Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Miałem problem z udev, skompilowałem ponownie kernel z opcją CONFIG_SYSFS_DEPRECATED =no, tak radzono na forum.
teraz nie mam internetu , sprawa sie komplikuje bo nie mam zadnego GUI i nie moge sciagnac . w logach zauwazyłem takie wpisy :
Console-kit-daemon[2211] : WARNING : Couldn't read /proc Kernel logging (proc) stopped
po wpisaniu komendy lsmod nic sie nie pojawia, to mnie zdziwiło , pewnie dlatego nie ma neta, pytanie jak to naprawic ; /
wpisujac jako root : ifconfig eth0 up pojawia sie komunikat :
SIOCSIFADDR: No such device SIOCSIFNETMASK: No such device Failed to bring up eth0
głowny problem to ze jajo nie ładuje modułów ;/
Prosze o pomoc i z góry THX :)
A wkompilowałeś w ogóle obsługę modułów? :) Sprawdź:
grep MODULE /usr/src/linux/.config
Jeśli kompilowałeś po debianowemu to sprawdź konfig w boot:
grep MODULE /boot/config-`uname -r`
Rozumiem, że nie ruszałeś nic w systemie poza kompilacją jajka i to na 100% w nim tkwi problem?
wynik cat |grep MODULE /usr/src/linux/.config
CONFIG_MODULE = y CONFIG_MODULE_UNLOAD =y
co do /boot/confi-2.6.31 to nie mam tego pliku , zreszta nigdy nie potrzebowałem. W systemie nic nie mieszalem.
Po kolei... W tamtym wątku napisałeś, że wszystko działa. Jak kompilowałeś i na jakim konfigu i przede wszystkim, czy na tym jajku wcześniej rzeczywiście wszystko działało? Jeżeli startowałeś menuconfig z konfiga waniliowego, to tam po prostu nie ma domyślnie żadnych modułów.
tak na tym jajku wczesniej wszystko działalo ,ale musiałem wyłaczyc CONFIG_SYSFS_DEPRECATED. Konfigurowałem przez make menuconfig. Kompilowałem tak: make clean && make dep && make bzImage && make modules && make modules_install .
Ja bym wziął czysty konfig do tej wersji jajka, poustawiał od zera i skompilował jeszcze raz, przecież to tylko kilka minut.
[quote=CONFIG_SYSFS_DEPRECATED_V2]It will change the layout of sysfs to the non-extensible deprecated version, and disable some features, which can not be exported without confusing older userspace tools.[/quote]
Obstawiam, że jak wyłączyłeś tę opcję, to teraz powinieneś włączyć kilka innych, tylko weź tu teraz dojdź których...
hmm no ale to nie jest chyba powód tego ze kernel nie ładuje sobie modułów... dziwne to, zaktualizowalem lenny'ego do sida i teraz mam takie kwiatki :p
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-11-19 00:34:32)
A masz w ogóle jakieś moduły? Jeżeli używasz konfiga podobnego do dystrybucyjnego to tam nawet systemy plików są wkompilowane jako moduły. Bez tego system by nie wstał. Zainstaluj póki co najnowsze jajko z Siduksa a potem kombinuj. Jeżeli kompilowałeś teraz jajko na konfigu z Lennego czyli 2.26, to nie ma się czemu dziwić, trochę się od tamtej pory zmieniło.
jajko mam w wersji 2.6.31 , ale wyczytałem ze w wersjach powyzej 2.6.30 wystepuja te problem z udev( wyłaczylem ten CONFIG_SYSFILE_DEPRECATED moze stad te problemy), wiec chyba po prostu przerzuce sie na starsze jajo jakies 2.6.30 i zobaczymy , dam znac jakby co
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-11-19 00:44:21)
Nie przerzucaj się na starsze tylko sprawdź najpierw na dystrybucyjnym albo siduxowym. To nie wina wersji jądra tylko rozbieżności w konfiguracji powstałej na przestrzeni kilku wydań.
ale ja chce sam skompilowac jajo zeby uzyskac max szybkosc , wywalajac niepotrzebne opcje.
edit: czym sie rozni jajko debiana od siduxowego ? i skad je mozna zassac
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-11-19 11:45:22)
[quote=grom120]ale ja chce sam skompilowac jajo zeby uzyskac max szybkosc[/quote]
Szczerze mówiąc, to niewiele Ci to da :) Niepotrzebne moduły z dystrybucyjnego jajka i tak nie są ładowane.
Jak chcesz kompilować to po prostu nie bierz starego konfiga, poustawiaj wszystko od zera i nie zaznaczaj tej opcji. W jajku z Lennego była ona wkompilowana, w obecnych już nie jest i jak sam się przekonałeś gryzie się z udevem. Zaznaczenie jej w menuconfig nowego jajka spowodowało wyłączenie kilku innych opcji, których nie włączyłeś po jej odznaczeniu i stąd cyrk. Jak weźmiesz nowy konfig to ten problem nie wystąpi.
[quote=grom120]czym sie rozni jajko debiana od siduxowego ?[/quote]
Siduxowe jest z patchami Siduxa i skonfigurowane przez jego deweloperów. Czym dokładnie się różni raczej nikt Ci nie powie.
