Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Do tej pory bardzo czesto konfigurowalem /etc/networks/interfaces w podobny spoosb jak to:
auto eth1 iface eth1 inet static address 192.168.1.6 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.1 auto eth1:0 iface eth1:0 inet static address 192.168.1.200 netmask 255.255.255.0
Zawsze dzialalo idealnie, jednak w momencie pojawienia sie Lennego podczas restartu samych interfejsow otzymuje taki komunikat:
/etc/init.d/networking restart Reconfiguring network interfaces...if-up.d/mountnfs[eth1]: waiting for interface eth1:0 before doing NFS mounts (warning). if-up.d/mountnfs[eth1]: waiting for interface eth1:1 before doing NFS mounts (warning). if-up.d/mountnfs[eth1:0]: waiting for interface eth1:1 before doing NFS mounts (warning). done.
Przy 2 aliasach to jest nie problem ale mam serwery gdzie takich aliasow jest z 40 i restart trwa w nieskonczonosci. Dodam drugi raz, ze do Etcha bylo wszytsko oki.
Czy cos w Lennym sie zmienilo? Czy jakos inaczej nalezy to wykonywac?
Szukalem juz troche w google, ale brak mi juz pomyslow :(
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Usuń plik /etc/network/if-up.d/mountnfs, jeśli go nie potrzebujesz...
Czemu nie uzywasz VLAN?
Moge :) Ale przyzwyczailem sie do aliasow, a vlany uzywam jedynie w momencie gdy dany host musi byc podlaczony do odp. segmentow sieci. Aliasy uzywam do Apache - tak zeby kazdy host byl bindowany na innym adresie.
Pozdrawiam,
po co vlany, po co aliasy jest
ip addr add
Dołącze sie do tematu, pokrewna sprawa.
Zainstalowałem czystego Lenny. Karta zintegrowana jakis SiS.
/etc/init.d/networking stop/restart
nie umie przekonfigurowac internejsu. Wypisuje cos z SIOCTL... - nie mam teraz jak dokladnie napisac, bo nie mam dostepu do tej maszyny.
Dodam, ze dolozylem druga karte na PCI i ta jest rekonfigurowana bez zarzutów. Ten SiS byl sam podczas instalacji.
Gdzie szukac odpowiedzi?
trdno coś podpowiedziec nie widząc czego chce.
Ale jak sam interfejs to ustawiasz w /etc/network/interfaces lub z ręki
ifconfig eth0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 up
i powinno lecieć
Tak, oczywiście - zmina z ręki przez ifconfig działa. Zależy mi jednak na podpieciu akcji pod "post-up" na tym interfejsie i... w takich warunkach sie nie da :(
byc moze wlasnie nie cofasz akcji post-up w pre-down ... lub czegos nie odkonfigorowujesz na tym interfejsie i dlatego nie wychodzi ifdown-owanie go ...
Blad jaki sie pokazuje to:
user@serw:~$ sudo /etc/init.d/networking restart Reconfiguring network interfaces...SIOCADDRT: File exists Failed to bring up eth0. if-up.d/mountnfs[eth1]: waiting for interface eth0 before doing NFS mounts (warning). done.
post-up ustawia regolki iptables, nic poza tym.
[quote=bercik]po co vlany, po co aliasy jest
ip addr add
[/quote]
A gdzie to dopisujecie żeby przy starcie restartach było ok?
w interaces pisałem
post-up ip addr add
Ale może jest inny sposób ?
W /etc/networks jest tylko to gdzie należy wpisać podniesienie interfejsu, a gdzie jego wyłączenie i jak ???
│/if-down.d
│/if-post-down.d
│/if-pre-up.d
│/if-up.d
│/run
│ interfaces
@mariaczi przeciez wyraznie pisze ze nie moze zdownowac sieci bo jest zamontowany dysk sieciowy przez NFS
@maro ja daje w post-up / pre-down
@gruszfil nie bardzo rozumiem jak chesz wpisywac podniesienie interfejsu ... standardowo robi to /etc/init.d/networking w oparciu o informacje z /etc/network/interfaces
[quote=bercik]@mariaczi przeciez wyraznie pisze ze nie moze zdownowac sieci bo jest zamontowany dysk sieciowy przez NFS[/quote]
Pewny jesteś w 100% tego co napisałeś?
Nic nie jest montowane po NFSie, a komunikat informuje o tym, że mountnfs wykona sie jak "wroci" eth0. Czytaj prosze ze zrozumieniem.
[quote=mariaczi][quote=bercik]@mariaczi przeciez wyraznie pisze ze nie moze zdownowac sieci bo jest zamontowany dysk sieciowy przez NFS[/quote]
Pewny jesteś w 100% tego co napisałeś?
Nic nie jest montowane po NFSie, a komunikat informuje o tym, że mountnfs wykona sie jak "wroci" eth0. Czytaj prosze ze zrozumieniem.[/quote]
faktycznie moja nieuwaga ...
a co do tematu to pokaz plik interfaces i zobacz co pozostaje up po zrobieniu if-down eth0
[quote=pasqdnik]Usuń plik /etc/network/if-up.d/mountnfs, jeśli go nie potrzebujesz...[/quote]
A co z<robić jeśli montuje system po nfs ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.58.38.184' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.58.38.184', 1732295551) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732295251 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=113843 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13679 ORDER BY posted |
0.00088 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13679 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00368 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13679 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00255 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13679 |
Total query time: 0.0102 s |