Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam problem ze skonfigurowaniem iptables. Oto schemat mojej sieci:
INTERNET
|
SBS 2003<--10.0.0.0/8-->Debian(lenny)<--172.16.0.0/16-->Klienci
Debian pełni funkcję routera. Jest też na nim zapasowy(slave) DNS dla strefy AD z SBS-a, który forwarduję zapytania, których sam nie może rozwiązać do DNS-ów TPSA. Chciałbym aby klienci z obu podsieci byli członkami domeny AD z SBS-a. Niestety mam problem które porty pootwierać :-(. Jak DROP-ne INPUT i FORWARD to nie mogę np. wpiąć hosta do domeny bo krzyczy, że nie ma takiego rekordu SRV w DNS-ie. Oczywiście nie ma też możliwości przeglądania udziałów sieciowych. Nie chce iść na skróty (chociaż czas goni :-/) ale może ma ktoś i zechce się podzielić taką informacją jakie porty powinny być pootwierane(w INPUT i FORWARD)? Ewentualnie w jaki sposób to zbadać?
Pozdrawiam,
Nie znam się na AD ale co do szukania portów to myśle że przeglądanie logów powinno pomóc. Jeśli chodzi o szukanie portów, które trzeba otworzyć to może włączyć logowanie: na koncu sekcji INPUT:
/sbin/iptables -A INPUT -i ! lo -j LOG --log-prefix "DROP" --log-ip-options --log-tcp-options
To samo dla forward - i zabawa z przeglądaniem.
Pozdrawiam
Z schematu wynika ze sa 3 interfesy w rouerku
wiec rozwiazania jakie mi sie naswaja
to dla jednej z podsieci tej bardziej odalonej od sbs'a zrobic openvpn na serverku i wtedy przydzielac ich do klasy adresowej 10.0.0.0/8 (o tyle bespecccczne e kazdy by sie musial tam zalogowac (tu muisz zezwolic na ruch w obie strony)
Kolejna rozwiazanie to zrobienie bridge na tych 2 lkalnych adresach ale pewnie to cie nie uzadza
Kolejne orzwiazanie to puszczenie calego ruchu do sms'a i w druga strone i kazanie sie mikom logowac do jakies virtualnej podsieci za pomoca powiedzmy pptp ewentualnie inego protokolu (chyba sbs ma servr czegos aiego)
Co do portów używanych przez AD, to pomocny będzie ten link:
http://msmvps.com/blogs/rexiology/archive/2006/04/05/89389.aspx
Pzdr
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00009 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.139.164' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.139.164', 1732318747) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732318447 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=120671 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14223 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14223 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00154 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14223 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14223 |
Total query time: 0.00612 s |