Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Myślę o jakimś porządnym uniwersalnym i czymś do fotografowania robaków, a kiedyś może jakąś panoramę. Oczywiście porządne :) Zakupy rozłożone na lata :)))
do makro inny do widoczków inny a uniwersalnych .. jak coś jest do wszystkiego ..
Jezu, ale wam się gadanie włączyło. Gaduły jedne :)) Architektura Glasgow jest zapierdolista. Gratuluję łowów.
[b]Bodzio[/b] dzięki za zabranie w kolejną wycieczkę
Teraz coś ode mnie. Wracam do "Pana w kapeluszu"
1.
[img]http://img70.imageshack.us/img70/6665/img53522.jpg[/img]
2. ...i szklane domy...
[img]http://img517.imageshack.us/img517/2157/img53572.jpg[/img]
3.
[img]http://img381.imageshack.us/img381/6191/img53722.jpg[/img]
inna podpowiedź? Te drzewka wyglądają na nasze polskie/europejskie. Budynki o charakterystycznym zadaszeniu ...gdzie to jest??
[b]Trin[/b] kolega [b]fnmirk[/b] już się dokopał i kilka stron wcześniej udzielił poprawnej odpowiedzi. Został też nagrodzony za to :P
Dla uściślenia na North Wall Quay w Dublinie. Pomnik pamięci wielkiego kryzysu a przede wszystkim głodu jaki miał tam miejsce zdaję się w latach 70.
pierwsze do dupy drugie do dupy trzecie juz było :P .. a tak na poważnie to ja jestem zwolennikiem fotografi bardziej tradycyjnej coś ostatnio zauważyłem że ludzie sie dziwnie zachwycają zdjeciom okien i drzwi .. wyjaśni ktoś o co w tym biega ?
a dupa przeciesz wiekszość jak nei wszystkie te okna to badziewia :D .. a ta i ochy i achy słychać
[quote=Rumi]a dupa przeciesz wiekszość jak nei wszystkie te okna to badziewia :D .. a ta i ochy i achy słychać[/quote]
no właśnie - im głupiej tym bardziej artist. Jeszcze B&W i ziarno i mamy komplet. (Kuba nie bierz do siebie :)
[b]Rumi[/b]rozwiń to ale proszę nie od dupy strony
3. była, ale to inne ujęcie, czuję się zagubiony, czy ten sam obiekt uchwycony inaczej to już "powielanie" i nie można już nic dopowiedzieć?
2. szklane domy - jako kontrast na tym zdjęciu a nie główny obiekt
[b]Bodzio[/b] wziąłem sobie do siebie, bo mnie się te zdjęcia podobają (uwierz, rzadko kiedy to się zdarza, przeważnie to ktoś inny mówi o nich: ochy achy), a tu tylko że złe bez dopowiedzeń dlaczego :(
popatrz na te dwa pierwsze wyglądają jak nie przemyslane w dodatku tytuł drugiego te szklane domy nei są na pierwszym planie jak chciałeś je cza było je wyeksponować a nei te ręce które w żaden spośób nei współgrają co innego jak byś pokombinował jaktu np (http://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=4516&pos=59) .. raz stopy raz dłonie (i to nei za ciekawie pokazane) gdzie indziej głowa mamy sobie to posklejać (żarcik) ? pierwsze dwa mi sie wogle nei podobaja głowa mi si epodobała bardziej w wcześniejszym ujeciu tu ma za dużo wolnego miejsca u góry i za mało u dołu .. źle skadrowana
Nieprzemyślane... gąszcz miasta, szukaj kadru, który się od niego oderwie - to tak generalnie.
