Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam problem... pojawil sie ostatnio.. mianowicie uzywam tv do ogladania filmow.. mam wiec dwa monitory. Kde zawsze dobrze dzialalo z taka konfiguracja - gdy maksymalizowalem okno na 1 ekranie to bylo na pierwszym ekranie, jak na tv to bylo na tv. Od kilku dni cos sie spier&&&&lo... jak cos maksymalizuje to leci po wszystkich ekranach - czyli polowa okna na moim roczym monicie i kawalek na tv (tak, filmy tez maksymalicuja sie na oba ekrany). Uzywam Xineramy do polaczenia dwoch monitow. Oczywiscie w kde wszystkie opcje zwiazane z dwoma monitorami wlaczone.
Zauwazyl ktos cos takiego?
btw w logach nic nie ma.. zalamany jestem... w gnome dziala normalnie - tyle ze ja nie trawie gnome...
dzieki za pomoc..
jaka wersja kde, czy w momencie jak sie popsulo cos zmieniales/aktualizowales?
dobra.. mam chwile to cos napisze..
system: testing
aktualizacje: najnowsze
problem wystepuje tylko pod kde...
wczoraj wywalilem calutenskie kde i wszelkie pliki konfiguracyjne.. i nic.. jak maksymalizuje okno to pojawia sie na obu ekranach (przechodzi przez oba ekrany)... co ciekawe.. np. po 4 przelogowaniach (ale to nie zawsze - czasem nia nic nie dziala) zaczyna dzialac ok - oczywiscie do kolejnego przelogowania albo reboot'a..
w pracy specjalnie postawilem od nowa testinga i problemu nie ma - czyli to nie w paczkach cos.. tylko cos z kde.. ale co to nie mam pojecia.
chyba poporstu przeinstaluje caly system.. bo nie mam pojecia co go boli... :/ - nawet nie mam dac jakich logow.. bo od czego tu logi.. to od x'ow nie zalezy - w gnome jest ok.. to ewidentnie cos z kde.. nie wie (jakby) ze ma dwa monitory... :(
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2009-04-08 14:34:51)
poczytalem, poszukalem i
[url]http://linux.derkeiler.com/Mailing-Lists/Debian/2009-03/msg02721.html[/url]
Jak ustawic /etc/apt/preferences aby sciagnac kde do stable?
narazie ustawilem
Package: * Pin: release a=testing Pin-Priority: 990 Package: k* Pin: release a=stable Pin-Priority: 1001
i to zle dziala.. msle dalej...
dobra ... juz wiadomo ze problemem jest jedynie pakiet [b]kwin[/b] - w zwiazku z tym dalem do preferencji apt'a
Package: * Pin: release a=testing Pin-Priority: 990 Package: kwin Pin: release a=stable Pin-Priority: 1001
zainstalowalem aptitude -t stable install kwin i mam kwin ze stable.. jednak jak chce wykonac aptitude dist-upgrade to chce mi znowy kwin do testinga aktualizowac.. czy da sie zatrzymac kwin w stable poprzez /etc/apt/preferences ?
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2009-04-21 16:25:04)
[quote=exodus.mc]czy da sie zatrzymac kwin w stable poprzez /etc/apt/preferences ?[/quote]
Package: kwin
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 1010
lub
aptitude hold kwin
PS: Jeżeli masz /etc/apt/apt.conf to pamiętaj, że on nadpisuje apt/preferences
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-04-21 17:28:09)
No i oba rozwiazanie nie sa dobre. Przy wpisie do /etc/apt/preferences (nie mam apt.conf) przy probie aktualizacji chce instalowac pakiet z testinga - czyli podniesc kwin. Po zablokowaniu wywala ze chce obnizyc cale kde do stable...
moj preferences
Package: * Pin: release a=testing Pin-Priority: 990 Package: kwin Pin: release a=stable Pin-Priority: 1001
inne pomysly? ... ja narazie musze dojsc do siebie.. wczoraj % byly... oby nie napatoczyc sie na szefa... :D
nie zawsze taka blokada jest mozliwa - niekiedy jakis pakiet wymaga innego w odpowiedniej wersji (np. pakiet ktory chesz zainstalowac wymaga kwin nowszego niz w stable) ...
i wlasnie taki mam problem. Bo cale kde jest w testing a mi potrzebny tylko jeden pakiet ze stable.
btw problem wystepuje tylko przy wyjsciu tv. W pracy mam wda monitory i jest ok. W domu monitor i tv (po wyjsciu tv oczywiscie) i pupa...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00090 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.119.247' WHERE u.id=1 |
0.00181 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.119.247', 1732477509) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732477209 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=116749 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13878 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13878 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00185 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13878 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00124 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13878 |
Total query time: 0.00767 s |