[quote=grom120]skad je mozna zassac[/quote]
Z repo Siduxa:
deb http://sidux.com/debian/ sid main contrib non-free fix.main fix.contrib fix.non-free
Albo ręcznie z http://sidux.com/debian/pool/main/l/linux-sidux-2.6/
[quote=ArnVaker][quote=grom120]ale ja chce sam skompilowac jajo zeby uzyskac max szybkosc[/quote]
Szczerze mówiąc, to niewiele Ci to da :)[/quote]
Bzdura. Umiejętne skompilowanie kernela oraz skonfigurowanie samego systemu, daje większą szybkość bootowania oraz działania. Poczytaj to co kiedyś napisałem: [url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12976[/url]
[quote=skotx]Umiejętne skompilowanie kernela oraz skonfigurowanie samego systemu, daje większą szybkość bootowania oraz działania. Poczytaj to co kiedyś napisałem: [url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12976[/url][/quote]
Szkoda tylko, że na obecnych maszynach tego prawie nie da się odczuć.
Też tego nie czuje, a tylko człowiek czas marnuje i prądu napsuje i nerwów natraci zanim się uda jakąś dobra okrojoną konfigurację kernela skompilować :)
hmm chyba wiem w czym tkwi problem , zainstalowałem jajo siduxowe , podczas bootowania zauwazyłem komunikat typu :
modprobe , failed to load /lib/modules/modules.dep
wlazłem w katalog /lib/modules i okazuje sie ze katalog 2.6.31 waży tylko 4mB , usunięcie i ponowna kompilacja ,instalacja nie pomaga ;/
To Ty kompilowałeś jajo na konfigu z Siduxa? Możesz napisać bardziej przejrzyście co właściwie robisz?
[quote=skotx]Bzdura.[/quote]
Bez przesady, nie napisałem że kompilacja jajka nic nie da, a że da niewiele i nadal tak uważam. Przy dobrych wiatrach urwiesz sekundę czy dwie przy starcie systemu? Swoją drogą nigdy mnie nie ciągnęło do przyspieszania startu to i niespecjalnie mi zależy. Mój system z halem, dhcp, virtualboxem, X-ami, autologowaniem w gdm, gnome, compizem i innymi pierdołami bez żadnego kombinowania startuje tak:
[url=http://img175.imageshack.us/img175/1023/bootcharto.png][img]http://img175.imageshack.us/img175/1023/bootcharto.th.png[/img][/url]
Może to i długo, na pewno dałoby się trochę ten czas skrócić, ale ile razy dziennie odpala się system...
no to kosmicznie szynko Ci startuje... chyba w kompleksy wpadnę :(
no sciagnąłem siduxa, zainstalowałem , pokazał sie w /usr/src plik sidux....tar.bz2 wypakowałem utworzyłem dowiazanie o nazwie linux ,skompilowałem i zainstalowałem.
No i pewnie znowu skompilowałeś na starym konfigu, czyli cały czas kręcisz się w kółko w tym samym miejscu. Wywal konfigi które masz w /boot i nie wczytuj żadnego starego, poustawiaj wszystko na nowo. A jak wolisz startować z dystrybucyjnego to użyj aktualnego konfiga Debiana z [url=http://merkel.debian.org/~jurij/]tej[/url] stronki.
[quote=marg1]no to kosmicznie szynko Ci startuje...[/quote]
Żartujesz? Spójrz na [url=http://img165.imageshack.us/img165/4451/bootcharth.png]to[/url] i na [url=http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=537175#p537175]to[/url] :)
Przy moim sprzęcie to on powinien się pozabijać :) nie wiem co zrobić, żeby ten start skrócić - wyłączyć te sprawdzanie wszystkiego przy starcie? Ale nie wiem, które usługi, co jak :)
Oczywiście mam wicd,vbox, mpd apache i lstat - nie wiem po co :)
a z tych configów sam skorzystam, skompiluje sobie bez initrd, ale już raz tak zrobiłem i teraz nie wiem jak to odinstalować, bo za bardzo okroiłem i mi nie wstaje, zatrzymuje się i nie wstaje do końca, ale nie ma kernel panic. Nie wiem co zrobić...
Startowanie z konfiga dystrybucyjnego jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o kompilacji jest IMHO bez sensu. Za dużo roboty żeby dopasować to pod swój sprzęt. Lepiej z czystego i tak sporo można go jeszcze okroić, kilka rzeczy trzeba dorzucić :) Co do usług to zainstaluj sysv-rc-conf i powywalaj co nie potrzebujesz z runlevela (w Debianie domyślnie używany to drugi wraz z S czy czymś w tym stylu).
i teraz nie wiem jak to odinstalować[/quote]
Tej części nie zrozumiałem ;)
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
Jak odinstalować kernel instalowany standardowo bez initrd, który nie działa do końca :)
sysv-rc-conf to znam: nim właśnie się bawiłem - tylko przydałby mi się jakiś sensowny opis tych daemonów, żebym wiedział do czego służą :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-19 20:19:10)
A jak go instalowałeś?
[quote=marg1]skompiluje sobie bez initrd, ale już raz tak zrobiłem i teraz nie wiem jak to odinstalować, bo za bardzo okroiłem i mi nie wstaje, zatrzymuje się i nie wstaje do końca, ale nie ma kernel panic. Nie wiem co zrobić...[/quote]
Tzn co odinstalować? Z initrd czy bez jest wszystko jedno. Ja mam z, kernel specjalnie nie optymalizowany i i tak szybciej startuje od ArnVakera (18s, możesz wierzyć lub nie, obrazka nie chce mi się zamieszczać :)
Napisz na czym ten twój się zatrzymuje ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.89.16' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.89.16', 1731715899) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731715599 |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.44.229.124' |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=133846 |
0.00013 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15524 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15524 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00108 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15524 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15524 |
Total query time: 0.00701 s |