Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak sie zastanawiam nad kupnem netbooka tylko chcialem zebrac opinie na ich temat. Moze ktos uzywal, moze ktos ma i moze jakies ciekawostki na jego temat powiedziec. Moze ktos instalowal na nim debiana.
Nie mam zadnego upatrzonego modelu. No moze jeden - HP Compaq 2133. Cena nie gra az tak duzej roli (i tak prawdopodobnie bedzie kupowany w anglii) - cos okolo 1000zl. Wazne, aby mial 1gb ramu, dysk => 30gb i linuksem domyslnie (i tak bedzie wywalony na rzecz debiana, ale i tak fajnie kupic jakis sprzet z linuksem na pokladzie:))
I jeszcze jedno pytanie. HP Compaq 2133 ma procesor VIA - moze ktos ma juz jakies doswiadczenia z nim zwiazane?
Dzieki za pomoc.
Taaak, będziesz miał kłopot z kartą graficzną VIA. (W tym modelu są dwa rodzaje matryc, trza wiedzieć jaką się ma, i jak to to skonfigurować, konfig z SUSE nic Ci nie da). Reszta działa out-of-the-box. Kamera licha, klawiatura licha. Wg mnie nie warto.
Podobno VIA otwiera swoje sterowniki, ale widocznie nie dziala to jeszcze tak jak nalezy jesli piszesz, ze moge miec klopot... A moglbys napisac czy problem mialbym z wyswietleniem 1280 x 768 czy moze 3D?
Już dokładnie nie pamiętam o co chodziło. Ze 3 miesiące temu miałem na to zlecenie. Problem jest taki, że po instalacji sterownika obszar pulpitu jest większy niż obszar wyświetlany przez matrycę. Generalnie widać tylko górną lewą część pulpitu. Trzeba dokładnie przestudiować mana do xorg.conf i poczytać googli trochę. Na ubuntu wiki masz wszystko opisane, ale ja miałem w rękach jakiś inny model ;\
No tak, wlasnie zagooglalem na wiki ubuntu. Nawet ladnie wszystko opisane. 3D bez szans jeszcze do przezycia, ale wifi broadcom zniechecil mnie (nawet jesli dziala bez problemu z ndiswrapperem, to nie cierpie chipsetu tej firmy), wiec HP Compaq 2133 na 99% odpada. Szkoda, bo taki ladny:) i tani bardzo (przynajmniej w anglii - 190funtow).
Z drugiej strony, to taka troche tragedia, aby zostal wydawany sprzet z preinstalowanym linuksem i praktycznie mizerne wsparcie linuska ze strony producentow podzespolow do niego. Tym bardziej, ze podobno sa firmy (nvidia, intel, hp), ktore ostro pracuja nad tym, aby windows 7 bez problemu byl uruchamiany na netbookach. No coz, wielka szkoda ze sytuacja jest jaka jest.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2009-02-18 12:11:36)
Wifi działa na sterownikach natywnych, 3D w sumie też (Direct rendering). Mi osobiście największy problem sprawiło to "niemieszczenie się" pulpitu...
EDIT: Pamięć dobra, ale krótka... chodziło o wyłączenie Randr i trafienie w odpowiedni PanelID. Wtedy dopiero zaczęło to ze mną rozmawiać :)
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2009-02-18 12:31:35)
Czyli moze faktycznie nie bylby taki zly ten model.
Jeśli będzi Ci pasował do torebki i dla ciebie liczy się wygląd, a nie trwałość i jakość to bierz :)
[quote=pasqdnik]Jeśli będzi Ci pasował do torebki i dla ciebie liczy się wygląd, a nie trwałość i jakość to bierz :)[/quote]
No to mnie podsumowales:)
Jasne, ze liczy sie rowniez trwalosc i jakosc. A masz moze cos do zarzucenia?
