Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
To mój pierwszy post w ogóle - więc witam [b]Gang Debiana[/b].
Po 'walce' z różnymi systemami na moim serwerze/routerze - od jakiegoś miesiąca stoi tam Debian ;] Jest chyba najwygodniejszy do maszyny przez ssh, ze względu na apt'a. Skonfigurowana jest tam Neostrada - i działa bardzo poprawnie i ładnie dzieli łącze przez iptables. Kabel leci do Switch, który rozsyła dalej 'internet'. Ale w czym rzecz.
Chodzi o to, że neostrada ma zmienne IP - wymusza to 'rozłączanie' usługi co 24 godziny. I niestety wiąże się to z rebootem komputera - gdyż 'firmware' do mojego modemu - [b] Speedtouch 330[/b] może być wgrane tylko raz po włączeniu systemu.
I teraz moje pytanie - czy istnieje skrypt - czy ktoś się spotkał, albo może naprowadzić, który będzie:
1. Wyłączał Neopstradę
2. Odłączał całe USB
3. Podłączał USB
4. Wgrywał Firmware i łączył od nowa
Potem taki skrypt powiedzmy do crontaba dodać na 00:02 codziennie - i po kłopocie.
Czy ktoś może mnie chociaż naprowadzić? Czego szukać, jakie rzeczy mam 'guglać' itp. ?
Pozdrawiam,
zavader
To co ja poradzę jest bardzo nieestetyczne, ale będzie skuteczne.
Wrzuć sobie do crontaba co 24 godziny reboot i po kłopocie.
Witam!
To mój pierwszy post w ogóle - więc witam [b]Gang Debiana[/b].
Po 'walce' z różnymi systemami na moim serwerze/routerze - od jakiegoś miesiąca stoi tam Debian ;] Jest chyba najwygodniejszy do maszyny przez ssh, ze względu na apt'a. Skonfigurowana jest tam Neostrada - i działa bardzo poprawnie i ładnie dzieli łącze przez iptables. Kabel leci do Switch, który rozsyła dalej 'internet'. Ale w czym rzecz.
Chodzi o to, że neostrada ma zmienne IP - wymusza to 'rozłączanie' usługi co 24 godziny. I niestety wiąże się to z rebootem komputera - gdyż 'firmware' do mojego modemu - [b] Speedtouch 330[/b] może być wgrane tylko raz po włączeniu systemu.
I teraz moje pytanie - czy istnieje skrypt - czy ktoś się spotkał, albo może naprowadzić, który będzie:
1. Wyłączał Neopstradę
2. Odłączał całe USB
3. Podłączał USB
4. Wgrywał Firmware i łączył od nowa
Potem taki skrypt powiedzmy do crontaba dodać na 00:02 codziennie - i po kłopocie.
Czy ktoś może mnie chociaż naprowadzić? Czego szukać, jakie rzeczy mam 'guglać' itp. ?
Pozdrawiam,
zavader[/quote]
-----------------------------------------------------------
Nie reebot to brutalna sprawa. I trwa zbyt długo.
Lepiej jest zrobić tak:
1. /etc/init.d/networking stop (wyłącza sieć ewentualnie zrobić /etc/init.d/networking restart, ta opcja oczywiście odrazu restarttuje sieć )
2./etc/init.d/hotplug restart (to zrestartuje urządzenia hot-plug w tym właśnie usb)
nie wiem tylko o co biega z tym firmwarem bo nie bardzo kumam ten temat. Jak mi go przybliżysz to może coś poradze
pozdrawiam
apt-get remove windows ....
apt-get install debian :)
bo nie kumam dlaczego firmware może być wgrane tylko przy starcie systemu
pzdr
Mi działa normalnie. Gdy po 24 h rozłącza się neostrada, to robię pppd call neo i wszystko działa ok. Inna sprawa, iż poza tym rozłączyć ręcznie się nie potrafię - nawet wyjęcie wtyczki od modemu nie załatwia sprawy. Pomaga dopiero restart.
Witam!
Myślałem o reboocie o określonej godzinie - ale ze względu na sesje ekg i irssi - jest to nieopłacalne ;]
Firmware może być wgrane tylko raz - tak jest zbudowany modem, że tylko raz może zostać mu wsadzone prze [b]modem_run[/b] - inaczej wywala błędy i światełko na modemie ADSL zostaje pomarańczowe.
Dodam tylko, że korzystam z speedtouchconf'a --> http://speedtouchconf.sourceforge.net
Dlatgo myślałem, żeby całkowicie odłączać USB, żeby modem myślał, że system ładuje sie od nowa, i że można mu wrzucić firmware jeszcze raz.
no to odłaczenie usb nastąpi po /etc/init.d/hotplug stop
a potem w odpowiednim momencie zrobić /etc/init.d/hotplug start
PS nie wiem czy dobrze się rozumiemy bo nie mam niestety styczności z neo
pzdr
Witam ponownie ;]
No to troszke powalczyłem i efekt jest taki:
Po wyłączeniu hotpluga, modem gaśnie - i dobrze.
Natomiast po włączeniu - jak się zaświeci - i chce sie ponownie połączyć skryptem wywala mniej więcej:
[b][i]Failed - usbcore: device is busy[/i][/b]
No to pomyślałem, że po odłączeniu hotpluga wywale usbcore oraz speedtouch z modułów. Po wydaniu komend:
* rmmod speedtouch
* rmmod usbcore
Wywala mi ponownie:
[b][i]Failed - usbcore: device is busy[/i][/b]
Co ciekawe - to samo wrzuca po insmodzie. Nie wiem co robie nie tak - ale pewnie zapomniałem o jakims malutkim drobiazgu ;)
może to głupie pytanie ale akurat nie wiem jak to jest z modemem, bo jezeli chodzi o pena na usb to on go gdzieś montuje czy on czasem tymczasowo nie montuje tego urządzenia ?? wygląda dalej jakby było używane hmm pomyśle jeszcze
Ufff...
Chyba po prostu najprostsze rozwiązanie.
killall -9 pppd
sleep 10
pppd call adsl
TO mnie rozłącza i łączy ponownie z nowym IP. Rozwiązanie fajne - tylko że jest jeden malutki minusik. [b]EKG[/b] - niestety jest jakieś ułomne i nie zauważa, że się połączyłem od nowa. Wygląda tak - jakbym był połączony - ale tak naprawdę nie jestem - i nie wiem jak to podejść.
Ma ktoś jakieś pomysły ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.22.130.108' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.22.130.108', 1730421507) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1730421207 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=13570 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1586 ORDER BY posted |
0.00074 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1586 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00256 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1586 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1586 |
Total query time: 0.00702 s |