Nieprzemyślane....hmmm, we wcześniejszych ujęciach tego "Pana w kapeluszu" powiedziałeś, że ten kościół w tle przydał by się cały. No to podobne zdjęcie z całym kościołem jakoś nie przylgnęło.... Nie przemyślane, zwróciłeś uwagę na tło, ja chciałem zwrócić uwagę na kontrast jakiegoś "tragizmu" tych "suchych" rąk z rozmachem, przepychem więc podrzuciłem podtytuł, który może (nie musi) nasuwać moje zdanie innym... źle. A przecież mogły ot tak sobie wisieć, no nie wiem nad czym... po prostu zawieszone w powietrzu. Nie przemyślane 1. Stopa oderwana od ziemi-bo przecież twardo po niej stąpamy, moim zdaniem budzi pewne zastanowienie... Raz stopy raz dłonie-tortu też nie zjadasz w całości tylko po kawałku. Poza tym tej rzeźby nie umiem jakoś sensownie ująć w całość wiec przedstawiam po kawałku. Chcę coś zorganizować, może ludzi, którzy podkreślą, wyeksponują to co uważam w niej
(całej) za ważne i istotne... 3. nie przemyślane, linia pleców/kapelusza uderza w "mocną linię" przekątnej, jak popatrzysz (nie wiem jak to się poprawnie nazywa i czy takie coś istnieje) w sposób spiralny skręcając od tej linii w prawy-dół, to prawie całość leci po ciemnym.
I generalnie starają się te prace uciec od zgiełku miasta.
Może się w tym wywodzie całkowicie mylę, może mam coś nie w porządku z głową. Powiedzcie, przestawię aparat na automat i pozostanę przy zdjęciach rodzinnych do albumu.
no według mnie Ci tym razem nie wyszło .. ale ja sie nie znam .. i nei przestawiamy na zaden automat ino działamy działamy dalej ;)
mi się podobają:) miałem w rekach ostatnio Nikona n90 i jaka to jest maszyna to jestem pod wrażeniem...na noim fz-18 nie mam 1/10 tych możliwości...
@Paciocha twoje fotki mają swój klimat :>
Panowie, panowie - TWA - Towarzystwo Wzajemnej Adoracji jest nam niepotrzebne.
Kuba - z tym "Artist" - to była taka dyskusja na forum Olyclubu. Wyszło na to, że artysta to taki co ma brodę albo wąsy, robi cz.b. i z ziarnem i jest namaszczony przez innego artystę.
Każdy ma inny gust i styl. Być może portrety Rumiego się komuś podobają - mnie tak, jego robaki też, ale much już nie żeby nie wiem jak były oddane.
Kuba - całe życie robiłem zdjęcia cz.b z ziarnem lub bez jak dorwałem 50 ASA Fortepan. Robiłem Druchem, Smieną, Exaktą, Fedem, Zorką, Zenitem. Sam wywoływałem, stosowałem maskownicę do kadrowania, pończochę do zmiękczania, palce miałem spalone odczynnikami. Tiosiarczan sodu zawsze śmierdział w chałupie. Majątek w starych czasach poszedł na papier, sprzęt i odczynniki. Aby dostać czerwoną żarówkę to musiałem sobie pomalować, bo te fabryczne to dla artystów były.
Wtedy Ciebie i Rumiego na świecie jeszcze nie było.
Dlatego nikt mi nie powie że na fotografii się nie znam. Ale też czuję obrzydzenie do czarno-białych zaszumionych zdjęć.
Ale potrafię też rozróżnić plastik-fantastik gładki jak dupa niemowlęcia i... gówno wart. I potrafię też docenić - choć nie lubię cz.b. - i dla mnie, Twój pierwszy "pan w kapeluszu" jest świetny. Ładna GO, wyeksponowany motyw. Później to już tylko wariacje wokół głównego motywu. Jak masz, daj wersję w kolorze - porównamy. Oderwanie od gąszczu miasta ? - ja tego tak nie odczytałem, no ale może za głupi jestem i w dziurze mieszkam. Gdzie nam tam do gąszczu :)
W każdym razie Twój "pan" jest na pewno lepszy niż moj pomnik z "pachołkiem na koniu".
Moje wypociny odczytałeś jako wycieczkę - i tak miałeś odczytać. Wycieczka była piękna i starałem się i w zdjęciach i w opowieści przedstawić hmmm - może nie sprawozdanie, może raczej relację / opowieść dla tych co nie byli.
Jeśli się podobało - cieszę się, jeśli nie, to tzreba napisać co nie pasi :) Trin się podobało, Rumi zrypał moją panoramkę z góry na dół, bo Rumi ma taki styl i już.
