Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dostałem wiadomość
UWAGA!
Od dnia 1 grudnia 2009 roku Telekomunikacja Polska wprowadza blokadę portu 25 dla ruchu wychodzącego.
Jeśli korzystasz z dostępu do Internetu za pomocą usług TP prosimy o sprawdzenie konfiguracji Twojego programu pocztowego i wykonanie następującej zmiany:
Port 25 dla adresu POCZTY WYCHODZĄCEJ (SMTP.WP.PL) należy zmienić na 587
Instrukcję jak wykonać zmianę w Twoim programie pocztowym znajdziesz na stronach Pomocy Poczty WP: http://poczta.wp.pl/autoryzacja/port587.html
Administrator Poczty WP[/quote]
Ktoś się orientuje dlaczego blokują? Jestem ciekaw co im to da.
[quote=giegiel]Ktoś się orientuje dlaczego blokują? Jestem ciekaw co im to da.[/quote]
Chcą przestać być jednym z czołowych spamerów na świecie.
no właśnie, niby dlaczego nie wspominają o innych pocztodawcach, tylko o wp.pl?
telepies jak zawsze leci w kule z nami
[quote=rychu]no właśnie, niby dlaczego nie wspominają o innych pocztodawcach, tylko o wp.pl?
telepies jak zawsze leci w kule z nami[/quote]
Wirtualna Polska SA należy do [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Telekomunikacja_Polska_SA#Grupa_Telekomunikacja_Polska]Grupy TP[/url]. ;)
tak dostałem od wp.pl ;p wp należy do TP? ja pitole nie dość że mam nartostrade to jeszcze poczte na wp ;)
1. Zmniejszy im ruch ;-) i TPSA spadnie w rankingu spamerów ;-)
2. Po drugie na pewien czas sporo botnetów spamerskich na nerwostradzie nie będzie działać.
3. Skorzystanie z portu 587 będzie wymagało przechwycenia nazwy użytkownika i hasła lub pobujania się z zabezpieczeniami przy zakładaniu darmowych kont e-mail (CAPTCHA itp.), port 465 jest szyfrowany SSL - trudniej zaimplementować obsługę w wirusie/trojanie lub innym syfie;
[quote=giegiel](...)nie dość że mam nartostrade to jeszcze poczte na wp ;)[/quote]
oj:) i komórke w orange?:)
[quote=andreq]port 465 jest szyfrowany SSL - trudniej zaimplementować obsługę w wirusie/trojanie lub innym syfie;[/quote]
LOL!
[quote=qluk][quote=andreq]port 465 jest szyfrowany SSL - trudniej zaimplementować obsługę w wirusie/trojanie lub innym syfie;[/quote]
LOL![/quote]
W końcu to luźne rozmówki, nie napisałem, że sie nie da ... ;-)
[quote=radziojedi][quote=giegiel](...)nie dość że mam nartostrade to jeszcze poczte na wp ;)[/quote]
oj:) i komórke w orange?:)[/quote]
Na szczęście nie ;)
Hmm czyli ogólnie chyba będą jakieś korzyści z zablokowania portu? Spadek ilości światowego spamu o 0,000000000000000000666% ;D
[quote=giegiel]Hmm czyli ogólnie chyba będą jakieś korzyści z zablokowania portu? Spadek ilości światowego spamu o 0,000000000000000000666% ;D[/quote]
Pewnie trochę więcej: http://di.com.pl/news/28676,0,Polska_najwiekszym_spamerem_Europy.html
W światowej czołówce "spamerów" nie są: [url]http://www.senderbase.org/home/detail_spam_source[/url], ale e-maili wysyłają dużo [url]http://www.senderbase.org/senderbase_queries/main[/url].
oo QXL Poland Sp. z o.o. też jest w rankingu ;) i nie próżnuje w spamowaniu ;D
[quote=andreq][quote=qluk][quote=andreq]port 465 jest szyfrowany SSL - trudniej zaimplementować obsługę w wirusie/trojanie lub innym syfie;[/quote]
LOL![/quote]
W końcu to luźne rozmówki, nie napisałem, że sie nie da ... ;-)[/quote]
Każdy programista sieciowy wie że port to tylko numerek :) a protokół na jakim będzie to chodziło zależny od programisty :).
TP zyska tylko jedno tym. Te botnety które nie są już konserwowane przestaną spamować a te które da się łatwo przestawić to dalej będą robić swoje:)
generalnie to nie tylko na wp.pl
ja juz to widzialem na o2.pl
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00218 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.108.233' WHERE u.id=1 |
0.00174 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.108.233', 1732428722) |
0.00037 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732428422 |
0.00135 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.73' |
0.00120 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=133333 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15495 ORDER BY posted |
0.00089 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15495 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00239 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15495 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00170 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15495 |
Total query time: 0.01214 s |