Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki problemik... chce przenieś system z jednego serwera na 2 tylko, że 1 serwer jest na raidzie z dyskami sata II a drugi scsi. Przeniosłem wszystkie dane na dyski scsi i ok jednak nie chce wystartować system. Wywala mi takie coś na starcie:
[url=http://img688.imageshack.us/i/dells.jpg/][img]http://img688.imageshack.us/img688/8831/dells.th.jpg[/img][/url]
Drugi serwer to DELL powre edge 2650, od razu mowie, że w kernelu wkompilowane są sterowniki od ataptec AIC7xxx (przynajmniej tak mi się wydaje). Na oryginalnym jajku jaki był z instlką debiana 5 system rusza, ale niestety potrzebuję wyższego + patche.
Jakieś pomysły?
jednak wszystkiego nie wkompilowałeś w jajo ,dalej czegoś mu brakuje do adaptec'a
[b]lolek[/b] odpal system na repowym jajku i przekompiluj nowe :) Jak Ci system wstanie na repowym jajku sprawdź jakie moduły ładuje i te wpakuj do swojego. Bo chcąc nie chcąc bez rekompilacji się pewnie nie obejdzie.
[quote=lolek]Jakieś pomysły?[/quote]
A skad wzialez konfig? Z sufitu, czy tak jak bozia przykazala (cat /boot/config-2.6.26-1-686).
I mozesz wrzucic wiekszy obrazek? Bo z tego co wystawiles wyczytac wiele sie nie da (wyglada mi ze dostajesz jakiegos oopsa?).
Jeśli zaś chcesz sprawdzać co w configu nie tak, to zerknij jeszcze raz na podział odpowiedzialny za SCSI oraz zasilanie. Bo coś pluje się o właśnie te elementy.
[quote=winnetou][b]lolek[/b] odpal system na repowym jajku i przekompiluj nowe :) Jak Ci system wstanie na repowym jajku sprawdź jakie moduły ładuje i te wpakuj do swojego. Bo chcąc nie chcąc bez rekompilacji się pewnie nie obejdzie.[/quote]
No właśnie rekompilowałem juz :( wszystko co adaptec w sekcji scsi zaznaczone... ba nawet chyba wsio zaznaczone dla pewności... ale to nie zmienia nic.
[quote=bzyk]I mozesz wrzucic wiekszy obrazek? Bo z tego co wystawiles wyczytac wiele sie nie da (wyglada mi ze dostajesz jakiegos oopsa?).[/quote]
No to kliknij na niego to się otworzy nowym oknie większy... lol :D
[quote=paoolo]Jeśli zaś chcesz sprawdzać co w configu nie tak, to zerknij jeszcze raz na podział odpowiedzialny za SCSI oraz zasilanie. Bo coś pluje się o właśnie te elementy.[/quote]
Co masz na myśli o tym zasilaniu? Bo tam gdzie SCSI to wszystko przejrzałem i zaznaczyłem...
----- edit
OK to tak oryginalne jajko ładuje mi:
aic7xxx 117592 0
scsi_transport_spi 19840 1 aic7xxx
aacraid 57832 2
scsi_mod 129548 7 sbp2,sg,sd_mod,libata,aic7xxx,scsi_transport_spi,aacraid
Reszta chyba nie związana.
A z mojego konfiga jajka:
CONFIG_SCSI_AACRAID=y
CONFIG_SCSI_AIC7XXX=y
CONFIG_AIC7XXX_CMDS_PER_DEVICE=4
CONFIG_AIC7XXX_RESET_DELAY_MS=15000
# CONFIG_AIC7XXX_DEBUG_ENABLE is not set
CONFIG_AIC7XXX_DEBUG_MASK=0
# CONFIG_AIC7XXX_REG_PRETTY_PRINT is not set
CONFIG_SCSI_AIC7XXX_OLD=m
CONFIG_SCSI_AIC79XX=y
CONFIG_AIC79XX_CMDS_PER_DEVICE=4
CONFIG_AIC79XX_RESET_DELAY_MS=15000
# CONFIG_AIC79XX_DEBUG_ENABLE is not set
CONFIG_AIC79XX_DEBUG_MASK=0
Za bardzo nie wiem co to jest ten scsi_mod oraz scsi_transport_spi...? Jakiś pomysł?
Ostatnio edytowany przez lolek (2010-04-07 19:56:22)
Mówiąc o zasilaniu, chciałem powiedzieć o ACPI i tego typu rzeczach, bo te napisy odnośnie [i]wake[/i] itd. mnie nieco [i]zaskoczyły[/i].
A co do [b]scsi_mod[/b] to jest to moduł, gdy masz w jajku oznaczone wsparcie dla SCSI jak [i]<M>/[i] ale pewnie tak nie masz, bo jakaś inna opcja wymusza na SCSI by była na sztywno. A [b]SCSI transport SPI[/b] wybiera się z
? Location: ? -> Device Drivers ? -> SCSI device support ? -> SCSI Transports
I jak piszą w [i]helpie[/i]
If you wish to export transport-specific information about each attached SCSI device to sysfs, say Y. Otherwise, say N.
Osobiście bym zostawił, nawet nie mając SCSI, ale korzystając z USB pamięci, wsparcie dla SCSI musi być.
Ale pewnie to nie jest powodem tych problemów z dyskami.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez paoolo (2010-04-08 07:29:40)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00025 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00150 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.97.97' WHERE u.id=1 |
0.00226 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.97.97', 1731715768) |
0.00108 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731715468 |
0.00147 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=145152 |
0.00203 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16545 ORDER BY posted |
0.00120 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16545 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00143 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16545 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00190 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16545 |
Total query time: 0.01328 s |