Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=273&Itemid=68
Można. Można też pisać/mówić "poszłem". Dla mnie obie formy może oficjalnie poprawne brzmią/wyglądają sztucznie.
Odnośnie nazwy wątku: a w zeszłym roku (tip: uchwała RJP została przyjęta 8 grudnia 2008) nie można było?
[quote=thalcave]Można. Można też pisać/mówić "poszłem". Dla mnie obie formy może oficjalnie poprawne brzmią/wyglądają sztucznie.[/quote]
też raczej będę się trzymał "starej" pisowni
[quote=Minio]Odnośnie nazwy wątku: a w zeszłym roku (tip: uchwała RJP została przyjęta 8 grudnia 2008) nie można było?[/quote]
o co ci chodzi z tym napiwkiem?
O to że:
1. wiadomość ma ponad pół roku
2. przed przyjęciem uchwały ludzie pisali „linuxa” i świat się nie zawalił.
[quote=Minio]1. wiadomość ma ponad pół roku[/quote]
nawet półtorej roku. tyle, że jakoś nie jest to powszechnie znany fakt, bo często widuję dyskusje nt. jak właściwie powinno się to pisać.
[quote=Minio]2. przed przyjęciem uchwały ludzie pisali „linuxa” i świat się nie zawalił.[/quote]
no tak, przecież możesz także napisać "dópa" przez "ó" i też świat się od tego nie zawali. albo np. ludzie bardzo często piszą "nei" zamiast "nie" i też nikt od tego nie umiera. tyle, że to po prostu źle wygląda
ja tylko przypominam, że ten dział się nazywa "luźne rozmówki", ok? wcale nie każę ci pisać w ten czy inny sposób
Ja tak pisałem zawsze :P
[quote=rychu][quote=Minio]1. wiadomość ma ponad pół roku[/quote]
nawet półtorej roku.[/quote]
Nie no. Była opublikowana pod koniec roku 2008. Teraz mamy mniej-więcej połowę roku 2009. Gdybyś powiedział że nie pół roku a 8 miesięcy, to bym się zgodził. No ale na pewno nie miesięcy 18. Chyba że dał mi się we znaki ponad rok bez zajęć z matematyki ;) .
[quote=rychu]tyle, że jakoś nie jest to powszechnie znany fakt, bo często widuję dyskusje nt. jak właściwie powinno się to pisać.[/quote]
I RJP od tych dyskusji się odcina twierdząc że obie formy są poprawne. A wiesz ilu ludzi jest skłonnych przyjąć taką postawę? Garstka. Bo kto zgłębił język, ten wie że dyrektywy RJP są, delikatnie rzecz ujmując, gówno warte. A kto nie zgłębił ten nie będzie w stanie pojąć że „dupa” się pisze przez U otwarte a nie O z kreską, a „Linuksie” można tak albo z X.
[quote=Minio]tyle, że to po prostu źle wygląda[/quote]
Kwestia obycia. Dla naszych dziadków źle wyglądało stwierdzenie „usłyszałem w radiu”. Bo przecież rzeczowników zakończonych na -o się nie odmienia. Mnie jakoś powyższa forma nie razi. Ciebie prawdopodobnie też nie.
[quote=Minio]ja tylko przypominam, że ten dział się nazywa "luźne rozmówki", ok?[/quote]
Ale ja jestem spokojny. Przedstawiam tylko swój punkt widzenia. Nie musisz się nim zgadzać. Chociaż i tak wiem że mam rację ;) .
Przejmujecie się jakąś radą. W angielskim żadnej takiej rady nie ma i język ma się dobrze. Język ma być płynny, a nie regulowany.
Co nie znaczy, ze na pewne aspekty poprawności nie wolno zwracać uwagi - błędy ortograficzne, czy interpunkcja. Elementy, które stosowanie niepoprawnie mogą zmieniać znaczenie wypowiedzi (pisemnej lub ustnej, np. może - morze), brak przecinka oraz inne wpływające na zmniejszoną czytelność tekstu.
Ta cała rada to są ludzie, którzy raczej do rozwoju języka się nie przyczyniają, a zawsze i tak zatwierdzają formy języka przyjęte powszechnie w mowie potocznej.
Ostatnio edytowany przez czadman (2009-07-26 23:22:51)
a faktycznie, to u mnie z matmą nie teges. przeczytałem, że uchwała pochodzi z 8 stycznia 2008.
