Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bawiąc sie trochę Gentoo stwierdziłem: albo nie doczytałem jeszcze wszystkiego na temat emerge albo takiej funkcjonalności nie ma ;] Rozbija się o to, że
emerge -C paczka
usuwa tylko dany pakiet a jego zależności zostają w systemie nawet jeżeli nie są używane przez inne paczki, a revdep-rebuild nie zawsze je wynajduje. Więc wpadłem na "genialny" pomysł, jak to ja, usuwania paczki wraz z zależnościami z jakimi została zainstalowana:
emerge -C $(cat /var/log/emerge.log |tail -n 116 |grep "emerge (" |grep -v completed|cut -d" " -f 8)
Jedyny problem: przed trzeba przeglądnąć loga ręcznie i dobrac odpowiednio tail'a - czyli równie dobrze można by ręcznie wybrać paczki i wkleic do następnego termianla. W związku z tym pytanie. Da się tak ustawić logrote'a żeby po kazdym emerge'u robił kopię czy trzeba zrobić aliasa typu
alias emerge='tar -cjpf /var/log/emerge.log_%Y-%m-%d-%T.tar.bz2 /var/log/emerge.log; emerge'
własnie problem jest tego typu że [b]-D[/b] nie chce łapać
Valhalla log # emerge -CD xorg-server tar: Removing leading `/' from member names >>> These are the packages that would be unmerged: x11-base/xorg-server selected: 1.6.1.901-r3 protected: none omitted: none >>> 'Selected' packages are slated for removal. >>> 'Protected' and 'omitted' packages will not be removed. Would you like to unmerge these packages? [Yes/No] n Quitting. Valhalla log # equery depends xorg-server * Searching for xorg-server ... dev-python/pygobject-2.16.1-r1 (X ? x11-base/xorg-server) dev-python/pygtk-2.14.1 (X ? x11-base/xorg-server) x11-drivers/xf86-input-evdev-2.2.1 (>=x11-base/xorg-server-1.5.3) x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.3.2 (>=x11-base/xorg-server-1.3.99) x11-drivers/xf86-input-mouse-1.4.0 (>=x11-base/xorg-server-1.0.99) x11-drivers/xf86-video-fbdev-0.4.0 (>=x11-base/xorg-server-1.0.99) x11-drivers/xf86-video-intel-2.7.1 (>=x11-base/xorg-server-1.5) x11-libs/gtk+-2.16.1 (X ? x11-base/xorg-server)
Na razie spłodziłem takie coś w ~/.bashrc
alias emerge='tar -cjpf /var/log/emerge_$(date +%F_%H-%M).log.tar.bz2 /var/log/emerge.log; rm /var/log/emerge.log;emerge'
Spisuje się całkiem nieźle teraz jeszcze alias dla [b]emerge -C[/b] i będzie banglać jak należy w ten sposób mogę sobie taila odpuścić... No chyba że ktoś wpadnie na bardziej eleganckie rozwiązanie to bardzo chętnie się douczę.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-06-17 14:48:50)
[b]tgR,[/b] wiem że tak się robi, jest tylko jedno ale:
emerge -C pakiet
przechodzi idealnie, wywala co ma wywalić;
revdep-rebuild
czasami nie znajduje nic i zostawia śmieci (zrób sobie emerge clive, sprawdź co Ci zainstaluje a potem trzepnij emerge -C clive; revdeprebuild ;])
emerge --depclean
chce mi wywalic paczki ktore teoretycznie nie sa potrzebne (np gcc-3.x ale ylko teoretycznie bo VBox wymaga gcc-3.x do kompilacji na nowszym nie rusza) więc takie rozwiazanie odpada. Jakby revdep ładnie przechodził (albo chociaz depclean nie wywalał za dużo) to bym się nie głowił nad parsowaniem loga.
[color=red]Update[/color]
A oto dlaczego nie robie --depclean: [url]http://wklej.org/id/107692/[/url]
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-06-17 16:37:10)
Ja bym sugerował przeniesienie dyskusji na jakieś forum Gentoo. Tam masz znacznie większą szansę na znalezienie kogoś kompetentnego, bo tutaj Gentoowców można na palcach jednej ręki policzyć.
Się zobaczy, co do przenosin. A z tymi Gentoowcami to chyba przesadziłeś :) Po kilku chwilach przesiadywania na #errorze można odnieśc zupełnie inne wrażenie ;)
Minio - wszystko jest wporzadku watek jest w odpowiednim dziale wiec nie masz podu do czepiania sie a ze na tym forum jest duzo uytkonkow gentoo to inna sprawa wiec nie ma co nazekac
Też używam binarki VBox'a (i OOo) ale trochę eksperymentuję z jajcem i co jakiś czas trzeba przekompilować moduł ;] A co do dalszych zabaw to trochę poszperałem w portage i
[Thu,18 Jun 00:48] [vidharr@Valhalla] [~] ]:-> eix -c app-portage/ [N] app-portage/demerge (0.047): demerge - revert to previous installation states [N] app-portage/genlop (0.30.8-r2): A nice emerge.log parser [N] app-portage/splat (0.08): Simple Portage Log Analyzer Tool [N] app-portage/udept (--): A Portage analysis toolkit
wynalazłem takie cuda, będę się im musiał przyglądnąć bliżejw wolnej chwili
Co do gcc-3.x to jeszcze przełknę ale z jakiej okazji chce mi wywalić keyring'a to już pojąć nie mogę...
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-06-18 00:58:10)
No dobra niech Ci będzie, zaraz przetestuję --depclean + revdep. Jak mi system nie wstanie to będziesz się męczył przez ssh :P
[color=red]UPDATE[/color]
hmmm
emerge --depclean && revdep-rebuild
System jak na razie żyje, zobaczymy co po pierwszym reboocie ;] Hmmm może jednak zostane przy standardowych narzędziach portage zamiast kombinować...
[color=green]UPDATE 2[/color]
System po reboocie prawie żył ;) X'y nie chciały wstać ale to już wina nowego xorga. W wersji 1.6 nie raczył się dogadać z moją grafiką. Poza tym - jak widać - żyje i chyba działa sprawnie, wieczorem będę testował (chyba) Netbeans'a i LAMP'a.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-06-18 11:39:51)
Ja jadę na jajcu 2.6.28 bo .29 coś się zmoją grafiką nie chciało dogadać. Na razie jest dobrze zawsze można zamaskować orga ;) Będzie wolna chwila (czyli po sesji) to siądę na dłużej i pokombinuję ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00009 | SET NAMES latin2 |
0.00123 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.87.151' WHERE u.id=1 |
0.00098 | UPDATE punbb_online SET logged=1738279183 WHERE ident='3.139.87.151' |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278883 |
0.00095 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.129.25.216' |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=121439 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14407 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14407 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00149 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14407 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14407 |
Total query time: 0.00765 s |