Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Co prawda może sam tytuł tematu wystarczyłby, żeby wyjaśnić w czym potrzebuję pomocy, ale objaśnię nieco szerzej sytuację. ;) Niedawno kupiłem sobie Asusa UL30A - mały, całkiem wygodny notebook/netbook, który niestety nie posiada napędu optycznego. Domyślnie zainstalowany jest na nim Windows 7 Home Premium, ale najchętniej zainstalowałbym sobie na jego miejsce Debiana. Aby to zrobić pobrałem sobie program [i]unetbootin[/i] i zainstalowałem z jego pomocą na pendrivie netinstall Debiana Lenny. Instalator z pendriva się bezproblemowo uruchomił, ale w trakcie instalacji pojawił się kłopot - system nie mógł wykryć karty Ethernet w laptopie; karta to Atheros AR8132. Kłopot jest o tyle istotny, że do instalacji i konfiguracji Debiana potrzebuję oczywiście dostępu do sieci, a jedyny możliwy jest dla mnie dostęp przez Ethernet. Poczytałem sobie co nieco na forach o sterownikach do tej karty i, o ile wszystko dobrze zrozumiałem, do tej karty potrzebny jest moduł sterownika o nazwie [i]atl1c[/i], który nie jest zintegrowany z instalatorem Lenny'ego. (Z instalatorem są za to zintegrowane moduły [i]atl1[/i] i [i]atl1e[/i], ale po ich wczytaniu karta i tak nie jest wykrywana.) Doczytałem za to, że moduł [i]atl1c[/i] jest zintegrowany z deweloperskimi wydaniami Squeezego. Ściągnąłem sobie obraz ISO instalatora businesscard Debiana Squeeze (daily build) i wgrałem go na pendriva, ale przy próbie instalacji instalator nie może odnaleźć płyty CD i wczytać z niej plików (ani napędu optycznego w ogólności) - co jest dosyć oczywiste, bo nie jest uruchomiony z CD, lecz z pendriva, a napędu optycznego nie ma. Próbowałem odnaleźć w /dev pendriva i podać ścieżkę do niego instalatorowi, ale nie mogę znaleźć w urządzeniach żadnego urządzenia USB, które możnaby zamontować. Moja prośba o pomoc sprowadza się więc do odpowiedzi na pytanie:
[b]a) jak zainstalować Debiana Sqeeze z pendriva?[/b]
lub
[b]b) jak zintegrować z instalatorem Debiana Lenny zgranym z sieci i wgranym na pendriva przez [i]unetbootin[/i] moduł [i]atl1c[/i]?[/b]
oraz
[b]c) czy sterownik [i]atl1c[/i] umożliwi wykrycie i korzystanie z karty Atheros AR8132?[/b] ;)
Z góry dziękuję za pomoc i za samą chęć przeczytania tego długiego i troszkę chaotycznego posta. :)
[quote=Bynakiewicz]Ściągnąłem sobie obraz ISO instalatora businesscard Debiana Squeeze (daily build) i wgrałem go na pendriva, ale przy próbie instalacji instalator nie może odnaleźć płyty CD[/quote]
Po wgraniu instalatora na napęd USB, musisz jeszcze umieścić na nim obraz iso.
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem (pewnie źle ;), ale mam przy szukaniu płyty instalacyjnej podać obraz jako urządzenie? Problem polega na tym, że aby mieć dostęp do obrazu, musiałbym zamontować gdzieś pendriva w trakcie instalacji, a nie mogę go znaleźć w /dev.
Szczerze powiedziawszy — nie wiem. Podejrzewam, że instalator sam zaskoczy. Jeśli nie — pomyślimy.
W każdym razie wszystkie instrukcje mówią o skopiowaniu [tt]*.iso[/tt] na napęd USB.
Cóż, instalator sam nie zaskoczył - jest tak jak było. Nie mam specjalnie pomysłu co dalej zrobić w sprawie tej instalacji. Ale może prościej byłoby zintegrować moduł [i]atl1c[/i] z wersją ściągniętą przez [i]unetbootin[/i]? (Czyli z Debianem Lenny.)Tyle, że to chyba wykracza poza moje możliwości.
