Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sobie to zainstalowałem, dodałem sobie te moje mp3 i powiedzcie mi co w tym jest takiego fajnego? Jakie są zalety albo możliwości całego tego mpd? Mógłby gdzieś ktoś po polsku skierować ?:)
http://minio.komunikatory.pl/tuty/mpd.html
Zaleta jest właściwie jedna — działanie na zasadzie klient-serwer. Ze wszystkimi tego implikacjami.
Najbardziej zauważalna na desktopie jest taka, że muzyka może grać zanim jeszcze się zalogujesz. Oraz że gra jeżeli wysypią Ci się Xy.
To podobnie jak moc :) poczytam :D
I tak i nie.
Ja moc nie wyłaączysz i zrestartujesz kompa to nie zacznie grać.
Mpd zaś tak.
Minusy to ciut dłuższy start systemu.
Kolejny demon do uruchomienia przy starcie.
Kolejny plus (i dla mnie najważniejszy) jest taki, że łatwo sobie oskryptować wiele rzeczy przy użyciu np. konsolowego klienta mpc (bądź modułu MPD do perla, czy innych języków) - a z racji faktu że to klient-serwer, nie jesteś ograniczony tylko do tego jednego klienta (możesz równolegle używać kilku)
btw, witam wszystkich po dłuższej nieobecności ;-)
Ostatnio edytowany przez urug (2009-11-08 16:00:00)
z bajerów:
na serwerze MPD podpięty do sprzętu grającego w mieszkaniu. możesz na każdym odpalonym w domu kompie zainstalować klienta i sterować sobie muzyczką nie podchodząc do serwera. :)
[quote=tgR]do tego mozna streamowac audio po http, i nie dosc ze kontrolujesz z kazdego kompa to jeszce sluchasz na kazdym to samo :P[/quote]
oooooo. nie przyszło mi to głowy a pomysł dobry ;) od jakiegoś czasu używam tylko MPD z różnymi klientami, choć przed tym programem jeszcze długa droga.
droga do funkcjonalności, do których jestem przyzwyczajony. np. odtwarzanie strumieni aac pojawiło się po wielkich bólach w okolicy wersji 0.12.
(nie wiem czy działa prawidłowo - dawno nie sprawdzałem)
teraz przydało by się inteligentne tworzenie playlisty z katalogu gdzie mam plik (mp3) i odpowiadający mu cue.
(foobar2000 mnie do tego przyzwyczaił, amarok też to potrafi)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00128 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.206.25' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.206.25', 1732271029) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732270729 |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=132847 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=14967 ORDER BY posted |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14967 AND t.moved_to IS NULL |
0.00023 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00297 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14967 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14967 |
Total query time: 0.00753 s |