Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowalem sobie obok debiana PLD w chroot instalacji (z livecd to można bialej gorączki dostać)
Mam taki problemik.
Probuję zmienić haslo roota.
Daję passwd wklepuję dwa razy nowe haslo i ok.
Jak chcę się na roota zalogować to już nie idzie.
Twierdzi ze niepoprawne haslo.
Co jest grane.
Najgorsze ze nie ma żadnego hasla teraz jedynie w chroocie umiem coś zainstalować.
Hmmm moze spróbuj tak brzydko i po chamsku (ostatnio jak ratowałem kumplowi system to zadziałało ;])
edytuj /etc/passwd PLD'ka i wpis
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
na taki
root::0:0:root:/root:/bin/bash
Potem odpal PLD izaloguj się na roota - powinno wejśc bez hasła, i dopiero na "żywym" PLD zmień hasło.
O kopii na wszelki wypadek oczywiście nie wspominam:))
P.S.
Jedyne co mie jeszcze do głowy przychodzi to ustawienia PAM blokujące możliwość logowania jako root... Ale tu już nie wiem gdzie szukać odpoweidnich wpisów
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-06-23 15:17:04)
A
sudo su
nie działa? Tyle w przypadku większości livecd wystarczy wpisać aby zalogować się na konto root.
Niestety ale nie dziala ten sposób ze zmaną w /etc/passwd
Tam nie ma sudo nawt zainstalowanego.
To nie jest live cd.
To instalacja na dysku.
Wlaśnie w tym pam chyba trzeba szukać bo widzialem coś na ten temat na forum PLD ale tamte sposoby również nie dzialają.
Z tego co doczytałem na razie w sieci to odpowiednie ustawienia będą w pliku /etc/pam.d/login - przynajmniej RedHat tak twierdzi... I zobacz jeszcze w jakich plikach PAM wystpuje "root"
grep -ircH root /etc/pam.d/ |grep -v :0$
Zaraz coś powalczymy
Tak to wygląda
[root@debian /]# grep -ircH root /etc/pam.d/ |grep -v :0$ /etc/pam.d/shadow:1 /etc/pam.d/runuser:1 /etc/pam.d/chfn:1 /etc/pam.d/chsh:1 /etc/pam.d/config-util:1 /etc/pam.d/su:1 /etc/pam.d/xserver:1 /etc/pam.d/useradd:1 /etc/pam.d/chage:1
To są konfigi PAM z PLD czy Debianowe?
Jak z PLD to "podejrzane" wydają mi się pliki:
/etc/pam.d/shadow:1 /etc/pam.d/runuser:1
U mnie ani na Gentoo ani na Debianie w tych plikach nie ma frazy "root" i na obu systemach logowanie jako root przechodzi bez problemów.
Tyle ze tam jest taka zawartośc (filtrowanie jest glupie)
#%PAM-1.0 auth sufficient pam_rootok.so session include system-auth
I
#%PAM-1.0 auth sufficient pam_rootok.so auth required pam_deny.so account required pam_permit.so password required pam_exec.so failok seteuid /usr/bin/make -C /var/db # password required pam_exec.so failok seteuid /usr/bin/make -C /var/yp
Googla już zapewne przetrzepałeś. Ale może to Ci umknęlo:
[url]http://www.kernel.org/pub/linux/libs/pam/Linux-PAM-html/Linux-PAM_SAG.html[/url]
[url]http://www.labtestproject.com/using_linux/step_by_step_how_to_enable_root_login_on_fedora_10[/url]
Jeśli chodzi o PAM to jestem zielony także więcej chyba nie wiele wymyślę.
Miałem podobny problem kilka miesięcy temu (instalowałem przez chroot z recoveryCD). Kojarzy mi się tylko, że to była kwestia niepełnej instalacji, tzn. jak instalowałem podstawowy zestaw pakietów Poldek wyświetlał błędy z niespełnionymi zależnościami czy coś i jechał dalej... w efekcie część rzeczy jest niedoinstalowana lub niedokonfigurowana co może nam umknąć - a najprościej jest jeszcze raz przeinstalować wszystko (bodajże z opcją --reinstall). I wtedy passwd powinno zadziałać.
Takie pytanie: na roota logujesz się przez su czy program logujący? Może nie jesteś w grupie wheel?
W pliku /etc/pam.d/su mam taki wpis (w Debianie, domyślnie jest w niketórych distrach automatycznie)
auth required pam_wheel.so group=wheel
Jeśli program logujący wywala to na myśli przychodzi mi ograniczenie terminali logowania dla roota.
Straciłem już nerwy i zainstalowalem od nowa.
Nieco inny zestaw pakietów wg tego mniej więcej
http://pld-users.org/pl/przewodniki/instalacja-pld-2.0-ac
Teraz wydaje się być dobrze.