Chwileczkę, z tego co widzę na stronie UNetbootin, można za jego pośrednictwem wrzucić na USB dowolną gałąź Deibana, a nawet dowolne ISO.
@azhag:
Tyle że jak wrzucimy normalne iso Debiana to właśnie instalacja "kończy się" na "Nie wykryto napędu CDROM" ;]
Cóż, poradziłem sobie z tym problemem... tyle, że pożyczając od znajomego napęd DVD na USB i instalując Debiana zwyczajnie z płyty. ;) Tak czy siak, system nie wykrywa Ethernetu. Wczytuje przy starcie sterownik [i]atl1c[/i] (wg tego co znalazłem przez gogle, jest to sterownik do mojej karty - Ath AR8132) i próbuję 'ifup eth0'. W rezultacie dostaję:
SIOCSIFADDR: No such device
eth0: ERROR while getting interface flags: No such device
eth0: ERROR while getting interface flags: No such device
Bind socket to interface: No such device
Failed to bring up eth0.[/quote]
Oczywiście, 'lspci | grep Ethernet' nic nie znajduje. (Co ciekawe, przy wpisaniu tego polecenia w powłoce w trakcie instalacji Debiana system znajdował Ethernet.) Nie wiem specjalnie co dalej zrobić, żeby mieć dostęp do sieci z laptopa.
ostatnio instalowałem Debiana z USB
1) partycja FAT z flagą botowania
2) rozpakowac boot.img.gz (zcat boot.img.gz > /dev/sd...)
3) wrzucić plik iso
co prawda Squeez-a nie udało mi się zainstalować bo pliki boot.img.gz i iso powinny być z tych samych wersja i takowych nie znalazłem ale z Lennym nie było żadnego problemu przy instalacji z USB.
boot.img.gz można pobrać tu:
[url=http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/lenny/main/installer-i386/20090123lenny4/images/hd-media/boot.img.gz]Lenny[/url]
[url=http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/squeeze/main/installer-i386/current/images/hd-media/boot.img.gz]Squeeze[/url]
Ostatnio edytowany przez life (2009-12-07 12:54:10)
Witam Panowie, to mój pierwszy post na tym forum. :)
Próbowałem zbootować mojego netbooka Acer emachines z Debiana na różne sposoby, włączając w to rzucanie kurzymi kośćmi z kolacji lewą ręką przez prawe ramię (jestem leworęczny).
Z Ubuntu 9.04, 9.10 nie miałem problemów - za pomocą standardowego kreatora dysku usb.
Pomogło:
http://cdimage.debian.org/cdimage/release/
Wchodzimy np. na current live, wybieramy architekturę (i386/amd64) i najważniejsze - wchodzimy w katalog [b]usb-hdd[/b]. I tu mamy to, co tygrysy bezkrążkowe lubią najbardziej - OBRAZ W FORMACIE IMG, NIE ISO. :]
więc pobieramy sobie pliczek img, ze środowiskiem graficznym, jakie lubimy, a potem już tylko:
#cat debian-xxx.img >/dev/sdb
Sdb to mój pendrive. Proszę zauważyć, że nie pieściłem się z partycjami, typu /dev/sdb1, tylko od razu "przekopiowałem" na "cały" pendrive.
Potem reboot, mi działa wersja live nawet.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez olobolo123 (2010-04-08 23:27:20)
[quote=olobolo123]Witam Panowie, to mój pierwszy post na tym forum. :)[/quote]
WItamy na DUG-u.
A pań, z administratorką na czele, już nie przywitasz?
Ach przepraszam, to nie moje maniery, tylko niewiele kobiet spotykam na takich forach.
Wracając do tematu, jak widać w linku z poprzedniego postu, taki image przygotowany jest tylko dla Lenny'ego, nie ma Squeeze'a czy Sida.
W oficjalnym poradniku Debiana piszą, że tu pojawiają się automatycznie robione img ze snapshotów systemu, ale ja nic nie widzę:
http://live.debian.net/
Do tego nie ma wersji Install, tylko Live.
