Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Osobiście nie potrzebuję, ale jedna osoba obiecała mi, że jak zainstaluję na ubuntu, to przestanie używać visty.
Nie mogłem pozostać obojętny na taką ofertę. Ponieważ jednak nie mam dostępu do tego kompa z ubuntu, postanowiłem przetestować skype na moim blaszaku (lenny, 64_86).
Ściągnąłem paczkę .deb ze strony skypa, wszedłem do folderu
sudo dpkg -i --force-architecture skype-debian_2.0.0.72-1_i386.deb dpkg - ostrzeżenie, problem zignorowany po użyciu opcji --force: architektura pakietu (i386) nie zgadza się z architekturą systemu (amd64) (Odczytywanie bazy danych ... 109049 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowanie do zastąpienia skype 2.0.0.72-1 (wykorzystując skype-debian_2.0.0.72-1_i386.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego skype ... dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie skype: skype zależy od libqt4-core (>= 4.2.1); jednakże: Pakiet libqt4-core nie jest zainstalowany. skype zależy od libqt4-gui (>= 4.2.1); jednakże: Pakiet libqt4-gui nie jest zainstalowany. dpkg: błąd przetwarzania skype (--install): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: skype
Skype pojawił się w menu gnoma ale nic się nie dzieje po kliknięciu. Konsola zwraca:
skype: error while loading shared libraries: libasound.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
Ponieważ nie chcę mieć nic z qt w systemie, pogodziłem się, że nie zainstaluję skype na moim kompie. Jak pozbyć się tego kadłubka, który pozostał w menu gnome?
sudo aptitude purge skype Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "skype" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "skype" Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-08-22 12:36:06)
pokaż wynik sudo aptitude search skype Pewnie pakiet ukrywa się pod inną nazwa ;D
Korzystasz może z tych repo?
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free
spróbuj dodać te repo i zainstalować od nowa
Ostatnio edytowany przez cyryllo (2009-08-22 11:48:19)
[quote=cyryllo]Korzystasz może z tych repo?
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free
spróbuj dodać te repo i zainstalować od nowa[/quote]
Dzięki, ale mi skype nie jest potrzebne na debianie. Chciałem tylko przetestować.
[quote=urug]Sam nie potrafisz sobie dać rady z linuksem, a doradzasz go innym?[/quote]
Nie z linuksem, tylko ze skype. ;) A ci "inni" mają tak dość visty, że gdyby nie skype....
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-08-22 12:38:02)
To niech wracają. Dlatego im zainstalowałem ubuntu obok visty. A teraz napisz coś na temat...
skype: error while loading shared libraries: libasound.so.2: cannot open shared object file: No suc[/quote]
urug@smigacz:~/Desktop$ apt-file search libasound.so.2
lib32asound2: /emul/ia32-linux/usr/lib/libasound.so.2
lib32asound2: /emul/ia32-linux/usr/lib/libasound.so.2.0.0
libasound2: /usr/lib/libasound.so.2
libasound2: /usr/lib/libasound.so.2.0.0[/quote]
Pozdrawiam, TomekOffline
To wiem - brakuje mi kilku rzeczy (libasound, qt). U siebie chciałem zainstalować testowo. Ale wyszło, jak wyszło. Teraz chcę się tego pozbyć z systemu. Aptitude go nie widzi, widoczny był tylko skrót w gnome-menu. Stamtąd go usunąłem. Czy to znaczy, że pozbyłem się wszystkiego?
Na ubuntu będę instalował za czas jakiś (fizycznie ten komputer jest kilka galaktyk stąd)...
to teraz sudo dpkg --purge skype
[quote=giegiel]to teraz sudo dpkg --purge skype[/quote]
Pooooooooooooooszłoooooooooo!!
Dziękuję.
Edyta:
To repo ze skype wypluwa
Błąd http://download.skype.com stable/non-free Packages 404 Not Found [IP: 130.117.72.42 80] Czytanie list pakietów... Gotowe
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-08-22 12:41:26)
skype to dno :;
nie masz jakiegos jabbera
Mam jabbera (możesz do mnie napisać, namiar w stopce ;) ). Im też zainstalowałem. Ale oni chcą mieć przez skype kontakt z rodziną. A całego świata nie nawrócisz...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.112.23' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.112.23', 1732317994) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732317694 |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.220.97.161' |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=126257 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14829 ORDER BY posted |
0.00029 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14829 AND t.moved_to IS NULL |
0.00038 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00088 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14829 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00063 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14829 |
Total query time: 0.00574 s |