Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak za pomocą tej aplikacji (albo jak inaczej) zedrzeć ścieżkę/ścieżki audio z płyty DVD?
Chodzi mi o to, że mam kilka koncertów i chciałbym zgrać jedynie audio. Znalazłem opcję tworzenia wav ale:
1. tworzy plik wav o takim samym rozmiarze ile mam dostępnego miejsca na dysku
2. jest to plik pusty (cisza, zero dźwięków)
3. jak wybrać z wielu kanałów stereo - brak
mplayer dvd:// -ao pcm
Nie działa?
Tym razem 2 sek. i tak samo cisza w pliku i taki komunikacik w stercie wyrzuconych na ekran in:
ac-tex damaged at 25 7
Jak puscisz to dvd
mplayer dvd://
Słyszysz dźwiek ?
To samo, tym razem okienko odtwarzacza włączyło się na 0,5s i zniknęło. Zerknąłem na zawartość płyty- to jest jakieś 2 systemowe czy jak to się nazywa. Są tu także jakieś pliki pod winde i dodatkowy katalog z plikami oprócz VIDEO_TS. Próbowałem odtworzyć jakiegoś voba w mplayer - mission imposible. kaffeine - nawet się nie zająknął i wszystko jak należy, wybór ścieżek, całość, dodatki i takie tam wszystko śmiga.
Błąd w sztuce :)
Ta płyta ma wiele ścieżek.
Zainstaluj sobie programik [b]lsdvd[/b]
Potem pokaz wynik polecenia
lsdvd
[b]lsdvd[/b]
Title: 01, Length: 00:00:02.280 Chapters: 01, Cells: 01, Audio streams: 08, Subpictures: 32 Title: 02, Length: 00:00:19.290 Chapters: 02, Cells: 02, Audio streams: 03, Subpictures: 10 Title: 03, Length: 01:04:34.200 Chapters: 18, Cells: 18, Audio streams: 03, Subpictures: 00 Longest track: 03
Ostatnio edytowany przez Paciocha (2009-08-19 21:26:10)
To teraz sprawdź
mplayer dvd:// 3
Jeśli będziesz slyszał dźwięk to
mplayer dvd:// 3 -ao pcm
zrzucisz dźwięk do wava który potem bezproblemowo przekodujesz do dowolnego formatu.
Edit Tak bedzie szybciej
mplayer dvd:// 3 -vo /dev/null -ao pcm
OK ruszyło po małych kombinacjach
mplayer dvd://3 -ao pcm
[b] bez spacji[/b] bo wywalało błąd ścieżki
Dzięki wielkie.
A tak z ciekawości zapytam czy nie można od razu podzielić ścieżek? Mam na myśli uzyskania poszczególnych piosenek w osobnych plikach zamiast wszystko w jednym? W menu DVD jest wybór ścieżek czyli gdzieś informacja na temat podziału czasowego jest. Rozumiem że nie można podzielić jak jest 1 ścieżka audio, albo nie ma informacji gdzie zaczynają się kolejne utwory.
Jeśli w menu dvd jest podział na utwory to sprobuj (odtworzyć)
mplayer dvdnav:// -nocache
Jeśli sie da to analogicznie zrzucić dzwiek -ao pcm
Playing dvdnav://. No stream found to handle url dvdnav://
Generalnie mam taką uwagę, że z kilkoma krążkami mplayer praktycznie sobie nie radzi. Nie potrafi odtworzyć, albo leci w kółko menu, albo całość jako film, czyli leci sobie menu, nic nie mogę wybrać, po jakimś czasie (około minuta) przeskakuje do treści gra i koniec, bez możliwości skoku, powrotu do dvdmenu. Gdzie te same krążki w kaffeine śmigają ino raz.
Osobiście nie trafiłem na taką płytę aby dvdnav nie obsłuzył prawidlowo menu.
Nie twierdzę jednak ze takich nie ma.
Trzeba pamiętać że dvdnav całkiem niedawno wprowadzono do mplayera i od razu nie możemy oczekiwiać zbyt wiele.
Myślę że z czasem sytuacja ulegnie poprawie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.118.169' WHERE u.id=1 |
0.00089 | UPDATE punbb_online SET logged=1733968575 WHERE ident='18.119.118.169' |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733968275 |
0.00061 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=126151 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14808 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14808 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14808 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14808 |
Total query time: 0.00541 s |