulatorze, że aż 40min?;)
[quote=MMW]Czy informacja o niespełnianiu zależności jest aktualna? Bo ja doszukałem sie linux-headers do interesującej mnie wersji jądra:
linux-image-2.6.28-1-amd64 linux-headers-2.6.28-1-amd64
[/quote]
linux-headers zależy od linux-kbuild dlatego informacja o niespełnionych zależnościach jest jak najbardziej aktualna...
tzn samo jądro Ci się zainstaluje, ale co z tego skoro juz sterowniki do grafy bez headerów nie pójdą he ??
linux-kbuild proszę
[url]http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/pool/main/l/linux-kbuild-2.6/[/url]
pobieramy
linux-kbuild-2.6_2.6.28-1~snapshot.12595.diff.gz linux-kbuild-2.6_2.6.28.orig.tar.gz
potem
$ tar zxf linux-kbuild-2.6_2.6.28.orig.tar.gz $ gzip -cd linux-kbuild-2.6_2.6.28-1~snapshot.12595.diff.gz | patch -p0 $ cd linux-kbuild-2.6-2.6.28 $ chmod +x debian/rules $ dpkg-buildpackage -rfakeroot -us -uc
jak czegoś brakuje podczas budowy ,
to instalujemy
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-02-13 18:55:56)
Huh ładnie to okrężną drogą zrobiłeś ... btw pisałem o tym wcześniej ale nie podając przepisu.
Używasz Debiana na kalkulatorze, że aż 40min?;)[/quote]
u mnie też idzie kompilacja w coś około 40minut niestety :/
linux register user: 484281
"[i]It's great to be here. It's great to be anywhere[/i]"
[b]Keith Richards[/b]
Jak wykrzaczy się po 39minutach to po poczytaniu na czym i wyeliminowaniu błedu nie musi już tak długo trwać poprawka.
[quote=MMW]Zainstalowałem Suse... ;-((( Darujcie, że zawiodłem, jeszcze tu wrócę ;-)[/quote]
Buuu:( Po co tak zmieniać dystrybucje jak skarpetki?
To było do przewidzenia. Lepiej się z dala od tego gościa trzymać. ;)
najdalej za kilka miesięy zrobi wielki powrót :)
Nie lepiej zrobić jakąś partycje do 10GB na testy??
"wszystkie drogi prowadza do debiana..."
Yampress
??
:D
w repo siduxa sa nowe jajeczka
[quote=pink]w repo siduxa sa nowe jajeczka[/quote]
Właśnie dzisiaj do tego doszedłem - czas na próbę ;P
Edycja: problem rozwiazany - jajko z Sida zalatwilo sprawe :-)
Dla potomnych i niezbyt zaawansowanych:
Jeśli system się zamraża, to może być wina jajka. Wtedy warto spróbować to z repozytorium siduksa:
deb http://sidux.com/debian/ sid main contrib non-free firmware fix.main fix.contrib fix.non-free deb-src http://sidux.com/debian/ sid main contrib non-free firmware fix.main fix.contrib fix.non-free
Ostatnio edytowany przez MMW (2009-02-16 08:43:28)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00026 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.12.154.133' WHERE u.id=1 |
0.00124 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.12.154.133', 1732884894) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732884594 |
0.00089 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.116.12.7' |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.128.200.165' |
0.00056 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=110956 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13412 ORDER BY posted |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13412 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00111 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13412 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00121 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13412 |
Total query time: 0.00843 s |