Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie - chcę go spróbować na partycji z ext4.
Pozdrawiam
obsługa ext4 została chyba dodana w jajku 2.6.28, ale mogę się mylić.
aby sprobowac to instalator nie musi obsluigiwac ... jest debootstrap ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-04-21 19:19:27)
Można zamontować partycję ext3 jako ext4 bez wykorzystania niektórych nowości przychodzących z ext4. Można też zrobić konwersję do ext4.
[quote=czadman]Można też zrobić konwersję do ext4.[/quote]
howto?
i http://wiki.archlinux.org/index.php/Ext4
Stokrotne dzięki - ale partycje już istnieją (to nie problem formatować systemową na ext3) ale już probowałem konwersji - i działa średnio.
A po ostatnich doświadczeniach z Ubuntu 8.10 zacząłem się zastanawiać nad zmianą systemu na taki - który nie pragnie być drugim windowsem.
Nawiasem mówiąc - porównanie Debiana Lenny - z Ubuntu Jaunty - Lenny wypada raczej skromnie - zarówno pod względem szybkości jak i łatwości obsługi.
Pod kontem bezpieczeństwa moduł apparmor - w takiej formie jak w Ubu Wielkim i wspaniałym zabezpieczeniem nie jest, ale Lenny nic więcej też tutaj nie proponuje.
Nawiasem mówiąc jeśli za 2 - 3 tygodnie na moim dysku zostaną tylko Gentoo-hardened (obecnie na Virtualboxie) i Free lub Open BSD - (na razie jeszcze z nimi nie walczyłem) - to nie będę zbytnio zdziwiony.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-04-26 00:32:29)
[quote=Jacekalex]Stokrotne dzięki - ale partycje już istnieją (to nie problem formatować systemową na ext3) ale już probowałem konwersji - i działa średnio.
A po ostatnich doświadczeniach z Ubuntu 8.10 zacząłem się zastanawiać nad zmianą systemu na taki - który nie pragnie być drugim windowsem.
Nawiasem mówiąc - porównanie Debiana Lenny - z Ubuntu Jaunty - Lenny wypada raczej skromnie - zarówno pod względem szybkości jak i łatwości obsługi.
Pod kontem bezpieczeństwa moduł apparmor - w takiej formie jak w Ubu Wielkim i wspaniałym zabezpieczeniem nie jest, ale Lenny nic więcej też tutaj nie proponuje.
Nawiasem mówiąc jeśli za 2 - 3 tygodnie na moim dysku zostaną tylko Gentoo-hardened (obecnie na Virtualboxie) i Free lub Open BSD - (na razie jeszcze z nimi nie walczyłem) - to nie będę zbytnio zdziwiony.
Pozdrawiam[/quote]
Z systemami się nie walczy, tylko czyta się dokumentajcę. Dziwi mnie takie określenie u człowieka, który chce mieć wszystko "extra security hardened". :)
[quote=Jacekalex]Nawiasem mówiąc - porównanie Debiana Lenny - z Ubuntu Jaunty - Lenny wypada raczej skromnie - zarówno pod względem szybkości jak i łatwości obsługi.[/quote]
Śmiem wyrazić zgoła przeciwną opinię (na temat zabezpieczeń się nie wypowiadam bo się nie znam).
Musiałem się nieźle napocić aby dzwięk i grafika (nvidia legacy) zaczęły przyzwoicie działać.
Na debianie od etcha wzwyż nigdy nie miałem takich problemów.
Z szybkością to też nie jest tak najlepiej.
U mnie debian bije je na głowę o archu już nie wpomnę.
U mnie najnowsze Ubuntu z GNOME 2.26 działa chyba nawet nieco szybciej niż Lenny z Fluxboxem...
nowe Ubu faktycznie jest szybkie i wykryło mi wszystko samo. ale mój Lenny z fluxem to niedościgniona rakieta, nie ma co porówynywać nawet gnome do fluksika.
U mnie debian bije je na głowę o archu już nie wpomnę.[/quote]
A mi Arch chodził średnio szybko - bardzo porównywalnie z Debianem :)
ale fakt Debian+Flux czy inny WM jest bardzo szybki
linux register user: 484281
"[i]It's great to be here. It's great to be anywhere[/i]"
[b]Keith Richards[/b]
[quote=Małpa]U mnie najnowsze Ubuntu z GNOME 2.26 działa chyba nawet nieco szybciej niż Lenny z Fluxboxem...[/quote]
do czasu, swieza instalka winXP tez chodzi szybciej niz debian do czasu.
Witam ponownie
Ubuntu jaunty rzeczywiście jest szybki i stabilny - ale to wcale nie znaczy że lepszy od Debiana.
Jest parę rzeczy - które mnie w Ubu denerwują.
Mam na myśkli aktualizacje systemu.
Ubu jest wydawane w cyklu 6 miesięcznym - i co ciekawe - jeszcze mi się nie zdarzyło - żeby system się poważnie nie wysypał po aktualizacji.
Jego przewaga - pakiety często nowsze niż w Sidzie - jest zarazem jego słabością.
