Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
make make install
Właśńie make uninstall nie bardzo daje radę :)
marg1@siduxbox:/usr/src/linux-2.6.31.4$ sudo make uninstall [sudo] password for marg1: make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `uninstall'. Stop.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-19 20:21:25)
[quote=marg1]przydałby mi się jakiś sensowny opis tych daemonów, żebym wiedział do czego służą[/quote]
[url=http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=4366]Tutaj[/url] masz coś w tym stylu, nie wiem na ile to aktualne.
[quote=raven18]Napisz na czym ten twój się zatrzymuje ;)[/quote]
A można to wygrzebać z jakiegoś loga z poziomu wyższego lub niższego jądra, które działają? Jak nie to zczytam z ekranu?
Jeśli kompilowałeś standardowo, to usuwasz ręcznie:
rm /boot/*-wersja_jajka rm -r /usr/src/linux-wersja_jajka rm -r /lib/modules/wersja_jajka
Do tego wywalasz wpisy w grubie.
PS Dałeś po kompilacji make mudules_install?
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-19 20:26:50)
Z ekranu będzie szybciej.
scsi_mod: scsi alrady loaded
ale przecież ja takiej starej magistrali chyba nie mam, więc nie rozumiem po co to to :D SATA wkompilowałem na stałę - nie wiem
i takie trzy linijki.
Wiem, że jak dłużej poczekałem kiedyś to coś jeszcze było z takim > na końcu i stop, ale teraz nie chce mi się czekać tyle :)
Nie, dałem tylko make install
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-19 20:41:04)
Nie, dałem tylko make install[/quote]
Użyłeś dystrybucyjnego konfiga i nie dałeś make modules_install? To to nie ma szans działać :)
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
Użyłem swojego configa wywaliłem wszystko co się nie wiązało w żaden sposób z moim sprzętem -tzn jak nie miałem pewności to zostawiałem :)
wywaliłem, jeżeli nie wskazywał np w żaden sposób na markę mojego chipsetu jakieś dziwne karty graficzne dźwiękowe itd..Jądro ma 15 MB
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-19 20:46:26)
Zrób symlinka "linux" do tego jajka, przenieś się tam i daj make modules_install. Zobacz co system na to.
Właśnie, symlinka też olałem, myślałem, że to nieważne :)
]:-> Wywal lepiej tego kernela i skompiluj jeszcze raz startując z konfiga waniliowego.
Waniliowego?
Standardowego, takiego jaki jest dostarczany w źródłach z kernel.org.
:] a te gotowe co podałeś są lepsze od standardowych?
Tamte są identyczne jak te na których został skompilowany dystrybucyjny kernel. Czyli są pod ogromną paletę sprzętu. Tysiące modułów zajmujących po kompilacji dziesiątki MB i wydłużające kompilację x-krotnie. Sprawdź w źródłach jajka w katalogu /usr/src/linux/arch/x86/configs, powinny tam być konfigi. Masz źródła waniliowe, czy z repozytorium?
Te jajko na którym działam jest siduxowe z repo
I źródła (czyli pakiet linux-source-*) też siduxowe z repo? Sprawdziłeś jakie konfigi siedzą w katalogu który podałem?
Wszystko z repo. Mam wykorzystać ten config? czy jak :]
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-19 21:13:03)
OK, sprawdziłem, pobrałem paczkę http://sidux.com/debian/pool/main/l/linux-sidux-2.6/linux-source-sidux-2.6.31_2.6.31-25_all.deb i siedzą tam standardowe konfigi. Jaką masz architekturę systemu?
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-19 21:21:18)
Siduxowe są. No mam siduxa to chyba są siduxowe - w samym konfigu nic nie pisze :)
marg1@siduxbox:~$ uname -a Linux siduxbox 2.6.31-6.slh.1-sidux-amd64 #1 SMP PREEMPT Tue Nov 10 02:02:39 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
Chyba się nie zrozumieliśmy, chodziło mi o konfigi jakie są w źródłach jądra w katalogu arch/x86/configs, są standardowe :)
Acha, to ja miałem to sprawdzić, ale nawet jak bym to sprawdził jak bym otworzył config?
Tam jest takie coś w configu:
# x86 configuration mainmenu "Linux Kernel Configuration for x86" # Select 32 or 64 bit config 64BIT bool "64-bit kernel" if ARCH = "x86" default ARCH = "x86_64" ---help--- Say yes to build a 64-bit kernel - formerly known as x86_64 Say no to build a 32-bit kernel - formerly known as i386 config X86_32 def_bool !64BIT config X86_64 def_bool 64BIT
Czy coś by mówiło o tym że jest stasndardowy?
To co mam zrobić, mam użyć oldconfig czy, modyfikować go? Chciałem to trochę przykrócić żeby nie było takie obleśne to jajko :D
Nie wiem co to jest, to co mi pokazujesz, ale zaraz napiszę jak ja bym się do tego zabrał, tylko powiedz jaką masz architekturę systemu.
To jest początek configa:)
64
To po krótce, jak ja bym się zabrał do tej kompilacji, jeśli masz już rozpakowane źródła:
Wywalenie tego jajka, które nie działa:
rm /boot/*-wersja_jajka rm -r /lib/modules/wersja_jajka
Przygotowanie do kompilacji:
ln -sf /usr/src/linux-wersja_źródeł /usr/src/linux cd /usr/src/linux make clean && make mrproper
Skopiowanie domyślnego konfiga dla 64bit:
cp /usr/src/linux/arch/x86/configs/x86_64_defconfig /usr/src/linux/.config
Konfiguracja jajka (nie zapomnij o systemach plików i kontrolerze dysku):
make menuconfig
Zapisanie nowego konfiga z poziomu menuconfig i kompilacja:
make -j3 && make modules_install cp arch/x86_64/boot/bzImage /boot/dowolna_nazwa
Ręczne dodanie wpisów w menu.lst gruba. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.227.107.59' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.227.107.59', 1731715514) |
0.00060 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731715214 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=133897 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15524 ORDER BY posted |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15524 AND t.moved_to IS NULL |
0.00022 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00128 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15524 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00134 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15524 |
Total query time: 0.00625 s |