Można sobie łatwo zrobić wersję live za pomocą programu live-helper z repo, ale nie wiem czemu wychodzi mi iso, choć podaję img.
Pozdrawiam
P.S. W metodzie z poprzedniego posta, jeśli ktoś chce, może sobie dodać na penie partycję na dane.
[url]http://blog.szalat.net/?p=230[/url]
tu jest napisane jak zrobić sobie instalkę na USB z jakiejkolwiek wersji instalatora
To jest przepisane z:
http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch04s03.html.en
punkt 4.3.1. :)
Mnie nie bootuje taki pen, może dlatego, że zamiast zcat/cat trzeba użyć dd i potem [b]sync[/b]??
Jak przeglądałem fora, wielu osobom nie bootuje z takiego pena.
Zaraz będę próbował "the flexible way".
[url=http://unetbootin.sourceforge.net/]Unetbootin[/url] można sobie użyć do nagrania iso na pendrive.
Unetbootin też mi nie zadziałał, jak i standardowy ubuntowy usb-creator-gtk, który ładnie robi Ubuntu-stick.
Na forach ludzie też zgłaszali problemy. "No bootable partition".
Jeszcze spróbuję odświeżyć mu mbr z install-mbr, zgodnie z poradami.
P.S. Ta metoda ze zcat-em działa tylko na małe iso typu netinstall, bo rozmiar partycji jest ograniczony do 256 MB.
UPDATE: Co się udało:
- Udało mi się zainstalować na penie wersję Live, ale tylko Lennyego.
- Udało się zainstalować wersję Install Squeeze, ale tylko małą NetInstall.
Pozdrawiam
a do czego Ci więcej? za pomocą jednego i drugiego zainstalujesz system, potem upgrade do jakiejkolwiek wersji
Racja, ale ja nie umiem zainstalować Debiana z wersji Live. :)
Musiałbym poczytać...
Poza tym jest to dobre, gdy ktoś jest zdesperowany, ale lepiej mieć od razu wersję Squeeze, lub od razu większą wersję CD1 na penie. Nie zajmuje czasu, i nie zajmuje łącza. Jak ktoś ma net 64 KB/s i limit 5 giga miesięcznie? ;)
Dodatkowy update:
Wersję Live udało mi się także Squeeze, wcześniej nie zauważyłem zrobionego pliku img w katalogu (...).
Za pomocą Live Helper można sobie zrobić, bo na serwerach Debiana coś nie widać...
Tak, że wersje Install pełne też można pewnie nim zrobić.
Więc udało się!
>>>>>[b]Pozwolę sobie wkleić finalną instrukcję:[/b] <<<<<
1. Instalujemy Live-helper z repoz
2. Robimy sobie jakiś katalog, np ~/squeeze, kopiujemy do niego iso (obojetnie czy live czy install, czy netinstall, czy full cd1, co chcemy).
3. Będąc w tym katalogu:
$lh_config -b usb-hdd -p gnome
Zamiast gnome możemy dać kde, xfce, lxde, itp. Jak się nie da tej opcji, to będzie bez środowiska graficznego.
4.
#lh_build
5. Gotowe. otrzymany plik img z tego katalogu wgrywamy na pena, za pomocą dd lub cat.
Na całego pena, nie na partycję.
Do linii lh_config możemy dodać parametr -a z architekturą, np. i386, amd64.
Zrobiłem to na podstawie
http://wiki.debian.org/DebianLive/Howto/USB
Proszę pisać, czy działa, pozdrawiam. :-)
P.S. W repoz jest nakładka graficzna na LH, nazywa się live-magic.
Ostatnio edytowany przez olobolo123 (2010-04-09 21:24:55)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00179 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.6.140' WHERE u.id=1 |
0.00127 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.6.140', 1732649814) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732649514 |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.18' |
0.00106 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=135821 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15665 ORDER BY posted |
0.00114 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15665 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00342 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15665 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15665 |
Total query time: 0.01134 s |