W chrocie umiem się przelogować na usera i za pomocą su znów na roota hasło alceptuje.(jeszcze nie skończyłem do końca instalacji.)
Dzięki wszystkim za pomoc.
Pewnie miałem cos niedoinstalowane.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-24 07:51:26)
[quote=ilin]Straciłem już nerwy i zainstalowalem od nowa.
...
W chrocie umiem się przelogować na usera ....
Dzięki wszystkim za pomoc.
...[/quote]
Hehe,
zabawne widzieć ilina w takiej roli :) Sory za OT ale to było silniejsze ;)
każdemu czasami strzelają nerwy :]
własnie.. i odpuszcza ale zazwyczaj na jakiś czas
Nie chodzi o nerwy (sam mam sporo doświadczenia w tym zakresie :) ) lecz o to, że ilin wciela się w rolę newbie ;)
EOT
Gdyby to byl debian którego znam nie postąpil bym tak :)
Sprobuj sobie PLD w chrocie zainstalować to zobaczysz.
Instalacja archa to malutki pikuś choć i tak trudniejszy w instalacji od debiana.
[quote=ilin]Gdyby to byl debian którego znam nie postąpil bym tak :)[/quote]
Wiem, jeszcze nie raz ja będę prosił o pomoc ;)
[quote=ilin]Sprobuj sobie PLD w chrocie zainstalować to zobaczysz.[/quote]
Nie, dziękuję. Trzymam się z daleka od niszowych/niestabilnych dystrybucji. Szkoda mi czasu. Uczenie się czegoś jest OK, na to zawsze jestem gotowy czas poświęcić. Uruchomić coś, zainstalować - aby działało. I działać powinno. Ale jeśli deweloper wrzuci bezmyślnie jakąś paczkę, która wywala funkcjonalność, to ja dziękuję. Nie jestem testerem, komputer dla mnie to nie cel lecz środek :)
[quote=ilin]Instalacja archa to malutki pikuś choć i tak trudniejszy w instalacji od debiana.[/quote]
Arch ma tylko 1 wadę: rolling release czyli pogoń deweloperów za najnowszą paczką.... ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-24 09:50:30)
[b]ippo76[/b], używałem PLD i nie uważam go za dystrybucję niestabilną, niszowa może i tak. Ogólnie system jest dość ciekawy. A co do instalacji PLD to ja zawsze go tłukłem przez chroot czy to z poziomu rescue cd czy z innej dystrybucji. Ale ostatnio się pogniewaliśmy z pldkiem ;) Może jeszcze przejdzie ;) na razie walczę z gentoo a kilka osób nieświadomie namówiło mnie na *BSD ale to nie teraz...
FreeBSD uzywa nie byle kto nawet : http://lukasz.bromirski.net/about/ :D .... zerkając na przedostatni akapit
[quote=ilin]Jak chcę się na roota zalogować to już nie idzie.
Twierdzi ze niepoprawne haslo.[/quote]
Aby przelogować się przez [tt]su[/tt], dodaj użytkownika do grupy [tt]wheel[/tt].
[quote=Yampress]FreeBSD uzywa nie byle kto nawet : http://lukasz.bromirski.net/about/ :D .... zerkając na przedostatni akapit[/quote]
z paru powodów zainteresowałem się kiedyś FreeBSD i tak już mocno zostało - jeśli serwer to FreeBSD, lub w ostateczności VMWare ESX :)[/quote]
Bez sensu...
ESX to engine do wirtualizacji przerobiony z RH a FreeBSD to OS ktory raczej kuleje jesli chodzi o wirtualizacje pomijajac jail oraz quemu.
ale on nie porównuje on wybiera :D
poza tym virtualizacja jail spokojnie wystarcza aby postawić i zarzadzac serwerami i jest bezpieczniejszy i bardziej zarządzalny niż linuxowy chroot. Poza tym na freebsd przeportowany został ostatnio virtualbox :D http://www.freshports.org/emulators/virtualbox/ dla kogoś kto sie chce pobawić w efekty wizualne, czy tam systemy z łokienkami. Może to początkowo kuleje ale nabierze rozmachu.
[b]ilin[/b] może nie montuj /proc wg tego
mount /proc /pldroot/proc -o bind
tylko wydaj wcześniej przed tym polecenie zniany hasła
chroot /pldroot /usr/bin/passwd
Ten problem juz rozwiązany.
Poprzez ponowną instalację.
Tak było szybciej.
Teraz inne problemos wychodzić ale powoli skonfigurujemy.
[quote=ilin]Ten problem juz rozwiązany.
Poprzez ponowną instalację.[/quote]
format C:\ forever :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.21.215' WHERE u.id=1 |
0.00095 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.21.215', 1738278425) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278125 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=121929 |
0.00010 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14463 ORDER BY posted |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14463 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00099 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14463 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14463 |
Total query time: 0.00613 s |