Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam moi drodzy
Mam do Was prosbe, poniewaz chodzi mi o podzial lacza 2MB ktore posiadam w domu na kilka kompow. Moj Router Cerberus nie ukrywajac...do takiego zadania niezbyt sie nadaje. Tutaj opcja ta jest naprawde kiepsko rozwiazana a ze i router juz ma troche lat wiec nie ma sie co dziwic.
Glownie chodzi mi o przydzielenie albo procentowo albo juz precyzyjniej w ilosci Kb pobierania i uploadu do....[b]konkretnego portu RJ45 w urzadzeniu[/b] - jesli nie w ten sposob to do konkretnego IP. Oczywiscie caly czas mowa o zastosowaniach domowych wiec jesli chodzi o budzet przeznaczony na ten cel to nie jest on zbyt wygurowany :) Mysle ze moglbym przeznaczyc jakies 100-130zl.
Prosze o jakas porade, bo nie chce kupowac w ciemno
Pozdrawiam
przy takim budrzecie to raczej nie ma co liczyc na konfiguracje per port (proste "wieloportowe" routery to tak na prawde router 2 portowy + 5 portowy switch wpiety w jeden z portow routera ...)
moze popatrz za czyms na czym da sie odpalic openwrt lub cos podobnego ...
100zł więcej i masz linksys wrt54g(l) a na nim można tomato czy openwrt jak kto lubi
później po ssh konfigurujesz qos, iptablesa (do ww celow wystarczy) i wrzucasz konfig do crona
Zresztą ja tam się nie znam, ale takie coś powinno ciebie zadowolić ;)
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2010-03-08 21:00:05)
No to sie troche dowiedzialem dzieki Wam bo w sumie nie wiedzialem o zadnym openwrt poniewaz moja wiedza na temat urzadzen sieciowych nie jest az tak precyzyjna. Poczytalem troche o tym routerze i musze przyznac ze przyciagnal moja uwage. Chyba jednak poczekam jeszcze chwile, odloze kase i zainwestuje w wrt54g. Tez wole zaplacic nieco wiecej i miec cos porzadnego niz pozniej zalowac.
Dzieki za cenne wskazowki
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2010-03-09 09:45:10)
Hmmm ja mam w domu router EDIMAX (zabij ale nie pamiętam wersji) z WiFi i QoS'em. Co prawda nie ma konfiguracji per port na routerze ale za to można ustwić QoS per IP lub per typ usługi lub per port softowy (np ruch na portach 490000 - 60000 ma mieć najniższy pirorytet - czyli kilujemy torrenty ;]). Ja za niego dałem 60pln ale w sklepie kosztuje około 130-150pln. Moim zdaniem warto się tym zainteresować, zwłaszcza w sieciach domowcyh gdzie nie ma jakiegoś maga intensywnego wykorzystywania łącza/sieci. Śmiga sobie u mnie 2 rok i dobrze się ma.
[b]winnetou[/b] też miałem kiedyś tej marki sprzęt i bardzo się zawiodłem :| niby wszystko jak należy i bogato z możliwościami, ale ja miałem problemy ze stabilnością bo: 1. chip się grzał i zwłaszcza latem to potrafił się zwiesić kilka razy na dzień (obciążenie - internet na 2 komputery zastosowanie domowe), 2. zapomnij o konkretnej wymianie plików w lanie po WiFi, według specyfikacji ma śmigać, mnie po 1 minucie przesyłania filmu w HD (w celach oglądania na tv z komputera leżącego w innym pokoju) zaczynało szarpać, nie zwieszało sprzętu, ale oglądać się nie dało.
Wiesz, moim zdaniem nie ma co generalizować ;) Korzystam z niego już jakiś czas i nie narzekam. WiFi śmiga idealnie, filmy po lanie da się oglądać. Co do ciepłoty chipsetu i urządzenia to jest raczej w normie - modem mam cieplejszy ;) Model modelowi nie równy to raz, dwa że jeszcze wersja softu swoje czyni. Ja np zawiodłem się na Linksysie - niby spadkobiercy CISCO (i o ile mnie pamięć nie myli już pod banderą CISCO...) Ale wystarczyło że na 2 kompach ludzie odpalili torrenty i całość już leżała - nie dało się przeglądać sieci - routerek nie wyrabiał z ilością połączeń. A na tym "edim" nie mam takich jazd nawet przy wyłączonym QoS (nie chciało mi się konfigurować :P) Sporo zależy od modelu, softu a i od szczęścia też.
No tak jak winnetou mowisz... ktos odpali torrenta i juz router ledwo zipie. Faktycznie tak jest teraz i u mnie...Niby QoS dziala ale przydzielajac sobie 75% lacza to gdy na drugim kompie ktos wlacza torrenta to i tak szarpie mi po laczu. A co do WiFi w TYM Pentagramie to powiem krotko - lipa. Jesli ma to byc router do biura, gdzie w jednym pomieszczeniu mamy kilka kompow to ok, ale jesli dochodza juz jakies sciany to nie ma sie co ludzic, ze bedzie dobrze. Ew. nad routerem [ czyt. w pomieszczeniu wyzej ] jeszcze jest ok, ale w poziomie...to juz jest totalna porazka.
Jak wyżej - router szybki (platforma Atheros CPU 400MHz, 32MB RAM, WLAN 802.11b/g/n) i tani (nie całe 200zł), a dodatkowo ma wbudowany Gigabitowy switch i port USB.
OpenWRT to bardzo fajna dystrybucja (używam już prawie 2 lata na Asus WL-500gP głównie do torrentów i IRC-a bezpośrednio na routerze), jest dosyć duże repozytorium z różnej maści pakietami.
Opis instalacji i konfiguracji OpenWRT na tym routerze znajduje się np. tutaj:
http://www.eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd
Ostatnio edytowany przez KeFaS (2010-03-25 07:32:44)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00113 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.249.105' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.249.105', 1732305177) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732304877 |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=143827 |
0.00198 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16294 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16294 AND t.moved_to IS NULL |
0.00004 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16294 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16294 |
Total query time: 0.00737 s |