Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
W domu mam dwa komputery: stacjonarny i laptopa oraz dostęp do internetu przez Neostradę, komputery są podłączone bezprzewodowo. Część plików
z jednego komputera chciałby udostępniać w sieci domowej. Oba komputery pracuję na Linuksie (Debian na stacji, Ubuntu na laptopie). Do udostępniania plików
postanowiłem skorzystać z NFS.
Na podstawie [url]http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_nfs.html[/url], zainstalowałem oraz skonfigurowałem wszystko co potrzeba i połączenie działa.
Tu pada pierwsze pytanie, czy NFS jest dobrym rozwiązaniem w moim przypadku?? Szukałem sporo w internecie, ale głównie poruszanym wątkiem jest
współpraca Linux-Windows przy pomocy Samby.
Pojawił się także inny problem. Mianowicie w powyższym linku, jest taki wpis
Oto przykładowe wpisy do /etc/exports:
/srv/pub 192.168.0.1(ro) 192.168.0.2(rw)
/home 192.168.0.0/255.255.255.0(rw)[/quote]
Adresy ip są tutaj podane statycznie. Wiem, że można używać nazw hostów zamiast ip.
I tutaj pojawia się drugi problem związany z używaniem hostname.
Już przy probie pingowanieKod:
ping laptop_hostnamenie uzyskuje, żadnej informacji, tzn że drugi komputer nie jest widziany przez pierwszy pod nazwą hosta. Oczywiście
Kod:
ping adres_ip,zwraca informacje, wszystko jest ok. W związku z tym nawet nie próbowałem modyfikować wpisów w /etc/exports
Chciałem dodać adresy ip do pliku /etc/hosts, ale livebox przydziela adresy dynamicznie, więc to byłoby chyba bez sensu. Domyślam się, że należy w jakiś
sposób konfigurować /etc/dhcp3/dhclient.conf, ale nie za bardzo umiem sobie z tym poradzić, więc proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
Bogumił Chiliński
Sama samba nie wystarczy ?
Tak szczerze to nie wiem.
Miałem wrażenie, że komunikacja Linux-Linux, to nie domena Samby. W zasadzie tylko w takim kontekście znajdowałem materiały w internecie.
Nie będę ukrywał, że się na tym nie znam i nie wiem jak można użyć samby do tego.
@ilin:
Z tego co się orientuję NFS potrafi być ZNACZNIE szybszy od samby, ze względu na znacznie mniejszy rozmiar przesyłanego pakietu - tak więc w wypadku samych Linuksów sieć domowa po NFS jest IMHO lepszym rozwiązaniem niż zabawy z sambą. Samemu tak zrobiłem i działa to całkiem sprawnie.
Co do problemu to niestety samemu korzystam ze stałych IP przypisywanych po MAC adresach sieciówek więc niewiele pomogę odnośnie hostname.
Szczerze to czegoś nie do końca rozumiem - nie da się statycznie skonfigurować na livebox'ie adresów obu komputerów? Co innego to adres DSL który jest przydzielany dynamicznie co 24 godziny w wypadku Neo, a co innego to WIFI które bezproblemowo powinno dać się skonfigurować statycznie - no chyba że livebox to jeszcze większy badziew niż o nim ludzie mówią, ale w to nie chce mi się za bardzo wierzyć...
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-03-19 18:23:27)
Ja nie znalazłem żadnych opcji aby statycznie określić ip. Jeżeli są to na pewno nie w interfejsie http. Może jakoś inaczej da się do tego podejść. Poszukam
w internecie na temat livebox'a i definiowania ip.
Nie przeczę że nfs jest szybszy bo nigdy nie testowałem :)
U sąsiada na identycznej konfiguracji (dwa kompy na liveboxie) zrobiłem na sambie i bangla.
Apropo Livebox chyba defaultowo pracuje na 192.168.1.X zmienialeś cos ? tyle że to mniej ważne.
Na obu kompach instalujesz sambę i dajesz config
[global] dos charset = 852 unix charset = UTF8 display charset = UTF8 workgroup = DOM netbios name = Lapek server string = Debian security = share update encrypted = Yes map to guest = Bad User null passwords = Yes log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 printcap name = cups os level = 65 wins support = Yes hosts allow = ALL include = /etc/samba/dhcp.conf [printers] comment = Drukarki path = /var/spool/samba guest ok = yes printable = yes browseable = no [homes] comment = Katalog Domowy path = / force user = nobody guest only = yes guest ok = yes browseable = yes
Tyle ze dajesz rózne [b]netbios name [/b]
Musi działać na liveboxie.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.255.116' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.255.116', 1732304529) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732304229 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=143278 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16399 ORDER BY posted |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16399 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00127 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16399 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00117 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16399 |
Total query time: 0.00587 s |