Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Postanowiłem sobie zainstalować dziś Debiana i mam problem. Przechodzę przez ustawianie sieci, użytkowników, partycjonowanie. Dostaje pytanie czy chcę korzystać z serwera lustrzanego i tutaj zaczyna się problem. Obojętnie co nie wybiorę (TAK lub NIE) to instalacja staje na 5% i dalej nie idzie. Czekam już tak z 20-30min i nadal 5% i ani drgnie. Czy ma ktoś pojęcie co może powodować taki stan rzeczy?
Ile posiadasz RAM-u? Jakie grupy pakietów wybierasz do instalacji?
System stawiam na testowym serwerku z Celkiem 1GHz i bodaj 256MB Ramu. Wybieram tylko Środowisko graficzne i system podstawowy, nic poza tym. W szkole też robiliśmy instalacje Debiana ale na maszynach virtualnych VmWare i był dokładnie ten sam probe, stoi przy 5%.
logi, logi, logi.
poklikaj ctrl+alt+f1 (...f2, f3, f4, itd.). na którejś z tych konsol są logi. przepisz kilka ostatnich komunikatów albo zrób foto i wklej tu
[url=http://img182.imageshack.us/i/dscf4329.jpg/][img]http://img182.imageshack.us/img182/2176/dscf4329.th.jpg[/img][/url]
[quote=Lexus]System stawiam na testowym serwerku z Celkiem 1GHz i bodaj 256MB Ramu. Wybieram tylko Środowisko graficzne i system podstawowy, nic poza tym. W szkole też robiliśmy instalacje Debiana ale na maszynach virtualnych VmWare i był dokładnie ten sam probe, stoi przy 5%.[/quote]
Wybierz tylko system podstawowy.
Masz za mało RAM-u, żeby system mogł pobrać (do ramdysku utworzonego w RAM-ie) pakiety należące do grupy [i]Środowiska graficzne[/i]. Pakiety te możesz doinstalować po procesie instalacji [url=http://dug.net.pl/~azhag/debiandoc/debian-instalacja-konfiguracja/ch-srodowisko_graficzne.html]poprzez ręczny wybór[/url] lub narzędzie [tt]tasksel[/tt] (owe grupy pakietów). (Tzn. nie wiem czy to prawidłowe wytłumaczenie, tak sobie tylko tłumaczę zjawisko „zatykania się” instalatora, gdy wybrana jest większa grupa pakietów, a system ma stosunkowo mało RAM-u.)
[quote=rychu]logi, logi, logi.[/quote]
E tam, przypadek standardowy, tylko musiałem się upewnić. :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-16 16:57:39)
@azhag zrobiłem jak kazałeś, wybrałem "system podstawowy" i od paru minut znów mam 5%, nie miga diodka cdromu ani hdd, w logach mam informacje "Niektóre pakiety mogą zagrozić bezpieczeństwu systemu, kontynuuj jeśli wiesz do czego służą" czy coś w ten deseń i pod spodem komunikat "Wpisz "Tak", aby kontunować, "Nie" aby przerwać. I gdzie to Tak wpisać? Wpisuje wtym samym oknie, daje enter i nic :/
Hm... Z jakiego obrazu instalujesz? Jeśli stable — 5.0.2? 5.0.3?, jeśli testing — przybliżona data pobrania (w zeszłym tygodniu, kilka miesięcy temu, pół roku temu).
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-16 17:28:03)
Kilka miesięcy temu, raczej stable, chyba początki KDE4
Odpowiedź na niezadane tutaj pytanie z PW ;) — dokładne informacje o płycie znajdują się (no, powinny...) na niej w pliku [tt].disk/info[/tt] (w ukrytym katalogu!).
Pobierałeś dość dawno, widocznie zmienił się w tym czasie podpis cyfrowy któregoś z repozytoriów.
