Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, chciałbym oglądać filmy avi w Totemie ale nie odtwarza mi formatu, mogę zainstalować oczywiście Realplayer tylko ja chcę móc oglądać je akurat w Totemie, narazie zainstalowałem sobie do oglądania Kaffeine i tam jest opcja żeby wpisać ścieżkę codeków z Realplayera, chcę zrobić podobnie z Totemem, jak to zrobić ?
No tak a wiesz co to jest /usr/lib/win32
A nie lepiej jest zainstalować w32codecs ?
Dodajesz wpis do /etc/apt/sources.list:
deb http://piotrkosoft.net/pub/mirrors/debian-multimedia/ stable main
Potem:
aptitude update && aptitude install w32codecs
kodeki ważne totem masz , ale czy [b]totem-xine[/b]
dla mnie lepszy od totem-gstreamer
jak masz oba to jako root
update-alternatives --config totem
zmień na totem-xine
Hmm do formatu avi to za bardzo tych kodeków nie potrzeba.
Do rmvb wmv owszem ale klasycznego avi wątpię czy w tym problem.
Totem to taki program który korzysta albo z gstreamera albo xine.
Teraz zależy którego używamy to takie paczki trzeba doinstalować.
Wystarczy spojrzeć na rekomendowane pakiety.
Do avi zaś polecalbym mplayera nie ma lepszego.
Ale wybór należy do użytkownika.
EDIT:) [b]arturek[/b] mnie trochę ubiegł :)
A ja mam tylko xine i chula wsio
W moim przypadku jest to: Odtwarzacz filmów używa GStreamer 0.10.19. Zainstaluję sobie programy o których wspomnieliście "Mplayer, Xine" tak na próbę jest jeszcze Realplayer i napewno masa innych. Pakiet w32codecs oczywiście mam zainstalowany. Ścieżka /usr/lib/win32 to takie miejsce w systemie plików które zawiera 132 pliczki, przeważnie ddl, pewnie b.ważne do odtważaczy :D. Czy można mieć dwa Totem-y, jeden GStreamer i drugi Totem-xine, jak wygląda ewentualnie polecenie do instalacji Totem-xine, bo ten pierwszy to mi się z płyty z Debianem zainstalował a nie chcę czegoś zepsuć.
instalacja totem xine
apt-get install totem-xine
zniana na totem-xine lub totem-gstreamer
update-alternatives --config totem
update-alternatives --config totem Podoba mi się bardzo. Dziękuję to chyba rozwiązuje mój problem. Pozdrawiam.
Totem ponoć (nie stwierdze z autopsji bo nie używam) ma problemy z napisami czasem.
[quote=ilin]Totem ponoć (nie stwierdze z autopsji bo nie używam) ma problemy z napisami czasem.[/quote]
Używam totem-xine często i nic takiego nie stwierdziłem
w ustawieniach jest opcja którą trzeba włączyć ,
- Automatyczne wczytywanie pliku napisów po wczytaniu pliku wideo
- Czcionka
- Kodowanie (najlepiej wybrać Środkowoeuropejskie WINDOWS-1250 )[/quote]
i jeszcze przez listę odtwarzania
jest wybór pliku napisów
( Widok -> Panel -> Lista odtwarzania
zanacz film na liście i prawy przycisk myszy )Ostatnio edytowany przez arturek (2009-03-19 19:00:38)
Debian “buster” Xfce
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.223.213.76' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.223.213.76', 1732274197) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732273897 |
0.00059 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=114308 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13741 ORDER BY posted |
0.00082 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13741 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00111 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13741 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13741 |
Total query time: 0.00572 s |