Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Połączenie OpenVPN zestawia mi się pięknie. Mogę się łączyć z intranetem i za pomocą RDP z Windows.
Problem jest z zasobami już udostępnionymi.
Czyli wpisuję sobie na kompie \\10.0.1.10\wspolny lub \\10.0.1.188\C$ i dostaję komunikat że nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.
Głównie użytkownicy łączą się z Windows do samby, lub swoich komputerów.
taki mam konfig serwera
dev tun tun-mtu 1500 port 1194 user nobody group nogroup comp-lzo proto tcp-server ping 20 ping-restart 120 ping-timer-rem persist-tun persist-key daemon verb 4 max-clients 10 client-to-client log-append /var/log/openvpn.log duplicate-cn ca /etc/openvpn/certyfikat_rootca.pem cert /etc/openvpn/certyfikat_bramy.pem key /etc/openvpn/klucz_bramy.pem tls-server dh /etc/openvpn/dh1024.pem mode server server 10.8.0.0 255.255.255.0 ifconfig-pool-persist /etc/openvpn/ipp.txt push "route 10.0.1.0 255.255.255.0" push "dhcp-option DNS 10.0.1.3" push "dhcp-option DNS 194.204.159.1" push "dhcp-option DNS 194.204.152.34" push "ping 20" push "ping restart 120"
Na windows mam tak
tls-client dev tun proto tcp-client comp-lzo persist-tun persist-key verb 4 ca C:certyfikat_rootca.pem cert C:certyfikat_clickad.pem key C:klucz_clickad.pem remote 195.2XX.XXX.XXX pull port 1194 ping 15
Czy ktoś z was miał taki problem ?
Mam dodane takie wpisy w iptables, reszta wyłączona na razie
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -i tun+ -j ACCEPT iptables -A FORWARD -o tun+ -j ACCEPT
Myślałem że te dwie ostatnie załatwią mi puszczenie ruchu całego ?
Możesz troszkę rozjaśnić @BiExi ?
Z tego co wiem, to udostępnianie windows działa tylko w sieci lokalnej. żeby to sobie chodziło na domyślnych ustawieniach (winxp) zrób sobie dev tap czyli bridga wtedy przelatuje wszystko, brodcast, multicast. przy tun masz najzwyklejszy routing
Głównie chodzi o sambę, ale windows też się przydadzą.
Po to łączę się VPN żeby być w LAN udostępnianie na windows niec z tym nie ma wspólnego tak mi się wydaje.
powiem tak. ja nie mam takich problemów. Na routerze mam openvpn (debian) łączę sie z siecią firmową poprzez tun (routing) i dostaje sie do windowsxp na udostępniony zasób po adresie IP bez problemu trzeba co najwyżej podać nazwę usera i hasło. ŻADNYCH zmian w windows xp czy zmian trasy routingu nie dopisywałem. Po prostu działa.
Ja korzystam z konfiguracji
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artykulow/36-debian/66-openvpn-czyli-twrzenie-tunelu-z-autoryzacja-rsa-skryptem-hasem
Lepszy ruting od bridge. Niepotrzebnie nie śmieci się i tak wąskiego pasma jakim jest internet.
ja bym szukał raczej w firewallu lub (nie wiem gdzie stoi tobie openvpn) w routingu. Od strony windows xp nic nie trzeba robić
przejrzyj dokładnie reguły. Może coś wcześniej blokujesz i tak to wychodzi.
Acha jeśli samba jest na tej samej maszynie co openvpn to raczej na pewno musisz poprawic firewall
A może w pliku smb.conf masz zbyt restrykcyjnie ustawione dozwolone hosty lub bindowanie ?
U mnie na sambie też nie mam problemu
Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio edytowany przez rpc (2009-11-27 14:08:10)
mam pytanie? czy serwer openvpn masz na innym IP a bramę internetową na innym IP??
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00161 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.232.87' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.232.87', 1732303160) |
0.00028 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732302860 |
0.00116 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.146.107.144' |
0.00055 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=136922 |
0.00172 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15593 ORDER BY posted |
0.00070 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15593 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00092 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15593 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15593 |
Total query time: 0.00891 s |