Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Za jakiś czas będzie mi się kończyła umowa z Netią.
Nauczony przykrymi doświadczeniami z TP i Netią mam zamiar zmienić dostawcę. Tak się zastanawiam nad sieciami komórkowymi.
Ponieważ nie jestem fanem torrentów i filmów nie ściągam, a net jest mi potrzebny do nadzoru nad forum, portalem i dupereli. Dlatego prośba o jakieś dorady w tej sprawie.
Dodatkowym plusem jest to, że jak pojadę w świat z laptopem, to neta mam wszędzie.
NIE NIE NIE!!! Bodzio zlituj się nad sobą, chyba że chcesz mieć 14 kB transferu ;) Nie polecam, powiem więcej odradzam z całą stanowczością, no chyba, że naprawdę nie zależy Ci na prędkości, ale ja już u paru ludzi widziałem jak "wspaniale" funkcjonują te blueconnecty i inne orange internety, a mieszkam jak by nie było na dużym osiedlu :)
Raczej odradzam też wszelkie sieci bezprzewodowe, no chyba że naprawdę nie ma innej możliwości - wtedy to inna sprawa...
W pracy mam bezprzewodowy Orange na modemie Icon 225 (Business Everywhere). Działa bardzo humorzaście - raz jest 230 KB/s a czasem 15. W porównaniu do osiedlowej sieci, do której jestem podłączony w domu jest nieekonomicznie - 5 MB/s mam za 45 zł. Może więc warto poszukać małych/lokalnych ISP?
Ostatnio edytowany przez iacobus (2010-03-27 16:35:01)
Bodzio zapraszam do mnie do biura jakas atrakcyjna oferta sieznajdie :]
Co to internetu z tel kom generalnie mam ale na czarna godzine bo i tak i tak place za ten tel a iternet sie przydaje ale jako glowny dostep do netu to odradzam :P
Np bedziech chial zrobic upload jakiejs fotki na forum i sie nie doczekasz ;p
Tzn. tak - oprócz stacjonarnego, mam oczywiście przez komórkę na karcie simdata. Chodzi to nawet nieźle na starym telefonie na EDGE. Mam zamiar teraz naprawić sobie Samsunga i będę miał HSDPA.
Drogie to też nie jest bo kosztuje 5 groszy za 100kb transferu sumowanego.
Do Eli pójdę w pokłony :)
Pod linuksem to cdma? jaki terminal?
Z netem komórkowym to jest loteria - w jednym miejscu idzie kilka Mbps, w drugim kilka Kbps ;], w jeszcze innym wcale, do tego dochodzą limity transferu - które, nawet jak mało ściągasz, mogą dać się we znaki...
Co do Wifi to bym nie przekreślał - zależy to od providera, jak jest ok, dba o sieć i nie stosuje jakiegoś masakrycznego overbookingu to powinno chodzić ładnie, inna sprawa że czasami trafi się na matoła który łącze 256 Kbps podzieli na (UWAGA...) 70 osób ;p
Najlepiej było by znaleźć jakiegoś dostawcę tv kablowej jeśli mieszkasz w bloku - ci najczęściej dają naprawdę dobre warunki za małe pieniążki... ;]
[quote=Huk]Najlepiej było by znaleźć jakiegoś dostawcę tv kablowej jeśli mieszkasz w bloku - ci najczęściej dają naprawdę dobre warunki za małe pieniążki... ;][/quote]
To właśnie Biexi :)
Ja niedługo będę miał z kabłowki net 10 Mbit za 39 zł - tylko nie kwapią się coś mnie podłączyć czekam na montera i wyalienowuję się od wszelkich pseudo niedopracowanych technologii bezprzewodowych i dziwnych modułów jądra i dziwnych menadżerów sieciowych :)
bo tego naszego zasranego Mikrotika za jakieś horendalnie wysokie piniądze nie potrafimy skonfigurować, jakiś problem między anteną bazową 5 GHz a AP 2,4 GHz i ni chu nie wiadomo o co chodzi, a to pogoda nie taka a to drzewko przeszkadza :)\
Dej se spokój z technologiami bezprzeowodowymi, to wszystko jest jeszcze raczkujące i niedopracowane - takie mam wrażenie.
Tylko że na świecie działa :)
Polska to nie Świat... Kurica nie ptica...
@marg1:
Stawiam raczej że admin cwaniak któremu nie chce się inwestować w kolejne AP i antenę wciska kit - realia są takie że dobrze skonfigurowany AP (a w wypadku układu: Debian+Atheros802.11g+hostapd+dhcp+iptables - nie ma większego problemu dla osoby chociaż ciut się na tym znającej, aby uzyskać AP z WPA i filtracją po macach) +dobry zasięg i wifi naprawdę potrafi śmigać bardzo dobrze - oczywiście do netu.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-03-27 21:00:22)
Guzik :) zapraszam do nas, może coś wniesiesz do konfiguracji - my juz nie potrafimy, naprawdę sam przejrzałem już tyle artykułów, że wedle najlepszej wiedzy jest wszystko dobrze, to dlaczego jest tak źle?
jest nas ok w tej chwili 15 użytkowników, więc nie ma już sensu inwestować w kolejne składniki tej sieci, to jest taka prywatna nasza sieć.
