Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam problem z kartą Atheros AR928X (Debian testing kernel 2.6.30-1-amd64 dystrybucyjny, sprzęt laptop asus M70vn). Karta jest widoczna :
#iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Zainstalowałem WICD ponieważ myślałem, że network-manager "ma problem" ale i to nie pomogło. WICD wyświetla "brak sieci bezprzewodowych". Sieci są bo siedzę koło routera (na stacjonarnym jest kubuntu 9.04 + WICD na karcie D-Link DWL 520+ i wszystko śmiga). Wynik polecenia iwlist scan:
# iwlist scan lo Interface doesn't support scanning. eth0 Interface doesn't support scanning. wmaster0 Interface doesn't support scanning. wlan0 No scan results
Konfiguracja dla laptopa też jest chyba odpowiednia, wnioskuję to na podstawie wyniku wykonania polecenia:
# cat /sys/devices/platform/asus-laptop/wlan 1
Network manager przynajmniej pokazywał że karta jest obecna ale też nie znajdował żadnych sici wifi. W WICD musiałem wskazać w konfiguracji ręcznie interfejs wlan0 jako "Wireless interface". Na lapku obecnie mam net przez kabel (karta RTL8111/8168B) ale muszę uruchomić kartę wifi.
Czy ktoś miał taki problem lub wie w czym jest on spowodowany ?
Ostatnio edytowany przez glossy (2009-09-22 20:03:03)
Od pewnego czasu są małe problemy z wifi Atherosa. Moduł jądra coś nie teges, sam miałem ostatnio troche z tym problemów po ugrejdzie, karta wykrywała jedynie sieci niezabezpieczone i WEP. Pozostaje stary poczciwy ndiswrapper ;], czasem też chadza jeszcze madwifi :)
Spróbuj skompilować najnowszą paczkę ze sterami do wifi stąd:
http://www.orbit-lab.org/kernel/compat-wireless-2.6-stable/v2.6.31/compat-wireless-2.6.31-rc7.tar.bz2
Może pomoże - jeszcze takie pytanie, jaką sieć masz ustawioną na routerku? B,G, czy N?
Problem rozwiązany. Przyczyna problemu była wynikiem mojego niedopatrzenia. Z boku laptopa jest włącznik wifi, który był ustawiony na "off" (pewnie małe chochliki przełączyły gdy byłem w pracy). Po ustawieniu na "on" widać sieci bezprzewodowe i wszytko działa. Zmyliło mnie to że karta była widoczna w systemie. Ot takie niedopatrzenie. Mimo wszystko dziękuję za podpowiedzi. Temat zamknięty.
zawsze się zastanawiałem, po cholerę te wyłączniki w laptopach...
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.198.150' WHERE u.id=1 |
0.00070 | UPDATE punbb_online SET logged=1732523445 WHERE ident='13.59.198.150' |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732523145 |
0.00070 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=128833 |
0.00111 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15054 ORDER BY posted |
0.00080 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15054 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00082 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15054 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15054 |
Total query time: 0.0067 s |