Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam świeżo zainstalowany system. Problem pojawił się po aktualizacji i tym podobnych.
Gdy włączam konsolę dla roota ukazuje się mi błąd:
Przy odczycie lub zapisie ustawień gnome-terminal wystąpił błąd. Niektóre z ustawień mogą nie funkcjonować poprawnie.[/quote]
Po zalogowaniu:Przy uruchamianiu Demona ustawień GNOME wystąpił błąd.
Niektóre z ustawień, takich, jak motywy, dźwięk lub ustawienia tła, mogą być niepoprawne.[/quote]
Ostatnim komunikatem o błędzie był:Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
Przy następnym zalogowaniu środowisko GNOME nadal będzie próbowało ponownie uruchomić Demona ustawień GNOME.[/quote]
Co mogę zrobić, aby się tego pozbyć?Offline
Gnomowcem nie jestem ale dla zabawy zrobilbym sobie taki teścik.
Utworzył w systemie drugiego usera zalogowal na jego konto.
Jeśli tam gnome zachowałoby się poprawnie to wystarczy na właściwym koncie wywalić configi i powinno być po sprawie.
Rzeczywiscie !
Ale tylko w przypadku logowania, problem z terminalem pozostaje nadal.
Tak po drodze to jak usunac configi ? :P
Skasować je. :)
Ale ktore to są to Ci nie powiem ktoś z gnomowców musi się odezwać.
Są w katalogu domowym i są ukryte :)
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-03-12 19:51:41)
Można to zrobić drastyczniej ale łatwiej.
Masz drugiego usera.
Będąc na jego koncie zaloguj się na roota i wywal swego podstawowego usera.
deluser nazwa użytkownika
potem skasuj jego folder domowy.(zakładam że nie masz tam nic ważnego)
rm -R /home/nazwa usera
Następnie utwórz go ponownie
adduser nazwa usera
I wracasz do punktu wyjscia.
Co do terminalu roota to jakiś config w katalogu /root jest nie taki.
To dziwne, ale moj folder root jest pusty :O
Nie nie jest pusty.
Wydaj sobie polecenie
ls -a /root
to się przekonasz
Też mam ten problem i nie wiem co usunąć.
Z rzeczy wymienionych w komunikacie tylko dźwięki systemowe nie działają, ale nie działały też nigdy wcześniej, zanim się pojawił ten komunikat (jeszcze na Lennym i teraz na Squeezie).
Ja sobie sklonowałem partycję z lennym i zupgradowałem do squeeze. Poszło na raty, spod X-ów ściągnął pakiety i kilka zaktualizował, dopiero w konsoli zaktualizował wszystko, wyrzucając gnome-core. W zamian wyświetla
Przy uruchamianiu Demona ustawień GNOME wystąpił błąd.
Pliki .conf skopiowałem z lennego (w tym .gnome, .gnome2, gnome2_private). Nie pomogło ich wyrzucenie...
Lenny, lenny iber ales ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00018 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00111 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.128.170.203' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.128.170.203', 1734545289) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1734544989 |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='40.77.167.30' |
0.00076 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.191' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.197' |
0.00097 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=113741 |
0.00015 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13693 ORDER BY posted |
0.00086 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13693 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00264 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13693 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13693 |
Total query time: 0.01035 s |