Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Wpadłem na to dopiero dziś. Uruchomiłem Debiana, po czym powitał mnie pulpit GNOME. Z ciekawości wszedłem do Monitora systemu i wybrałem zakładkę Zasoby. Co widzę? Posiadam 2 rdzenie po 2.20GHz. Oba skaczą co sekundę lub dwie do 30-40% wykorzystania. Oba rdzenie. I tak cały czas skaczą, żadna aplikacja nie jest uruchomiona. Wpisałem więc top i co zobaczyłem...że Xorg potrafi zjadać nawet do ~50% procesora. Czym może być to spowodowane? Ostatnio w testingu były aktualizacje Xorg do 7.4 i xserver do 1.6.x - jako, że jego używam, to aktualizacje pobrałem. Nie wiem, czy problem występuje długo - dopiero go zauważyłem.
Xorg potrafi wykorzystywać nawet do 70% na jeden rdzeń a są dwa - coś tu jest ewidentnie nie tak.
Jeśli ma to w czymś pomóc - oto mój xorg.conf:
Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection
Section "Files"
RgbPath "/etc/X11/rgb"
#ModulePath "/home/krystian/radeon/lib/dri/"
#ModulePath "/home/krystian/radeon/lib/xorg/modules"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
ModulePath "/lib/xorg/modules"
ModulePath "usr/local/lib/xorg/modules"
#ModulePath "/home/krystian/radeon/lib/xorg/modules"
#ModulePath "/home/krystian/radeon/lib/dri/"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection
Section "Module"
Load "GLcore"
Load "record"
Load "dri"
Load "xtrap"
Load "dbe"
Load "glx"
Load "extmod"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
EndSection
Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "NoAccel" # [<bool>]
Option "AccelMethod" # [<str>]
#Option "offscreensize" # [<str>]
#Option "SWcursor" # [<bool>]
#Option "ignoreconnector" # [<str>]
#Option "forcereduced" # [<bool>]
#Option "forcedpi" # <i>
#Option "useconfiguredmonitor" # [<bool>]
#Option "HPD" # <str>
#Option "NoRandr" # [<bool>]
#Option "RRUseXF86Edid" # [<bool>]
#Option "RROutputOrder" # [<str>]
#Option "TVMode" # [<str>]
Identifier "Card0"
Driver "radeonhd"
Option "DRI"
VendorName "ATI Technologies Inc"
BoardName "Radeon X1200 Series"
BusID "PCI:1:5:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection[/quote]Ostatnio edytowany przez Jusko (2009-09-16 15:39:03)
Wywal moduły - sterownik sam ładuje odpowiednie modułu:
Section "Module"
Load "GLcore"
Load "record"
Load "dri"
Load "xtrap"
Load "dbe"
Load "glx"
Load "extmod"
EndSection
W sumie te najnowsze X serwery to chyba nawet z pustym xorg.confem działają (samo się dzieje ponoć wszystko)
To też wsadź za kratki:
Option "AccelMethod" # [<str>]
A jak się zwie aplikacja co tyle że? "X"? I sprawdź na vesie czy problem też występuje. I dla pewności Uruchom X nie włączając nic poza tym. Może błąd jerst nie w Xorgu, lecz jakiejś aplikacji z błądkiem.
- Błąd nie jest w aplikacji: sprawdzone.
- wywalenie/hashowanie wskazanych przez Ciebie rzeczy w xorg.conf: bez rezultatu.
- nazwa aplikacji co tyle ssie (z top): Xorg.
Wygląda na to, że problem leży w xorgu. Może to po aktualizacji. Wprawdzie tyczy się to innych distr, ale ludzie najczęściej dostawali taki problem właśnie po aktualizacjach. Przynajmniej dla nich rozwiązaniem była reinstalacja systemu (co pomagało), ale u mnie nie wchodzi to w grę. Nie przeszkadza to też w normalnym użytkowaniu, ale wkurza mnie to, że procesor miast odpoczywać męczy się na obu rdzeniach z obciążeniami do 50-70%. Irytujący fakt.
[b]EDIT:[/b]
Aha - tak, nowsze działają bez problemu bez xorg.conf i jego istnienia. Plik xorga wygenerować musiałem wygenerować sobie sam, gdyż defaultowo nie było go. Czasem jednak coś trzeba dopisać (np. nazwę sterownika), więc owy plik się przyda od czasu do czasu :-)
[b]EDIT 2:[/b]
Przeprowadziłem w sieci intensywne dochodzenie. W przypadku większości było to spowodowane błędem aplikacji lub jakimiś sterownikami Nvidia. Natrafiłem jednak na bug, zgłoszony na Ubuntowym launchpadzie, którego nazwa brzmi: "Excessive CPU usage by Gnome System Monitor". Zastanowiło mnie to, ponieważ Monitor pokazywał takie duże zużycie procesora, podczas gdy [i]top[/i] zachowywał się znacznie spokojniej. Uruchamiam top i fakt, widzę Xorg na pierwszym miejscu, a zajmuje on od 0 do ~5% zużycia (jeśli zaczynam robić coś np. w przeglądarce). Sporadycznie raz na jakiś czas zajmie 10% na chwilkę. Kiedy zaś włączam Monitor systemu GNOME, wówczas procesory zaczynają skakać, a sam Xorg wskakuje w [i]top[/i] na ~48%. Dobrze zaobserwować można to na zrzucie. Procesory tak skaczą właśnie cały czas, a Xorg wzrasta do takiego stanu:
[url=http://img10.imageshack.us/i/zrzutekranuyv.png/][img]http://img10.imageshack.us/img10/4976/zrzutekranuyv.th.png[/img][/url]
Co się jednak dzieje? Gdy wyłączę GNOME SYSTEM MONITOR, nagle Xorg w [i]top[/i] wraca do normalnego stanu - 3-5%, sporadycznie 10, gdy uruchamiam jakąś aplikację. Wynik z tego jaki? Że Monitor być może faktycznie ma bug, który polega na wysokim zużyciu procesora. Gdy jest włączony nagle podkręca się Xorg i rdzenie, gdy wyłączę monitor, nagle wszystko wraca do normy. Xorg trzyma się jednak niemal cały czas na 1 miejscu i utrzymuje się zwykle w granicach od 0 do 5% (sporadycznie 10). Czy jest to normalne użycie Xorg? Nie wiem, czy odpowiedzią na mój problem jest bug związany z monitorem GNOME, ale top zachowuje się zawsze spokojnie, zaczyna wariować wszystko gdy włączę Monitor GNOME.
link do bug'a: [url]https://bugs.launchpad.net/gnome-system-monitor/+bug/93847[/url]
Ostatnio edytowany przez Jusko (2009-09-17 14:07:14)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.126.44' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.126.44', 1732288417) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732288117 |
0.00038 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=128235 |
0.00042 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15012 ORDER BY posted |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15012 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15012 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15012 |
Total query time: 0.00544 s |