Może po prostu uwarunkowania architektoniczne są takie, że nie da się za wiele zdziałać, a może powinno się ustawić wszystko na 2.4 ale my to już odpuszczamy:(
Ale mam rozumieć że macie sieć jaką? N,G,A? Jeżeli jest antena 5 Ghz to chyba zalecene/wymagane jest korzystanie z sieci w tym paśmie. Może trochę przesadziłem - ale skoro mnie konfiguracja hostapd z karta za 30 zł zajęła parę minut i wszystko śmiga to chyba nie jest to aż tak skomplikowane - oczywiście teoria to jedno a praktyka w może być różna ;]
Mamy 2 anteny bazowe 5 po między nimi most WDS bo inaczej nie da rady musi tak ze względu na usytuowanie sprzętu. Jedna pracuje na 2,4 druga na 5 i jest problem że traci się często połączenie między anteną 2,4 a userami, którzy mają karty 2,4 albo łączą się po kablu poprzez repeater. Tak to w skrócie wygląda.
Być może jeden repeater na kilku userów nie wystarczy, ale ja jako że łączę się bezpośrednio z tym 2,4 też tracę sygnał, to nie rozumiem, a jestem na przeciw ten anteny.
Odległość między mną a anteną 2,4 to jakieś ja wiem 30 metrów, a między antenami bazowymi to może 50 metrów góra...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-03-27 21:53:38)
No to fakt faktem - dość dziwne. Z drugiej strony - samemu przez blisko dwa lata korzystałem z dość rozległej sieci Wifi i problemów z łączeniem, czy problemów pomiędzy reapeater'ami nie było - tylko overbooking był straszny (sieć B czyli realnie do 6 Mbps a userów 70, net od 128 do 512 Kbps na usera).
Wiesz, nasz admin naprawdę nie jest w ciemię bity, jeżeli on twierdzi, że czegoś nie potrafi zrobić do końca, bo sieci bezprzewodowe to nie jest jego domena, to tym bardziej ja niczego nie wniosę. I tu właśnie nie chodzi o niską prędkość, bo jak połączenie jest, to prędkości są takie, jak być powinny. Ale zastanawia mnie, że podobno z tych anten można wyciągnąć 150km zasięgu a u nas to nie działa na tak małych odległościach.
Być może ten sprzęt jest "za dobry" na takie odległości, podobno sygnał radiowy z takich anten staje się pełnowartościowy dopiero na większych odległościach. Nie wiem.
Osobiście jest mi tej sieci żal, bo była to nasza inicjatywa - pieniądze praca i jeszcze raz pieniądze. Sygnał z tych anten powinien pozabijać wszystkie istoty żywe w okolicy, a tu się zasięg traci.
I stąd moja opinia, że jednak nie warto się ładować w technologie bezprzewodowe no chyba, że naprawdę nie ma wyjścia.
A po kablu to i pingi krótsze i bezpieczniej :)
era z option icon 225, pod linuksem zero problemu, używam w centrum gdyni - transfer praktycznie do 350 kB/s. może być nawet jako główny net, są tylko dwa ale:
1. limit pobieranych danych
2. jesteś za natem (bez zew. ip) i eranet zmienia ip co chwila zrywając sesje
W orange
1. możesz włączyć zewnętrzne ip (zdaje się, że vpn to się nazywa)
2. nie zrywa sesji, podobno co poniektórzy mieli non-stop przez kilka tygodni, zależy jeszcze od obciążenia sieci, danego bts-a
3. polityka tego dziadostwa zabija, do tego stopnia, że teoretycznie bardziej opłacalne mi było podpisanie nowej umowy niż przedłużenie
ale może to problem z modemem i linuksem, że tak zrywa połączenie?
Jakich skryptów używasz? zastanawiam się nad zmianą modemu i może bym kupił tego optiona. Myślałem o cdma, ale terminale które są na alledrogo raczej kiepsko działają pod linuksem.
@marg1
jak na moje niewprawne oko, źle skonfigurowany MT i (lub) tak jak mówi BiExi masz przesterowany sygnał
pracuje w sieci gdzie cały szkielet sieci jest oparty o MT (głownie 5 GHz), odległość miedzy bazami są dość spore (czasami trzeba jechać 40 min autem przez las xD), a admin ponoć zrobił link od Mierzęcic(koło Pyrzowic) do Tarnowskich gór gdzie pingi chodziły 2cyfrowo :P
a sami klienci też są czasem dość daleko, tak, ze się nie da bez lornetki wycelować i działa, leci 5 Mbps, czasami wiecej
często mamy takie problemy, ze jak klient mieszka przy bazie to musimy dać gorszy sprzęt albo skręcić sygnał inaczej nie ruszy
więc skręć trochę moc i zobacz
wracając do tematu Bodzia :P To ja muszę ci powiedzieć tak że jeśli nie wykorzystujesz internetu do ściągania plików większych niż 2 megabajty. Potrafisz się kontrolować gdzie wchodzisz żeby nie przekroczyć transferu w 1 dzień (np you tube) Wyłączysz flasha Z optymalizujesz sobie grafikę do stanu oglądalności a nie dokładności to śmiało możesz zacząć zabawę W np play ma dużo transferu za rozsądne pieniądze prędkość 1 mega spokojnie ci wystarczy do www.
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00161 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.71.213' WHERE u.id=1 |
0.00079 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.71.213', 1732480507) |
0.00027 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732480207 |
0.00038 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=144090 |
0.00027 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16469 ORDER BY posted |
0.00031 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16469 AND t.moved_to IS NULL |
0.00021 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00117 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16469 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00150 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16469 |
Total query time: 0.00662 s |