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak wymusić instalację pakietu z niepewnego repozytorium w instalatorze. Najprościej chyba będzie pobrać aktualny obraz.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-16 17:39:27)
Więc może pobierz uaktualnioną wersję stable/testing (czytaj: obecną)? Przez ten czas wiele się zmieniło - być może i rozwiązanie Twojego problemu. W GNU/Linux nie warto tak naprawdę używać starszych wersji systemu/oprogramowania :-) Skoro nie jest to przypadek ograniczony wyłącznie do Twojej maszyny - musi być globalny. Dlatego tym bardziej zachęcam do pobrania aktualnej wersji stable/testing.
Wersja jest dokłądnie taka - Debian GNU/Linux 4.0 r6 "Etch" - Official i386 DVD Binary-1 20081219-15:45
Postąpię wg. twojej rady i pociągnę nową wersję :)
[quote=Lexus]Wersja jest dokłądnie taka - Debian GNU/Linux 4.0 r6 "Etch" - Official i386 DVD Binary-1 20081219-15:45[/quote]
Prehistoria. :D
Oldstable nie da się zainstalować bez asysty psychologa z kilkunastoletnim stażem. ;)
Dokladnie :)
Najlepiej sciagnij Lennego.
Netinstall http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.3/i386/iso-cd/debian-503-i386-netinst.iso
Tu ISO z KDE http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.3/i386/iso-cd/debian-503-i386-kde-CD-1.iso
Tu ISO z Gnome http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.3/i386/iso-cd/debian-503-i386-CD-1.iso
Edit: ew Squezee (testing)
ISO z KDE 4,3 http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i386/iso-cd/debian-testing-i386-kde-CD-1.iso
Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2009-09-16 19:37:21)
[quote=azhag][
Prehistoria. :D
Oldstable nie da się zainstalować bez asysty psychologa z kilkunastoletnim stażem. ;)[/quote]
Tere-fere-kuku...
Pół roku temu instalowałem squeeze i nie wykrył mi dysku. Nie chciałem czekać kilkunastu godzin na ściągnięcie lennego (jest wątek o tym - miałem zainstalować lennego i apgrejdować do squeeze), więc sięgnąłem po ściągniętego dawno temu etcha (4.0r5).
Jak to mówią - u mnie działa :)
Z etcha zrobiłem lennego. I trzymam płytę na podorędziu. Może, kiedyś będzie na nią cena jak na starego winyla....
Heh, nie mam pojęcia nawet o czym piszecie. Jestem zupełnie początkującym użytkownikiem. Stawiam debiana na starym, słabym kompie żeby zainstalować tam php, mysql, ftp do użytku domowego, a przy okazji podszkolić się w linuxach. Przewiduję pracę głównie pod konsolą, przynajmniej tyle ile będę w stanie zrobić bez klikania. Ciągnę już najnowszą wersję, narazie 45%, jutro spróbuje zainstalować. O przebiegu będę Was informował :)
Hmm.. co mi to przypomina? [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14990]klik[/url]
U mnie raczej nie jest to problem z RAMem, gdyż instalowałem debiana z tej samej płyty na komputerze dużo starszym i działało.
Dobra, zainstalowałem nową wersję i śmiga. Teraz trzeba zacząć od podstaw - repozytoria / interfejs graficzny itp ;P
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Lexus, tu tak zawsze rozmowa przebiega, od offtopa do offtopa ;]
A ja zainstalowałem nawet Sarga i zupgrejdowałem :P i działał, przez chwile ;]
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2009-09-17 19:43:56)
Miałem tak z netinstalem. Zassałem więc pierwszą płytkę CD i się udało bez problemów zainstalować :-)
Witam
Tez miałem podobne problemy z etch i netinstall. Rozwiązanie to 1 cd dystrybucji(nie instalować z netu) a potem dopiero update i upgrade.
Pozdrawiam
Ja dzis instalowalem Squeza z netinstall - instalacja zdechla na instalacji gruba2.
Wrocilem do instalacji programu rozruchowego i zainstalowalem lilo - nie zdechl.
Po restarcie update - purge lilo i install grub 2 - update grub i smiga :D.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.70.99' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.70.99', 1732309027) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732308727 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=128367 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15013 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15013 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00246 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15013 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15013 |
Total query time: 0.00671 s |