Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich (hmmm może wypadało by zmienić ten wstęp... ;] )
Pytanko na dzisiaj jest następujące:
Czy ktoś zna jakąś nową (z nowymi pakietami) dystrybucję która wykorzystuje jajco 2.4 ?
Po co mi distro na jajcu 2.4? Ano chciałby sprawdzić czy uda się skompilować ster do grafy Kyro, który jest dostępny tylko dla jajca 2.4.
Zna ktoś coś takiego?
Z góry dzięki.
DSL?
Hmmm DSL raczej za świeżych pakietów nie ma (no chyba że te z Woody mają być świeże ;p ), Gentoo nie znam (czyt. nie używałem jak dotąd) - mam rozumieć że można tam sobie z Portage(tak się to zwie?) skompilować jajko 2.4?
Tak, jest waniliowe jajeczko w wersji 2.4.37 (czyli najnowszej dostępnej w tej gałęzi).
o ile pamietam chyba w domu mam jeszcze płyte debiana z wyborem do instalacji kernela 2.4 lub. 2.6
To jest Sarge 3.1
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2009-03-27 09:57:59)
z tym ze mozliwe jest ze sporo programow na gentoo sie nie skompiluje pod tak stary kernel imho
Hmm a że tak spytam - dało by rade np na Lennym skompilować jajco 2.4?
Bo widzę że na Gentoo TRZEBA samemu skompilować jajo - a pomocy żadnej w formie jakiegoś gotowego pliku konfiguracyjnego nie widzę :/ - jak już mam 100 razy rekompilować zanim trafie to już bym wolał na Debianie...
Odnośnie Sarge - to właśnie myślę nad nim - choć wiem że i tam bez rekompilacji jajca (2.4) się nie obejdzie bo zostało ono skonfigurowane bez jakiejś tam opcji której ster wymaga (MRMM czy coś tam... już mi z głowy wyleciało).
Oczywiśćie że śie da kompilnij metodą debiankową
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/ http://www.kernel.org/
wybiesz jaki chcesz i dodzieła
Choć nie wiem jaki mają kod kompilatory pozmieniany no wiesz make błąd i kuku
tzn gcc nie odwoła się do wersji starszej
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2009-03-28 12:17:22)
[quote="tgR"][b]masz bardziej optymalne[/b][/quote]
Nie żebym się czepiał ale nie ma czegoś takiego jak bardziej lub mniej optymalne, albo coś jest optymalne albo nie. A pojęcie optymalności rozważa się ze względu na różne kryteria. Generalnie za hasło "bardziej/mniej optymalne" to miałbyś u nas na polibudzie "pałe" z metod optymalizacji xD Bardziej optymalne to masło maślane xD
//Koniec czepiania się xD
Tak łapu capu googlarnie przeglądałem na temat gcc ten nowy nie poleći na starszej wersji kernela taki wrzucam link pierwszy lepszy
http://www.networld.pl/news/67718/Nowy.blad.kernela.html
kurde nie wiem moze tak ale nie chce mieszać komuś w dyńce
http://www.linuxhq.com/kernel/v2.4/37/Documentation/using-newer-gcc.txt
Che wieczory zimowe śię skończyły koniec kompilowańia taka rada ma
Przecież w Debianie jest gcc-3.4 więc czemu ma być problem z kompilacją? Tylko będzie trzeba wyexportować nowe zmienne.
No tak mozna podsymlinkować
A tak po co komuś taki stary kernel
[quote=Ryszard]No tak mozna podsymlinkować
A tak po co komuś taki stary kernel[/quote]
[quote=Huk]Ano chciałby sprawdzić czy uda się skompilować ster do grafy Kyro, który jest dostępny tylko dla jajca 2.4.[/quote]
No to instaluj tego kernela http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.4/linux-2.4.23.tar.bz2
http://www.howtoforge.com/howto_linux_kernel_2.4_compile_debian
edit mały przewodńik http://newbiedoc.sourceforge.net/system/kernel-pkg.html
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2009-03-29 01:43:42)
[b]Huk[/b], a właściwie to co cię opętało, że chcesz instalować 2.4? masz jakieś racjonalne powody po temu, czy robisz to dla sportu? tak tylko pytam.
Ano chciałby sprawdzić czy uda się skompilować ster do grafy Kyro, który jest dostępny tylko dla jajca 2.4.[/quote]
a mnie z pythonem nie idzie i krew mnie zalewa ;]
Zaktualizuję nieco temat. Zassałem Gentoo i podążałem za instrukcjami na ich stronce (oczywiście z tą zmianą że zamiast gentoo-sources dałem vanilla-sources-2.4.37, instalowałem wszystko ze stage3). Chyba nawet udało się to jajco poprawnie skompilować... no ale przy starcie po kilkunastu linijkach wykonywania wyskakuje:
FATAL: Kernel too old Kernel Panic: Attempted to kill init!
No i to tyle... Z tego co gdzieś wyczytałem, ten błąd oznacza że wazne systemowe paczki są skompilowane dla nowszego jajca (albo na nowszym gcc niż jajco?) i dla tego się sypią... ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
juz pisałem posta wyzej ze tak bedzie a myslałem o debianie a ty wyskakujesz z gentooo eee bleeee
Ehh realnie to na Lennym też próbowałem i wyszło to samo ;]
A wracając do Gentoo myślicie że instalacje stage1 może tutaj coś pomóc, czy dać sobie spokój?
slackware 11
[quote=czadman]slackware 11[/quote]
Ma być „nowoczesne”.
BP, NMSP.
[quote=Minio][quote=czadman]slackware 11[/quote]
Ma być „nowoczesne”.
BP, NMSP.[/quote]
"Nowoczesne distro na jądrze 2.4" to oskymoron.
Slack 11 jest względnie spełnia te warunki bez niepotrzebnej zabawy.
@tgR:
He he, podlinkowałeś do mojego posta z forum Gentoo ;p
Dobra, dzięki wszystkim ale chyba nic z tego nie będzie... a raczej będzie... „inaczej” - wgram Sarge'a i dalej na nim będę się bawił...
Ale z tego co dowiedziałem się na forum Gentoo – tak czy siak nie da się za bardzo tego zrobić bez sporych poświęceń nowszych wersji różnego oprogramowania... na razie tyle, CDN mam nadzieję.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.143.1.37' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.143.1.37', 1738278677) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278377 |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.14.201.216' |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=114918 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13793 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13793 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00107 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13793 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00390 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13793 |
Total query time: 0.00914 s |