Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam dość nietypowe pytanie.
Jaka jest maksymalna prędkość poruszania się klienta bezprzewodowego? i jak wpływa to na szybkość transmisji?
pozdrawiam
Moim zdaniem:
Szybkość musi być mniejsza niż szybkość rozchodzenia się fal elektromagnetycznych, a ta zależy od ośrodka w jakim się fala porusza. W przypadku bardzo dużych szybkości klienta, szybkość transmisji znacząco spadnie. W osiągalnych dla człowieka szybkościach spowolnienie transferu nie powinno być zauważalne. Co najwyżej może nastąpić zerwanie połączenia na skutek niedoskonałości współczesnych rozwiązań teleinformatycznych.
Ale oczywiście mogę się mylić.
To zalezy czy wykorzystujesz handover w sieci WiFi czy nie. Ograniczenie predkosci poruszania sie w sieciach bezprzewodowych jest spowodowane glownie czasem przelaczania pomiedzy komorkami sieci.
Jesli masz tylko 1 AP to na ograniczenie predkosci bedzie wplywal glownie efekt Dopplera.
Szybkosc transmisji zalezy glownie od odleglosci od AP. Jesli bedziesz poruszal sie po okregu w ktorego srodku znajduje sie AP bedziesz mial stala szybkosc transmisji.
Wraz ze wzrotem predkosci efekt Dopplera bedzie wplywal niekorzystnie na jakosc polaczenia i bardzo czesto bedzie dochodzilo do retransmisji pakietow.
Ostatnio edytowany przez 0dd (2009-02-24 15:51:34)
[quote=0dd]To zalezy czy wykorzystujesz handover w sieci WiFi czy nie. Ograniczenie predkosci poruszania sie w sieciach bezprzewodowych jest spowodowane glownie czasem przelaczania pomiedzy komorkami sieci.
Jesli masz tylko 1 AP to na ograniczenie predkosci bedzie wplywal glownie efekt Dopplera.
Szybkosc transmisji zalezy glownie od odleglosci od AP. Jesli bedziesz poruszal sie po okregu w ktorego srodku znajduje sie AP bedziesz mial stala szybkosc transmisji.
Wraz ze wzrotem predkosci efekt Dopplera bedzie wplywal niekorzystnie na jakosc polaczenia i bardzo czesto bedzie dochodzilo do retransmisji pakietow.[/quote]
Właśnie chodzi mi o efekt Doplera, czy w normie jest to zawarte?
Wiem że w projekcie GSM jest ograniczenie co do szybkości poruszania się końcówki abonenckiej.
co do handover to jest jest brany pod uwagę. chcę mieć jedną stacją bazową z radiolinią i stację ruchomą.
W moim projekcie jest poruszanie się klienta z szybkością do około 100 - 150 km/h (normalnie w okolicach 50-60 km/h).
Właśnie policzyłem że przy 30 m/s częstotliwość będzie się różniła tylko o 240Hz więc nie powinno być problemu.
Pozdrawiam
W GSM jest ograniczenie predkosci ale jest to zwiazane z handoverem. Wg mnie przy predkosciach rzedu 100km/h powinno dzialac jesli nie bedzie przelaczania pomiedzy AP.
[quote=0dd]W GSM jest ograniczenie predkosci ale jest to zwiazane z handoverem. Wg mnie przy predkosciach rzedu 100km/h powinno dzialac jesli nie bedzie przelaczania pomiedzy AP.[/quote]
Jaki sprzęt zastosować na stację bazową i klienta?
Na stacji bazową myślałem AP z anteną kierunkową.
Na kliencie urządzenie dwoma antenami, myślałem o [url=http://www.mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=979]mikrotik[/url] plus kartę radiową i swoją kartę rozszerzeń.
Ktoś próbował wgrać w te płyty normalną dystrybucje linuxa?
Lepiej zastosować 802.11a czy 802.11g?
Pozdrawiam
Raczej 802.11g, chyba ze zalezy Ci na wielu kanalach ktore sie wzajamnie niezaklucaja.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00122 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.169.14' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.169.14', 1732268335) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732268035 |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.16' |
0.00076 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=112012 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13523 ORDER BY posted |
0.00087 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13523 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00138 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13523 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13523 |
Total query time: 0.00719 s |