Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Tak jak w temacie. Mam w systemie dwie karty muzyczne.
0 [NVidia ]: HDA-Intel - HDA NVidia HDA NVidia at 0xcfff8000 irq 23 1 [default ]: USB-Audio - Microsoft LifeChat LX-3000 Microsoft LifeChat LX-3000 at usb-0000:00:0b.0-3, full speed
Pierwsza to zintegrowana z płytą, druga słuchawki usb. Chodzi mi o taki sposób żeby w czasie pracy w systemie móc zmienić wyjście dźwięku bez zmiany kolejności kart w pliku lub restartu kompa. Na przykład podłączam słuchawki do kompa i wtedy dźwięk z nich płynie. Wiem, że w niektórych programach (Skype, MPlayer) można to zmienić w ustawieniach programu ale np. w Exaile już takiej opcji nie znalazłem. Interesuje mnie program lub polecenie w terminalu za pomocą którego będę w stanie to zrobić.
Ostatnio edytowany przez hiroshi07 (2009-08-04 13:12:55)
W exaile masz przecoież
Edycja -> preferencje -> zaawansowane -> urządzenie wyjściowe.
Choć prawdopodobnie będzie to się wiązalo z odpowiednim pogrzebaniem w pulseaudio.
Na upartego można sprobować wywalić ręcznie z jądra oba sterowniki i załadować tylko jeden.
Np
rmmod snd-hda-intel
rmmod snd-usb-audio
modprobe snd-usb-audio
Chociaż w tym przypadku trzeba wypracować odpowiednią technikę (kolejność ) bo te moduly prawdopodobnie z innymi są powiązane.
[quote=ilin]W exaile masz przecoież
Edycja -> preferencje -> zaawansowane -> urządzenie wyjściowe.
Choć prawdopodobnie będzie to się wiązalo z odpowiednim pogrzebaniem w pulseaudio.[/quote]
Faktycznie przegapiłem to. Jest tylko mały problem mam czystą Alsę bez żadnego serwera dźwięku i wolałbym żeby tak już zostało. Druga porada też mnie nie ratuje bo jak już wspomniałem chciałbym używać obu zestawów naprzemiennie i w czasie trwania sesji więc zmiany kolejności uruchamianie tych kart też raczej odpadają. Czy jest jakieś konsolowe polecenie odpalające jekiś program z konkretnym numerem karty?
Nie jestem pewien bo nie używam gnome ale..
Masz tam w exaile takie wyjście jak użycie ustawień Gconf
Wówczas w mixerze gnome nie da się przypadkiem przelaczać tych kart?
[quote=ilin]Nie jestem pewien bo nie używam gnome ale..
Masz tam w exaile takie wyjście jak użycie ustawień Gconf
Wówczas w mixerze gnome nie da się przypadkiem przelaczać tych kart?[/quote]
Niestety sytuacja jest tu taka że i tak potrzebowałem ustawić z Pulseaudio ponieważ słuchawki działają tylko w tym trybie jeśli chodzi o playback. I nie ma znaczenia czy jest to pulsesink czy GConf. Wszystko działa ale na Ubuntu gdzie mam i Gnome i Pulse. Tu na Debianie mam tylko Fluxboxa i Alsę a doinstalowany alsamixer gui nie ma nawet funkcji zmiany karty. Potrzebuje jakiegoś minimalnego systemu więc wolałbym go nie obciążać dodatkowo serwerem dźwięku jeśli miałby tylko do tego służyć.
Może coś w konsoli takie jak to:
W XMMS wybiera się po prostu kartę ze spisu (Configure w opcjach outputu Alsa).
W mplayerze:
mplayer -ao alsa9:hw:1,0[/quote]
Sprobuj tak jeszcze
Utwórz w katalogu domowym plik ukryty .asoundrc z taką zawarością
pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }
Potem zobacz czy exaile pojdzie przez sluchawki.
1. wyboru karty na ktora idzie wyjscie mozesz robic przez serwer dzwieku (np. jack)
2. mozesz to zrobic na czystej alsie poprzez /etc/asound.conf lub ~/.asoundrc - na http://alsa.opensrc.org/index.php/.asoundrc sa nawet jakies przyklady kierowania dzwieku na dwie karty ...
[quote=bercik]mozesz to zrobic na czystej alsie poprzez /etc/asound.conf lub ~/.asoundrc[/quote]
Właśnie do tego zmierzam.
Jeśli ten wpis zadziała
pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }
Tzn podmieni karty to można sobie napisać prosty skrypcik podpięty pod ikonkę który będzie zmieniał z której karty będziemy korzystać.
Np.
#!/bin/bash echo "pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }" > ~/.asoundrc
Nie chce mi się kompilować sterownika do drugiej karty aby to na 100% sprawdzić.
@bercik
AD.1 Jak wspomniałem: żadnych serwerów dźwięku. Osoba, której chcę to zainstalować nie poradziłaby sobie z jego kombinacjami, poza tym to dość słaby komp więc zależy mi na zasobach.
AD.2 Całkiem zapomniałem, żeby poszukać u źródeł. Dzięki. Poczytam... ale puki co
@ilin
... oczywiście ten sposób działa. Utworzyłem dwa skrypty jeden dla ustawień z głośnikami, drugi dla słuchawek. Teraz pomiędzy nimi przełączam. Wymaga to jeszcze restartu programu odtwarzającego, ale tego raczej nie ominie. Jeszcze tylko trzeba aktywatorek gdzieś dodać. Dzięki wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00135 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.225.95.87' WHERE u.id=1 |
0.00227 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.225.95.87', 1733969291) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733968991 |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=124750 |
0.00121 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14721 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14721 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00092 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14721 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14721 |
Total query time: 0.00831 s |