Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Jakiś czas temu instalowałem "ręcznie" (dpkg -i) pakiet libc6. Ostatnio w repozytorium pojawila sie nowsza wersja tego pakietu i próbowałem ją sobie zainstalować przez apt-get. Jednak apt-get wyrzucało błędem, że libc6 było wcześniej recznie instalowane i nie moze zainstalowac nowszej wersji. Wystapil konflikt pakietow i apt-get prosilo o apt-get -f install. Wpisanie tej komendy rowniez nie dawalo rezultatow.
Bez sukcesow wpadlem na niecny i pewnie troche glupi pomysl, otoz zmienilem nazwe skrotu do biblioteki libc6 w katalogu lib/i686/cmov liczac, ze apt-get widzac brak pakietu nie bedzie juz wypisywalo bledu o wczesniejszej recznej konfiguracji. Niestety po tej operacji i wpisaniu apt-get -f install od razu wywalilo seg fault. Powrotna zmiana nazwy skrotu do biblioteki juz nic niedala.
Przy restarcie wypisuje:
... Begin: Running /scripts/init-bottom ... done. init[1]: segfault at 0 ip 00000000 sp bf9c6614 error 4 in init[8048000+8000] Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!
Uruchomilem recovery mode z plytki cd. Jednak nie chce mi podpiac pod / partycji z linuxem. Moge uruchomic powloke z plytki i pozniej podmontowac ta partycje - dzieki temu przegralem wazne dane.
Jeżeli ktoś wie jak doprowadzić ten system do stanu względnej używalności to byłbym wdzięczny za rady.
1. cofnac zmiane nazwy dolinkowania do libc6
2. podac doklady komunikat w ktorym apt-get mowil o recznym inastalowaniu ...
1. Cofnąłem zmianę dolinkowania, ale niestety bez rezultatów - nadal kernel panic. Gdzie jeszcze mogło się to rozpropagować w systemie? Ewentualnie można by zgrać / nadpisać jakieś pliki (z jakiegoś innego systemu / płytki), które wywołują kernel panic?
2. Hmmm wydawało mi się, że taki komunikat. W każdym bądź razie nie chciało zainstalować nowszej wersji libc6 z powodu jakiejś kolizji pakietów.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.63.2' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.63.2', 1731715812) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731715512 |
0.00127 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.58.101.151' |
0.00107 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.59.72.254' |
0.00086 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=133394 |
0.00112 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15500 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15500 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00165 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15500 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15500 |
Total query time: 0.01036 s |