Czasami - z powodu jednej biblioteki lub kluczowego pakietu potrafi się system tak wysypać - że łatwiej na nowo go zainstalować niż naprawiać.
Ponadto - team Ubuntu coraz więcej pakietów wydaje w paczkach udeb - nie było by źle gdyby działały - ale ja jeszczenie widziałem takiej - która by błędów nie miała.
Do tego dzwięk - co jakiś czas wysiada (skutek spieprzonego pulseaudio) wywalanie tego serwera dzwięku to kwadratura koła - tak głęboko jest uwiązany w zależnościach.
Do tego dkms - od pół roku sam kompiluję jajka na swój komputer - i wiecznie jest problem ze sterownikami do nvidii i virtualboxem - z powodu "zbawienia" - jakie zapewnia dkms.
Ubu jest dobre tak długo - jak ktoś nie próbuje kompilować kluczowych pakietów.
Co się tyczy Gentoo - zamierzam spróbować tego systemu właśnie z tego powodu - że chcę trochę powalczyć z kompilowaniem softu.
Dlaczego hardened - dlatego że robię nowy zawód (informatyk) i zamierzam w najbliższej przyszłości stawiać routery zabezpieczające w firmach (w każdej znajdzie się stary złom - pentium 2 lub 3) który razem ze swichem lepiej sprawdzi się na zabezpieczenie sieci niż najlepszy linksys na świecie.
Zwłaszcza jak zmeści się na nim antywirusowy serwer proxy, zarządzanie pasmem, i snort ze snortsamem.
A doświadczenia do takiej roboty przy Ubuntu nie zdobędę.
Poza tym gdybym nie miał zastrzeżeń do Ubuntu (choć Jaunty to naprawdę udane wydanie) - nie pytałbym o Squezze. To chyba jasne - prawda?
NAtomiast Ubuntu czerpie z Debiana pełnymi garściami - natomiast Debian nie ma z tego prawie nic nie dlatego że nie może - ale dlatego - że nie chce.
Nic nie stoi na przeszkodzie - aby Debian korzystał z graficznego instalatora - jaki jest w Ubuntu LiveCD.
A co się tyczy Gentoo Hardened - to zgadnijcie - kto mi go poradzil:
Moim zdaniem ktoś mi dobrze poradził:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12223
:-)))))
Pozdrawiam
[quote=Jacekalex]Ponadto - team Ubuntu coraz więcej pakietów wydaje w paczkach udeb - nie było by źle gdyby działały - ale ja jeszczenie widziałem takiej - która by błędów nie miała.[/quote]
Pakiety te są, a przynajmniej powinny być, używane wyłącznie w instalatorze, dopuszcza się w nich pewne „błędy w sztuce”. Nie należy instalować tych pakietów w normalnym systemie.
http://debian.org/doc/manuals/reference/footnotes.pl.html#f1
[quote=Jacekalex]NAtomiast Ubuntu czerpie z Debiana pełnymi garściami - natomiast Debian nie ma z tego prawie nic nie dlatego że nie może - ale dlatego - że nie chce.[/quote]
Dwa stwierdzenia są błędne:
- Debian ma co nieco z Ubuntu, choć zgadzam się, że proporcje są cokolwiek zachwiane
- rzeczy pozytywne dla Debiana są czerpane, jeśli czegoś Debian nie chce z Ubuntu brać — widocznie jest to niepotrzebne lub wręcz przyniosłoby negatywne konsekwencje
[quote=Jacekalex]Nic nie stoi na przeszkodzie - aby Debian korzystał z graficznego instalatora - jaki jest w Ubuntu LiveCD.[/quote]
A jest coś przeciwko obecnemu, także graficznemu, instalatorowi?
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-04-28 19:45:59)
Obecny działa na framebufferze - nie daje dostepu do partycji ntfs, i nie daje możliwości - aby w razie kłopotów włączyć na chwilę firefoxa i poszukać porady w google.
Poza tym w Ubu po uruchomieniu wskakują wszystkie sterowniki i widać - co działa - a co nie.
Ponadto można chwilę popracować na systemie - zanim się go zainstaluje - i np. przekonać się czy nadaje się czy nie.
To ważne dla nowych userów.
Poza tym odpalenie pełnosprawnego graficznego systemu - z którego można wejść do systemu głównego i naprawiać go (jak sięcoś wysypie - zdarza się) używając chroota i mając firefoxa pod ręką - to coś - co jest nie do przecenienia.
Poza tym - Ubuntu to taki Debian dla ludności - team Debiana to Fabryka - team Ubuntu to raczej dział marketingu.
Pozdrawiam
[quote=Jacekalex]Co się tyczy Gentoo - zamierzam spróbować tego systemu właśnie z tego powodu - że chcę trochę powalczyć z kompilowaniem softu.
Dlaczego hardened - dlatego że robię nowy zawód (informatyk) i zamierzam w najbliższej przyszłości stawiać routery zabezpieczające w firmach (w każdej znajdzie się stary złom - pentium 2 lub 3) który razem ze swichem lepiej sprawdzi się na zabezpieczenie sieci niż najlepszy linksys na świecie.
