Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio zaczynam rozważać przejście na lżejszy soft niż KDE4 i tak pomyślałem żeby ponownie zainstalować fluxboksa. Dlatego mam pytanie odnośnie menu, czy jest jakaś możliwość aby to menu z fluksa korzystało z plików .desktop (standard freedesktop.org)? Na razie nie widzę innej możliwości niż korzystanie z menu debianowego które mi wogóle nie odpowiada (rozmieszczenie aplikacji to jakaś kompletna porażka).
[tt]fluxbox-generate_menu[/tt] ma jakoś-tam zaimplementowaną obsługę plików .desktop.
A nie, w Debianie nie ma [tt]fluxbox-generate_menu[/tt]...
Generalnie fluxboksowe menu jest statyczne (zwykły plik tekstowy). Zrób sobie własne na podstawie tego co Ci wygenerował Debian i wtedy nie będziesz miał „totalnej porażki”.
Tego się obawiałem, że będę musiał samodzielnie się męczyć z menu co do najwygodnijszych rozwiązań nie należy, zwłaszcza przy instalowaniu/usuwaniu programów.
Pewnie fluxboksiarze naciosają mi kołków na głowie, ale w obu distrach w których tę miałem przyjemność, [b]open[/b]box ma narzędzie konfiguracji menu pod nazwą obmenu.
[quote=lis6502]Pewnie fluxboksiarze naciosają mi kołków na głowie, ale w obu distrach w których tę miałem przyjemność, [b]open[/b]box ma narzędzie konfiguracji menu pod nazwą obmenu.[/quote]
We fluxbox jest fluxmenu jeżeli chodzi o edycję menu :-) Nie próbowałem jeszcze zmusić fluxa do obsługi freedesktop.org
[quote=__AlinOe]Tego się obawiałem, że będę musiał samodzielnie się męczyć z menu co do najwygodnijszych rozwiązań nie należy, zwłaszcza przy instalowaniu/usuwaniu programów.[/quote]
Moje doświadczenia wskazują, że Fluxboksa zaczyna się używać kiedy zaczyna się cenić komfort i szybkość pracy. Co idzie w parze z wykorzystywaniem sprawdzonego zestawu aplikacji. Czyli generalnie nie instaluje się 20 programów dziennie. A te pojedyncze nowości można odpalać z termiala/fbrun i po przetestowaniu ewentualnie dopisywać do menu.
No ale to u mnie, rozumiem że Ty możesz mieć inne potrzeby czy poglądy na tę kwestię.
Generalnie nie ma rozwiązania na poruszaną przez Ciebie kwestię. Możesz sobie napisać program do generowania kawałków Fluxboksowego menu na podstawie odpowiednich plików .desktop oraz zbudować modularne menu (wykorzystując instrukcję [tt][include][/tt]) — słowem zautomatyzować tworzenie czy zdynamizować zawartość menu. Z wykorzystaniem [tt]fluxbox-remote[/tt] uruchamianym odpowiednio często z crona dojdziesz do momentu, w którym dzieje się to prawie niezauważalnie. Ale mimo wszystko wykłada początkowego nakładu pracy.
Może żle pamiętam, ale wydaje mi się, że tym się właśnie różni fluxbox na Archu od Debiana, że w Archu nie ma menu dynamicznego, a w Debianie menu fluksa podłączone jest pod menu /etc/X11/fluxbox/fluxbox.menu. Po zerknięciu na partycję z Debianę widzę, żeM menu to ma taką linijkę
# Automatically generated file. Do not edit (see /usr/share/doc/menu/html/index.html)
i chyba zmienia się dynamicznie, jeśli instalujesz jakieś programy. Musiałbym sprawdzić, ale teraz nie mam czasu. Może po południu.
Dobra, dobra, przeczytałem jeszcze raz treść pierwszego postu i wycofuję się. Nie na temat całkiem ;-) .
Ostatnio edytowany przez jerryS (2009-05-28 07:13:55)
Możesz nadpisywać ułożenie aplikacji w Debianowym menu, patrz: http://www.debian.org/doc/packaging-manuals/menu.html/ch6.html
Nie ma też problemu z konwersją plików desktop za pomocą [tt]dektop2menu[/tt].
A wrzucając kamyczek do ogródka: dynamiczne tworzenie menu przez pliki *.desktop mocno spowalnia środowisko pracy. :)
Ja wykorzystałem menu zachowane spod archa oraz to debianowe - po prostu skompilowałem* je. Czyli do układu, jaki wypracowałem pod archem dopisałem aplikacje debianowe.
* Skompilowane w sensie, w jakim znałem to słowo przed przejściem na linuksa :) [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Kompilacja_(literatura)]Mniej więcej takim[/url]
Wieczorkiem mogę Ci podrzucić menu.conf
Inna metodą moze być używanie jakiegoś "obcego" panelu z menu.
Np fbpanel.
Tam automagicznie aplikacje do menu sie dopisuja.
Rozważałem możliwość użycia openboksa i właśnie wstawienia jakiegoś panelu z menu które by obsługiwały pliki .desktop, ale chyba fluxbox bardziej mi odpowiada, hmm chyba dam kolejną szanse fluksowi (chyba że wkońcu wyjdzie jakiś stabliny manager okienek w Qt) bo na razie kobyła KDE4 zżera mi 200MB z 768 MB które mam, więc dopóki nie zrobią coś z ramożernością albo nie kupie nowego kompa to nie wiem czy KDE4 długo u mnie posiedzi.
[quote=ilin]Tam automagicznie aplikacje do menu sie dopisuja.[/quote]
W Debianie we Fluxboksie też — o ile korzysta się z Debianowego sysrtemu menu.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.112.169' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.112.169', 1732440628) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732440328 |
0.00074 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=119258 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14225 ORDER BY posted |
0.00093 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14225 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00215 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14225 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14225 |
Total query time: 0.00725 s |