[quote=radziojedi][..]A masz moze cos do zarzucenia?[/quote]
Tzn ? co mi się nie podoba ? Klawiatura jest jakaś niewymiarowa, licha i zacinająco-się-skrzypiąca ;), touchpad zbyt czuły, procesor jest słaby, kamerka gówniana, brak napędu CD... Cóż, co kto lubi. Nic ciekawego w zamian nie polecę, nie miałem "przyjemności"
pasqdnik: ktory netbook ma naped optyczny? :>
Asus 1000H obecnie jets chyba najlepsza propozycja, a napewno najdluzej dzialajaca na ogniwach :)
witam, ja posiadam netbooka i jestem z niego bardzo zadowolona. Początkowo zastanawiałam się nad [url=http://alejka.pl/msi-wind-u100-404pl.html]MSI Wind U100-404PL[/url] i Lenovo IdeaPad s10s i ostatecznie wzięłam Lenovo. Niestety z windowsem, ale i tak za parę dni zainstaluję debiana:) Jeśli chodzi o ogólne wrażenia, to jestem zadowolona z działania komputera. Działa sprawnie, wszystko szybko się uruchamia, klawiatura jest bardzo wygodna, matryca super. Jeśli o wady chodzi, to dla mnie tylko touchpad jest trochę niewygodny bo za mały i ma dwa wejścia usb, no ale dokupienie sobie huba usb nie jest jakimś dużym problemem. Netbook jest malutki i leciutki, więc wszędzie można go ze sobą zabrać:) no i wygląda też bardzo ładnie:) Aha, ja za swój komputerek dałam 1300 zł. więc to też jest niewielka cena:)
Ostatnio edytowany przez dubdub (2009-02-18 14:29:34)
[quote=pasqdnik]Tzn ? co mi się nie podoba ? Klawiatura jest jakaś niewymiarowa, licha i zacinająco-się-skrzypiąca ;), touchpad zbyt czuły, procesor jest słaby, kamerka gówniana, brak napędu CD... Cóż, co kto lubi. Nic ciekawego w zamian nie polecę, nie miałem "przyjemności"[/quote]
Klawiatura dla mnie jest ok, bo postukalem sobie po niej troche. Moze licha, nie mam doswiadczenia, ale nie skrzypila mi. Czulosc touchpada mozna chyba regulowac. Kamerka niepotrzebna (mam lustro i wole pisac:)), moze procesor slaby, tutaj sie nie wypowiem.
A może Dell [url]http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.aspx/laptop-inspiron-9?c=pl&cs=RC1152111&l=pl&s=dhs[/url] wygląda ciekawie...
[quote=andreq]A może Dell [url]http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.aspx/laptop-inspiron-9?c=pl&cs=RC1152111&l=pl&s=dhs[/url] wygląda ciekawie...[/quote]
No wlasnie na niego tez patrzylem. Niedrogi, grafika intela 500 lub 950, wiec problemow ze sterami nie bedzie. Wie ktos moze tylko jakie ma wifi?
Dell wireless - to pewnie Broadcom :)
[b]dubdub[/b] jak zainsatalujesz Dabiana to daj znać jak poszło. Też przymierzam się do kupna tego netbooka...
Ja mam Asus EEE PC 904HD. Zainstalowałem na nim debiana, jednak nie miałem czasu skonfigurować. Póki co jedyny problem jest taki, że się nie wyłącza na baterii :P No ale tak jak pisałem, nie było czasu na zabawę. Wygląda fajnie, działa bardzo dobrze (aż się zdziwiłem). Tylko matryca maława :-|
[quote=urug]Ja mam Asus EEE PC 904HD (...). (...) Tylko matryca maława :-|[/quote]
W 904HD chyba jest 1024x600 i to jest chyba standard w netbookach. HP Compaq 2133 ma 1366x766, ale zdaje sobie sprawe, ze sam ekran i tutaj i tutaj jest tak samo maly:)
[b]radziojedi[/b]: widze ze urug juz wyjasnil, mala nie znaczy ze mala rodzielczosc, ale wymiarowo. Po drugie wysoki DPI matrycy nie jest dobre.
[b]urug[/b]: norma, nawet nie iwesz jak dlugo sie przyzwyczajalem do 15.4". Zazwyczaj pracuje na czyms >=20" wiec to bylo malenstwo :D Ale 10" maja jeden plus, nie ma takich brzydkich szerokich ramek po bokach, a o mi najbardziej sie nie podoba w netbookach z matrycami 8.9".
[b]dubdub[/b]: kolejna kobieta na forum, no nie, Trin bedzie teraz zazdrosna :D Ale nic witam na forum i milo mi ze pierwszy post znalazl sie w dziale bedacym moja piaskownica, gdybys jeszcze odwiedzila fotografie... ;]
Mam nadzieje ze opiszesz po krotce troche ten model lenovo oraz przygody z instalacja debka.
[quote=qluk][b]radziojedi[/b]: widze ze urug juz wyjasnil, mala nie znaczy ze mala rodzielczosc, ale wymiarowo. Po drugie wysoki DPI matrycy nie jest dobre.[/quote]
Tak, dlatego naisalem, ze sam ekran i tu i tu jest tak samo maly (pomimo, iz rozdzialka w hp jest wyzsza); umiem jeszcze odroznic rozdzielczosc od wymiaru matrycy;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00069 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.128.191' WHERE u.id=1 |
0.00117 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.128.191', 1738507161) |
0.00029 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738506861 |
0.00095 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=111540 |
0.00162 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13460 ORDER BY posted |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13460 AND t.moved_to IS NULL |
0.00018 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00194 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13460 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13460 |
Total query time: 0.00867 s |