Zwłaszcza jak zmeści się na nim antywirusowy serwer proxy, zarządzanie pasmem, i snort ze snortsamem.[/quote]
Jak chces się poważnie bawić w edukację na linuksie (budowa systemu + bezpieczeństwo) to zostaw gentoo, bo tam nie ma zabawy w kompilację tylko w emerge. Weź sobie [url=http://www.linuxfromscratch.org/hlfs/]Hardened Linux From Scratch[/url] to się czegoś nauczysz o linuksie, a nie o systemie portów w gentoo.
Do ubuntu wpakowali nieopatrznie pythona 2.6 jako domyślnego, co sprawia nieco kłopotów.
Jest też Debian w wersji Live, bodajże od Etcha oficjalny. W sumie nie wiem czy znajduje się na nim instalator.
Nie ma obawy - porty w gentoo dają możliwośćtworzenia własnych ebuildów - i tworzenia systemu - który z jednej strony jest twardy jak OpenBSD a z drugiej jest fajnym i szybkim systemem biurkowym.
Natomiast co się tyczy gentoo - polubiłem ten system też dlatego - że już trochę na nim zarobiłem :))).
Co mnie drażni w Ubu i Debianie -to symetria zabezpieczeń.
Z jednej strony - firewalla trzebakonfigurować - nie ma gotowych narzędzi - które by dobrze się sprawdzały, z drugiej natomiast - kiedy chcę wywalić hasło z klucza gpg - to nikt na świecie nie wie jak tego dokonać aby jeden z 3 kluczy działał bez hasła.
Natomiast - kiedy chce zainstalować snorta - to zawsze widzę zabytek klasy 2.7 coś tam - natomiast młodszą wersję 2.8 - źródełka i kompilować proszę.
Natomiast kompilowałem już różne paczki lokalnie - i widzę wyraźny wzrost szybkości programów kompilowanych od pakietów gotowych.
Na samej kompilacji jaj można było wielki niewypał - Ubuntu 8.10 przyspieszyć o około 25%, inne programy (jak np. apache czy webmin) też zykiwały i na szybkości i na stabilności.
Co się tyczy dystrybucji Unixowych jest ich kilkaset -sprawdzić wszystkie -życia zabraknie, natomiast u mnie na miejsce w virtualboxie po gentoo czekają freebsd i openbsd.
Także nie od razu Kraków zbudowali - ale ... pomalutku aż do skutku.
Po dwóch latach na gotowych paczkach trzeba spróbować podziałać na źródłach - może po to - aby kiedyś budować paczki? - kto wie?
Natomiast python 2.6 był już w intrepidzie w jauntym jest 2.6.1 i pojawiają się pierwsze paczki wersji 3.
Natomiast jaunty - po tym - co było z gutsym, czy intrepidem - na razie chodzi idealnie.
Jwest też wyraźnie lepszy i stabilniejszy od hardyego.
Ale ciekaw jestem jednej rzeczy aktualizacje.
Gutsy- po aktualizacji w styczniu zeszłego roku nadawał się tylko do formatowania partycji głównej ( wtedy przez dwa miesiące miałem lenny'ego), hardy na przełomie sierpnia i września wysypał się na amen, Intrepid w lutym rozsypał się tak - że wolałem spróbować wersję alfa 4 Jauntyego - niż instalować ponownie 8.10.
Ten na razie chodzi wzorowo, - ma tylko kilka błędów, zobaczymy- czy uda mu się przetrwać w tym stanie do października.
Pozdrawiam
Niezły z Ciebie ekspert... :)
LFS'a się boisz bo prawdziwej "niskopoziomowej" roboty wymaga? ;)
LFS nie boję się - ale w ogóle go nie znam.
Nie widziałem jeszcze dokumentacji do tego systemu - żadnej.
Natomiast - pewnie kiedyś go spróbuję, na razie jednak w kolejce jest gentoo i bsd.
W końcu ja jeszcze trochę pożyję - czasu wystarczy - nie ma problemu :-)))).
Pozdrawiam
[quote=Jacekalex]Nie widziałem jeszcze dokumentacji do tego systemu - żadnej.[/quote]
Dziwne, LFS to praktycznie sama dokumentacja. :)
[quote=Jacekalex]kiedy chcę wywalić hasło z klucza gpg - to nikt na świecie nie wie jak tego dokonać aby jeden z 3 kluczy działał bez hasła.[/quote]
a nie wystarczyprzy generacji/modyfikacji klucza podajac puste haslo ...
[quote=PhockouS][quote=iwo][quote=czadman]Można też zrobić konwersję do ext4.[/quote]
howto?[/quote]
Proszę, napisałem art na blogu na ten temat:
http://phockous.pl/wordpress/czas-migracji-zamiana-ext3-na-ext4/[/quote]
czy masz pewność, że nie stracę danych/systemu?
ps link nie działa
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.224.165' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.224.165', 1732301699) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732301399 |
0.00101 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.9' |
0.00093 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.30' |
0.00065 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=117168 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13982 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13982 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00307 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13982 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00104 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13982 |
Total query time: 0.01001 s |