Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam taki problem, musiałem zrobić obraz partycji tfu.... windows - no niestety tak bywa :)
plik z obrazem nazywa się winda.iso i ma 4,2 GB
Chcę to nagrać na płytę DVD, ale nie jako obraz partycji, tylko jako plik.
Wydawałoby się że to głupota, okazuje się że K3B nagrywa tylko cache - ok 700 MB i tyle. Po podmontowaniu płyty - zawartość jest pusta, nie ma nic, ale część płyty jest wypalona. Płyta daje się podmontować i odmontować.
Nero nie nagra bo nie widzi partycji ext3, a pliku nie mogę przewalić na fat bo ma 4,2 i fat tej wielkości nie obsługuje.
No i co ja mam zrobić ? - jest ajkieś polecenia z palca do nagrania ?
Kurcze straciłęm już 4 płytki
Ciekawy zonk sam tego nie zauważyłem ale może spróbuj nacisnąć prawym przyciskiem myszy na tym pasku gdzie jest stan zapełnienia płyty i dać albo custom albo from disk w sekcji CD SIZE. Nie mam jak to sprawdzić bo nie mam czystych płyt DVD.
to nic nie daje, dlatego 4 płyty zwaliłem.
Chyba że to iso jest ajieś dziwne. W katalogu stoi jak byk 4,2 GB, jak nagram to jest wypalony pasek szerokości 6 mm i tyle. Po podmontowaniu jest pusto, a wiesz dobrze że pustej płyty nie da się podmontować, więc coś tam jest.
Ale przecież normalne iso, bin cue da się normalnie nagrać jako plik
no sprawdziłem, podmontowałem, cały system jest jak złoto, a nagrać się nie da
Hej
http://www.fs-driver.org/index.html
nieco chwilowe rozwiązanie :)
hej fajnego arta znalazłem na guglach o nagrywaniu dvd:
http://www.linux-magazine.pl/issue/01/LinuxUser_DVD_nagrywanie.pdf
spróbowałem czegoś takiego i wyszło:
growisofs -dvd-compat -speed=8 -Z/dev/hdd=image.iso
nie wiem jak u was, ale u mnie cdrecord-prodvd/dvdrecord zamula i nie chce nagrywać.
Witam ;-)
Chcę to nagrać na płytę DVD, ale nie jako obraz partycji, tylko jako plik.[/quote]
Hmm, czyli nagrać plik iso? w takim wypadku spróbuj zrobić iso z iso i wypalić:) (mkisofs + cdrecord)
Linux Registered User: #283802
Chcę to nagrać na płytę DVD, ale nie jako obraz partycji, tylko jako plik.[/quote]
aha sory nie doczytałem tego. czyli standardowo wrzucasz ten obraz do jakiegoś pustego katalogu, wchodzisz do niego i piszesz:Kod:
growisofs -Z /dev/hdd -r -J .(tam na końcu jest kropka, a w każdym razie katalog, w którym są pliki do nagrania)
linux regd. user #248790
W okolicach Gorlic jest taka dziura co się nazywa Grybów. Tam jest browar. Już myslałem że cała produkcja pojedzie do Rycha, a tu dupa.
Twoje polecenie rozpakowało iso i nagrało obraz a ja kurde chce nagrać żywcem plik iso.
Zauważyłem też ciekawą rzecz. Na wariata spróbowałem nagrać czysty iso najnowszego sarge. I wyobraźcie sobie - to samo :(
następna podstawka pod szklanke - ok 300 MB
domek2:/home/bodzio/iso2# growisofs -Z /dev/hdd -r -J .
Executing 'mkisofs -r -J . | builtin_dd of=/dev/hdd obs=32k seek=0'
INFO: ISO-8859-2 character encoding detected by locale settings.
Assuming ISO-8859-2 encoded filenames on source filesystem,
use -input-charset to override.
mkisofs: Value too large for defined data type. File ./sarge1.iso is too large - ignoring
Total translation table size: 0
Total rockridge attributes bytes: 169
Total directory bytes: 0
Path table size(bytes): 10
/dev/hdd: "Current Write Speed" is 3.3x1385KBps.
Max brk space used 1e000
181 extents written (0 MB)
builtin_dd: 192*2KB out @ average 0.0x1385KBps
/dev/hdd: flushing cache
/dev/hdd: closing track
/dev/hdd: closing session
domek2:/home/bodzio/iso2#
[/quote]
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
A tarem spróbuj go potraktować
EDIT: albo zmień rozszerzenie
czekaj kurwa mam jeszcze jeden pomysł.
--
dobra, skoro mkisofs się pierdoli, to pies go drapał i weźmy udf:
dd if=/dev/zero of=dvd.iso bs=1M count=4096 #tu dałem 4GB dla jaj, wpisz ile potrzebujesz mkudffs dvd.iso mount -o loop dvd.iso /mnt #kopiujesz pliki, które chcesz nagrać do /mnt growisofs -dvd-compat /dev/hdd=dvd.iso #nagrywamy i montujemy: mount -t udf /dev/hdd /mnt
u mnie działa - sprawdziłem na DVD+[b]RW[/b] :P
jak u ciebie?
ps: sory Bodzio za te podstawki na kawę :)
--
EDIT: jeśli się dobrze nad tym zastanowić, to równie dobrze na płytce można se założyć ext2 albo cokolwiek innego. ale udf będzie widoczny pod shitem
zmiana rozszerzenia nic nie daje, system nie jest taki głupi - to nie windows
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.108.43' WHERE u.id=1 |
0.00076 | UPDATE punbb_online SET logged=1732459164 WHERE ident='3.145.108.43' |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732458864 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=11558 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1378 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1378 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00140 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1378 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1378 |
Total query time: 0.00563 s |