[quote=Minio]Bo przecież rzeczowników zakończonych na -o się nie odmienia.[/quote]
[i]Pokłóciłem się z mydło.[/i]
[i]Franek wpieprza resztki ciasto.[/i]
coś mi tu nie pasuje :P mój dziadek tak wcale nie mówił
no wiecie co. ja sam akurat nigdy specjalnie nie dbałem o czystość języka, a tu jeszcze czadman pisze, że takie twory jak RJP należy olewać szerokim strumieniem. tylko brakuje, żeby Azhag rzucił uwagę w stylu: "piszta co hceta"
Ta Rada jest dość dziwna. Według mnie to tylko wydaje zarządzenia aby sankcjonować własną ważność i potrzebę posiadanych stanowisk. Zawsze zasady językowe opierały się na wydaniach słowników redagowanych pod nadzorem językoznawców posiadających odpowiednią pozycję naukową popartą własnym dorobkiem. Rada próbuje zastąpić słowniki. Słownik jest tworzony przez lata, a uchwały i zarządzenia można wydawać co tydzień.
Jakbyśmy się wszyscy zmówili i zaczęli pisać przez przynajmniej dwa lata tylko: [tt]może[/tt] (bez podziału na [tt]może[/tt] i [tt]morze[/tt]) - to decyzją Rady zostałoby to usankcjonowane.
[b]Edycja:[/b]
Możliwości i znaczenie decyzyjne Rady?
[url=http://rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=173]http://rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=173[/url]
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-07-27 01:39:14)
Dla mnie chore jest już to, że nadaje się czemuś imię żyjącego człowieka.
[quote=rychu]tylko brakuje, żeby Azhag rzucił uwagę w stylu: "piszta co hceta"[/quote]
to ja napiszę "jak zwał tak zwał - wiadomo o co się rozchodzi"
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-07-27 12:00:33)
[quote=rychu][quote=Minio]Bo przecież rzeczowników zakończonych na -o się nie odmienia.[/quote]
[i]Pokłóciłem się z mydło.[/i]
[i]Franek wpieprza resztki ciasto.[/i]
coś mi tu nie pasuje :P mój dziadek tak wcale nie mówił[/quote]
Może zabrakło mi „obcojęzyczne” przed „rzeczowniki”. [i]Radio[/i], [i]kakao[/i], [i]molo[/i], pewnie jeszcze kilka.
Wszystkie powinna obowiązywać ta sama zasada. [i]Kakao[/i] jest raczej nieodmienne, ale kto dzisiaj jeszcze spozywa ten napój? ;) Pamiętam o [i]molo[/i] kiedyś rozmawialiśmy z azhagiem, i doszliśmy do wniosku że status jest niepewny — bo w jednych środowiskach odmieniają a w innych nie. Zależy od regionu oraz wieku interlokutora. Ale radio? Ja „słyszałem program w radiu”. Większość moich rówieśników również. Odmiana nas nie razi, chociaż jeszcze kilka lat temu nauczyciele próbowali nam wbić do tych tępych łbów że jest to wyraz nieodmienny. Jak widać nie jest.
można np. [i]skakać do wody z mola[/i], czemu nie? mimo iż na wszystkich trójmiejskich molach obowiązuje zakaz, niektórzy młodzi ludzie się nie stosują ;) w każdym razie w regionie, gdzie mola występują stadnie, tak właśnie się o nich mówi.
z kolei drażni mnie, jak słyszę "idę się napić kakała". a i tak nic nie przebije "kakało" w mianowniku. jest to po prostu zbyt kałowe.
wideo, mimo iż obecnie jest już technologicznym trupem pozostało nieodmienne. a skoro już jesteśmy przy sprzęcie rtv, to coraz częściej spotykam się z płytami "cede" i "defałde". w sumie czemu nie? niemcy też mają płyty "dewede", to my nie możemy?
--
ed:
[quote=czadman]Dla mnie chore jest już to, że nadaje się czemuś imię żyjącego człowieka.[/quote]
to była akurat polityczna sprawa, normalni ludzie by tego nie zrobili.
[quote=rychu]no tak, przecież możesz także napisać "dópa" przez "ó" i też świat się od tego nie zawali[/quote]
ponieważ wszystko już zostało napisane, dodam tylko mniej lub bardziej znane powiedzenie, że
dobry aktor "dupa" to mówi przez "ł"[/quote]
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Pani od polaka nic nie mowila
za trzy bledy zeszyt do kosza
A "linuxa" traktuje jako błąd?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00020 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00114 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.216.196' WHERE u.id=1 |
0.00106 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.216.196', 1732317876) |
0.00096 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732317576 |
0.00082 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=123988 |
0.00012 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14666 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14666 AND t.moved_to IS NULL |
0.00017 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00519 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14666 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00197 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14666 |
Total query time: 0.01224 s |