Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam sobie taki oto problemik po kompilacji kernela przy próbie instalacji sterowników (NVIDIA driver version 180.29.):
ERROR: The kernel header file '/lib/modules/2.6.28.7/build/include/linux/version.h' does not exist. The most likely reason for this is that the kernel source files in '/lib/modules/2.6.28.7/build' have not been configured.
Jakieś pomysły??
Ostatnio edytowany przez skotx (2009-03-10 19:05:14)
/lib/modules/2.6.28.7/build jest symlinkiem do źródeł jądra.
Zobacz czy masz ten katalog jak nie to zrób dowiązanie.
No i zobacz czy w źródłach jest ten pliczek version.h
Już to patrzałem, katalog jest, pliku nie ma. Nie robiłem dowiązania tylko podawałem ścieżke do źródeł przy instalacji nvidii, ale to nic nie dało. Widocznie musi być ten [b]version.h[/b], żeby cokolwiek ruszyło.
Kompiluje jeszcze raz, może coś się zmieni.
Edit:
Po kolejnej kompilacji jest już ok. Właściwie to jest mój błąd ;)
Sprawa tak wygląda, że dałem sobie po wcześniejszej kompilacji make-kpkg clean, a on widocznie takie rzeczy czyści jakie są potrzebne do instalacji nvidi ;)
Ostatnio edytowany przez skotx (2009-03-10 19:05:42)
tzn jeśli daleś po kompilacji make-kpkg clean (nie robileś linux-headers) to nie masz źródeł bo zostały wyczyszczone.Nie zadziała
Jeśli zaś przed kompilacją to prawidłowe.
Bo trudno wywnioskować z Twojej wypowiedzi w którym momencie to dałeś..
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-03-10 19:13:31)
Przed kompilacją to wiadomo że trzeba wyczyścić. Po kompilacji (robiłem hedersy) dałem make-kpkg clean. Taka mała wpadka ;)
To jeśli miałeś linux-headers zainstalowane to na niego nalezalo wskazaź jako na źródła.
Wtedy make-kpkg clean mogło iść.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-03-10 19:23:18)
No fakt, o tym nie pomyślałem, żeby podać ścieżkę na linux-headers. Teraz to przynajmniej już będę wiedział jak sobie w przyszłości poradzić z podobnymi rzeczami.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.105.215' WHERE u.id=1 |
0.00078 | UPDATE punbb_online SET logged=1732884946 WHERE ident='18.117.105.215' |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732884646 |
0.00055 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=113448 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13667 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13667 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00124 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13667 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13667 |
Total query time: 0.00594 s |