Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam skompilowane alsa-driver-1.0.9b paczke alsa-base i alsa-utils. Dzwiek dzili bez problemowo wlaczam kadu, xmms beep-media-player, mplayer i dziala kernel-2.6.13.1. i wpis do pliku /etc/asound.conf
Problem pojawia sie gdy chce wlaczy test nagrywania w kadu wywala mi wtedy "otwarcie urzadzenia audio". Oraz gdy mam wlaczonego xmms i chce wlaczyc AudaCity wywala mi blad "wystąpił błąd inicjalizacji warstwy wejscia /wyjscia. Nie bedzie mozna odtwarzać/nagrywać dzwieku. Błąd.Host.error", ale gdy wylacze xmms juz moge sobie spokojnie nagrywac. co mozna zrobic ?
W Xmms w konfiguracji Alsy wybierz inne urządzenie docelowe, ew. gdzieś na forum widziałem art'a jak emulować wielokanałowość ALSY :]
przy zmianie urzadzenia w xmms wysypal mi sie dzwiek w kadu, i dalej nie moglem zrobic testu nagrywania wiec rozmowy glosowe odpadaly!
Jezeli ktos dokladnie wie czego szukac to czy moglby dorzucic, link??
Trzeba chyba zmodyfikowac jakos plik /etc/asound.conf, bo on za wszytsko odpowiada :), tylko nie mam pojecia jak ma wygladac, moze ktos komu dzila np nagrywanie w kadu i ma karte dzwiekowa wbudowana via82xx podesle swoje asund.conf i .asoundrc
Moj wyglada tak; ale niestety nie dziala!
pcm.!default { type plug slave.pcm "demixer" } pcm.dsp{ type plug slave.pcm "demixer" } pcm.dsp0{ type plug slave.pcm "demixer" } pcm.demixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 buffer_time 0 period_size 1024 buffer_size 4096 rate 44100 } bindings { 0 0 1 1 } }
Po wielogodzinnych przeszukiwaniach internetu udalo mi sie znaleźć, cos co mi pomogło :) oto moj plik ~/.asoundrc który rozwiazal moj problem!
pcm.card0 { type hw card 0 mmap_emulation true } pcm.!output { type dmix ipc_key 1234 # ipc_key_add_uid 1 slave { pcm "card0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 44800 } bindings { 0 0 1 1 } } # # DSNOOP output device # pcm.!input { type dsnoop ipc_key 4321 # ipc_key_add_uid 1 slave { pcm "card0" period_time 0 period_size 1024 rate 44800 } } # # ASYM duplex device # pcm.!duplex { type asym playback.pcm "output" capture.pcm "input" } # # Make the duplex device default # pcm.!default { type plug slave.pcm "duplex" } # # OSS Compability pcm.!dsp0 { type plug slave.pcm "duplex" } ctl.!mixer0 { type hw card 0 }
mi też to działa:) ale czy ktoś wie jak to zrobić żeby można było przez skype rozmawiać i muzy słuchać
a w jaki sposob mozna uzywac 2 k.dzwiekowych jednoczesnie?? np aby pierwsza byla do xmmsa, mplayera itp a druga do skype??
Trzeba ustawić w ustawieniach skype jako urządzenie naszą drugą karę, czyli u mnie np to jest /dev/dsp1.
jak wpisalem lspci | grep audio to okazalo sie ze obydwie karty wykrywa:
0000:00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce2 AC97 Audio Controler (MCP) (rev a1) 0000:01:06.0 Multimedia audio controller: Aureal Semiconductor Vortex 1 (rev 02)
ale jak zrobic, zeby mi z 1 szedl dzwiek ze wszystkiego a z drugiej tylko skype, jak ustawie jako podstawowy sterownik nvidie to w skype jak dam dsp to wyskakuje mi blad ze jest problem z dzwiekim a jak zamienie, tak ze aureal jest podstawowym to bez problemu dziala ale ja tak nie chce. a mikser jedynie wykrywa sterownik podstawowy, nie mam mozliwosci wyboru i ustawiania drivera.
Podpowiem Ci, że skoro skype działa wyłącznie przez oss, a ogromna większość aplikacji potrafi przez alsę, to możesz sobie ustawić tę kartę, którą chcesz wykorzystać do skype jako pierwszą, a w pliku ~/.asoundrc ustawić jako domyślną dla wszystkich programów tę drugą kartę. Np:
pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }
Chodzi o mniej więcej coś takiego jak powyżej.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.139.164' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.139.164', 1732314848) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732314548 |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=13147 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1552 ORDER BY posted |
0.00037 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1552 AND t.moved_to IS NULL |
0.00022 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00187 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1552 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1552 |
Total query time: 0.00671 s |