Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ok , niedługo dostane kompa to sie pobawie :) thx za wyjasnienie
edit: mam jeszcze 1 pytanie lamerskie troche , czy porty dobrze znane od 0 do 1023 są standardowo odblokowane na routerze ? inaczej chyba nie moglibysmy korzystac z poczty,otwierac stron www itd. prosze o wyrozumiałosc :P
kolejny edit : w swoim routerze w zakładce firewall zauwazyłem 2 opcje : outbound services i inbound services , zrobiłem mały test , zablokowałem port 80 na inbound services , hmm strony działają , zablokowałem ten sam port na outbond services i strony nie wchodzą, to znaczy ze outbond blokuje ruch do mnie ? czyli jak chciałbym postawic serwer itp. to musze odblokowywac port na inbound services ? robiłem jak dotąd na outbond i ftp nie działał ,musiałem wchodzic w DMZ. Moze mi ktos to wyjasnic ?
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-11-25 20:59:15)
[quote=grom120]kolejny edit : w swoim routerze w zakładce firewall zauwazyłem 2 opcje : outbound services i inbound services , zrobiłem mały test , zablokowałem port 80 na inbound services , hmm strony działają , zablokowałem ten sam port na outbond services i strony nie wchodzą, to znaczy ze outbond blokuje ruch do mnie ? czyli jak chciałbym postawic serwer itp. to musze odblokowywac port na inbound services ? robiłem jak dotąd na outbond i ftp nie działał ,musiałem wchodzic w DMZ. Moze mi ktos to wyjasnic ?[/quote]
outbound blokuje ruch wychodzący(od Ciebie),
inbound przychodzący(z sieci).
na początku tez tak myslałem no ale skoro zablokowany port 80 outbound service uniemozliwia mi przeglądanie internetu to znaczy ze blokuje ruch przychodzący, gdy zablokowałem ten sam port w inbound service to mogłem przeglądac strony www.
[quote=grom120]na początku tez tak myslałem no ale skoro zablokowany port 80 outbound service uniemozliwia mi przeglądanie internetu to znaczy ze blokuje ruch przychodzący, gdy zablokowałem ten sam port w inbound service to mogłem przeglądac strony www.[/quote]
odrobina znajomości angielskiego :P Zablokowanie outbound 80 powoduje że router nie wypuci od Ciebie zadnego połączenia na porcie 80, ale wystarczy że odpalisz jakaś stronkę która smiga na niestandardowym porcie (dla testów; http://valhalla.homelinux.net:2048) i się otworzy. Outbound to są zawsze połączenia wychodzące z Twojej maszyny a inbound przychodzace - czyli jak ktoś ze świata chce się dostać na twojego kompa. zablokuj w inboud 80 i spróbuj odpalić swoją stronkę z drugiego kompa ;]
ok , nie byłem pewien tego , dzieki :) , czyli jak chce załozyc gre ,serwer to musze odblokowac port na inbound service .
Na serwer www może być Apache, może być też (dużo szybszy) nginx - http://pl.wikipedia.org/wiki/Nginx
Upload 256k - bardzo mało - ale można poprawić wydajność takiego łącza przez moduły Gzip/Deflate - które znacząco zmniejszają objętość większości wysyłanych danych kosztem obciążenia procka - pakują dane przed wysłaniem.
Praktycznie wszystkie przeglądarki internetowe akceptują Gzip/Deflate.
Proxy na tym serwerze - do obsługi serwera www - raczej psu na budę, co za różnica, - czy Squid wyśle dane łączem 256k szybciej niż np. Apache tym samym łączem?
Pingi do serwera? - jeśli router może przekierować ruch icmp do serwera - to problemu nie widzę, trzeba zobaczyć w routerze.
To by było na tyle.
Pozdrawiam
;-)
fajnie że odświeżyłeś temat :P , narazie chce postawić router na linuksie , i tu rodzi sie pytanie , czy jesli postawie na linuksie router (NAT iptables + dhcp) do tego stary router jako Access Point to czy moge na takim kompie postawic serwer (samba jest ,do tego apache i cos jeszcze ...) jak wyglądało by przekierowanie portów ? klienci łaczyli by sie do serwera za pomocą jego ip zew. ? nigdy nie próbowałem w praktyce a chce wiedziec czy takie cos wypali
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.220.112.210' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.220.112.210', 1732549915) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732549615 |
0.00036 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=134899 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15585 ORDER BY posted |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15585 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00157 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15585 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15585 |
Total query time: 0.0056 s |