To że napisałem - nie bierz tego do siebie - to uzasadniłem wyżej, a Ty wziąłeś - a szkoda :) Tylko myślę sobie, że każda krytyka podnosi nas na wyżyny artyzmu :D
Uff, palce mnie bolą :)
===============edit================
Gorlice dzisiaj - z mojego okna
[img]http://bodzio.dug.net.pl/fotki/pa143924.jpg[/img]
dobra zeby sie nei zagrzało to lekko ochłodzę temat .. w tamtym roku o ile dobrze pamiętam Bodzio i qluk wspominali ze w zimie bateria czuje sie dobrze (dawno to było jak coś pokręciłem pod kopułą to sorry) dzis z racji wysypu białego puchu (jak kto woli mokrej chlapy) poszukałem troche na ten temat i znalazłem..
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/jak-poradzic-sobie-z-mrozem.html
to co worki kupujemy czy pudełka spożywcze ? :D
czytałem tego arta. Mam dwie baterie, jak wychodzę na łowy, to zapasowa jest w kieszeni i grzana przez ja... ciało :)
[quote=Bodzio]Gorlice dzisiaj - z mojego okna[/quote]
"życie krótkie - sztuka wieczna"? czy coś w tym stylu
[quote=Bodzio]czytałem tego arta. Mam dwie baterie, jak wychodzę na łowy, to zapasowa jest w kieszeni i grzana przez ja... ciało :)[/quote]
a co z tym skraplaniem :P
No niestety, jak wracam do domu, to aparat w plecaku leży ze dwie godziny nie ruszany.
W Edynburgu byłem w ogrodzie botanicznym, prawie 60% zdjęć nie wyszło - dlaczego? Przechodziłem ze szklarni suchej (kaktusy) do tropikalnej. Czasu jak zwykle niewiele, obiektyw się zaparował, nie było czasu aby temperatura sprzętu się dostosowała i dupa ze zdjęć.
Słuchać mnie tu panowie. Ja was pogodzę, jestem kobietą, polonista ze mnie żaden ale na piękno czasem popatrzeć lubię.
Ja od miesięcy śledzę ten wątek na bieżąco. Wszystkie zdjęcia mają coś i każdy ma swój styl. Jedne śmieszne, inne poważne, inne bardzo spontaniczne. Rumi kocha robale , Kubuś Wędrowniczek daje to co nafocił zwiedzając świat ewentualnie basen z którego wyjęli korek :), dziadek sypie zdjęciami z wycieczek. Ja lubię na to patrzeć, w życiu nie wyściubiłam nosa poza Polskę (może kiedyś się to zmieni) a odetchnąć na łonie natury nie mam kiedy. więc każda wiocha , kazda biedronka i każda fasada budynku w Glasgow jest dla mnie ciekawa. Focić - nie obrażać się i nie marudzić. niektórych zdjęć nawet wam zazdroszczę. Jak widzicie, pamiętam treści waszych zdjęć więc przyciągają moją uwagę. Jest ok ;) Nikt nie jest ani lepszy ani gorszy.
Bodzio.. powiększ sobie [url=http://bodzio.dug.net.pl/galeria/zoom_image.php?sort=id&id_phot=480&start=0&limit=12&kategoria=4&fraza=&album=7]TO zdjęcie[/url] ..wokół ptaka powstał jakiś biały obrys ;)
the great femine to bylo w XVIII wieku, jedyna zaraza w latach 70 w irlandii to byli IRA i lojalisci z drugiej strony
[quote=Rumi]Bodzio.. powiększ sobie [url=http://bodzio.dug.net.pl/galeria/zoom_image.php?sort=id&id_phot=480&start=0&limit=12&kategoria=4&fraza=&album=7]TO zdjęcie[/url] ..wokół ptaka powstał jakiś biały obrys ;)[/quote]
tak, masz rację - i nie wiem dlaczego, na RAW-ie tego nie ma. Być może wpływ obróbki. Popracuję jeszcze nad nim. Dzięki za komentarz i uwagi
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.13.83' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.13.83', 1737015015) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1737014715 |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=130371 |
0.00077 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10723 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01829 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 2475,25 |
0.00145 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.02383 s |