Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam,
dzisiejszego dnia, ni z tego ni z owego, po starcie KDE otrzymuję komunikat:
the audio playback device hda intel (STAC92xx Analog) does not work. Falling back to PulseAudio
Nawet nic nie aktualizowałem ;o Kiedyś(na poprzedniej instalacji) też się to zdarzało ale nie zaraz po starcie systemu. Próbowałem rozwiązać według http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-1055105.html
ale nie działa :(
poligon:/home/zolnierz# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
Subdevices: 1/1
poligon:/home/zolnierz# arecord -l
**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 3/3
Subdevice #1: subdevice #1poligon:/home/zolnierz# cat /proc/asound/modules
0 snd_hda_intel
Subdevice #2: subdevice #2
poligon:/home/zolnierz# cat /proc/asound/cards
0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel
HDA Intel at 0xfebfc000 irq 21
poligon:/home/zolnierz# cat /proc/asound/modules
0 snd_hda_intel
Gdyby ktoś potrafił cokolwiek poradzić to będę wdzięczny
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2009-11-29 17:36:04)
Na początek spróbuj wywalić najlepiej z ubitym kde plik konfiguracyjny phonona w folderze ~/.kde phonon cos tam (nie pamiętam dokladnie).
Znalazlem tylko w ~/.kde/share/config phonondevicesrc
ale po podmienieniu nazwy nic się nie zmieniło, głosu nadal niet.
A to jego zawarotść:
[AudioDevice_HDA Intel, STAC92xx Digital\nIEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output_playback] cardName=HDA Intel, STAC92xx Digital (IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output) deleted=true deviceNumber=-1 hotpluggable=false iconName=audio-card index=-3 initialPreference=30 isAdvanced=true [AudioDevice_pci:8086:284b:1028:022e:0:capture] cardName=HDA Intel (STAC92xx Analog) deleted=false deviceNumber=0 hotpluggable=false iconName=audio-card index=-4 initialPreference=36 isAdvanced=false [AudioDevice_pci:8086:284b:1028:022e:0:playback] cardName=HDA Intel (STAC92xx Analog) deleted=false deviceNumber=0 hotpluggable=false iconName=audio-card index=-1 initialPreference=36 isAdvanced=false [AudioDevice_pci:8086:284b:1028:022e:1:playback] cardName=HDA Intel (STAC92xx Digital) deleted=true deviceNumber=1 hotpluggable=false iconName=audio-card index=-2 initialPreference=35 isAdvanced=true [Globals] nextIndex=5
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2009-11-25 11:30:13)
W jednym terminalu alsamixer do zabawy w drugim
speaker-test
Zobacz czy szum się pojawi.
Jak wywali jakieś błędy to pokaż.
hehe :)To się zaraz na początku sprawdza, pierwsze co -alsamixer.:)
Prawda! choć byłem święcie przekonany że to co pokazuje kmix jest dokładnie tym co pokazuje alsamixer, niestety nie ;)
Poza tym, człowiek naczyta się o problemach z alsą to potem sam ich szuka u siebie ;) Podobnie jak to ma miejsce z chorbami :)
Coś jednak jest na rzeczy bo teraz dzwięk nie działa mi w serwisach korzystających z flasha (wrzuta youtube, dialymotion) i w vlc. A co jeszcze ciekawsze mp3 w amaroku i filmy w totemie odtwarzają się normalnie, tzn dźwięk jest.
Po odpaleniu filmu w vlc w konsoli dostaje:
zolnierz@poligon:~$ vlc VLC media player 1.0.3 Goldeneye [0x1f65f98] main interface error: no interface module matched "globalhotkeys,none" [0x1f65f98] main interface error: no suitable interface module [0x1e50098] main libvlc error: interface "globalhotkeys,none" initialization failed [0x1e50098] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu. ALSA lib pcm_dmix.c:1010:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave [0x339d4c8] oss audio output error: cannot open audio device (/dev/dsp) [0x339d4c8] main audio output error: couldn't find a filter for the conversion [0x339d4c8] main audio output error: couldn't create audio output pipeline swScaler: Palette is not supported as output pixel format [0x344b5e8] swscale scale error: could not init SwScaler and/or allocate memory QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1 QPainter::setClipRegion: Painter not active QPainter::setClipping: Painter not active, state will be reset by begin QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1 QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1 QPainter::setClipRegion: Painter not active QPainter::setClipping: Painter not active, state will be reset by begin QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1
też mam podobny problem z dźwiękiem, jak włączam kompa, to czasami mam komunikat, że urządzenie nie działa i następuje przywrócenie pulseaudio (czy coś w tym stylu - teraz nie pamiętam)
poza tym zawsze mam wszystko wyciszone po włączeniu kompa i muszę od nowa ustawiać
co do dźwięku we flashu to też czasami nie mam (zauważyłem, że dzieje się tak po włączeniu amaroka lub kaffeine - czyli będzie to chyba wina xine-engine), ale po lekkim guglowaniu rozwiązuję ten problem komendą:
lsof /dev/snd/pcmC0D0p
(trzeba znaleźć swoje urządzenie, bo to jest akurat moje)
wtedy wywala mi, że pulseaudio blokuje to urządzenie i gdy skilluję proces to dźwięk mi się pojawia (oczywiście do ponownego włączenia amaroka|kaffeine)
od jakiegoś czasu zauważyłem, że wiele osób ma problem z dźwiękiem w kde, mam nadzieję, że za niedługo to się jakoś rozwiąże ;)
pozdrawiam
Spróbuj pulseaudio wywalić.
Stokrotne dzięki, ilin, ponownie!
Lacer, Twój sposób też działał, choć doraźnie ;) U mnie też to się w taki sposób odbywało, choć nie zauwazyłem, że ma to związek z amarokiem, bo miałem go w autostarcie ;) Może też spróbuj wywalić ten pakiet, u mnie pomogło.
wywalenie pulseaudio pomogło mi w ten sposób, że zachowuje mi się stan dźwięku przy wyłączaniu/włączaniu kompa, ale dalej mam problem z amarokiem|kaffeine, które mi blokują dźwięk w systemie jak tylko je włączę
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00123 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.222.21' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.222.21', 1733985147) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733984847 |
0.00023 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=134810 |
0.00021 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15589 ORDER BY posted |
0.00028 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15589 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00057 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15589 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15589 |
Total query time: 0.00512 s |