Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcialem sie zapytac doswiadczonych adminow ;) czy stosowanie takich regułek skutecznie blokoju pszelkiego rodzaju programy p2p, czy cos jeszcze dodac trzeba ?
iptables -A FORWARD -p tcp -o eth0 -m ipp2p --ipp2p -j DROP
iptables -A FORWARD -p tcp -o eth0 -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
iptables -A FORWARD -p tcp -i eth1 -m ipp2p --ipp2p -j DROP
iptables -A FORWARD -p tcp -i eth1 -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
Pytam sie bo po zastosowaniu ich i tak mi sie wydaje ze p2p dzialaja w sieci :( objawia sie to tym ze programy podlaczaja sie do serwerow ale sa nieskie transfery prawie zerowe ale sa :(
Oki dzieki. Iptables-p2p mam na serwie a jakie przykladowe regulki bys proponowal do tego iptables-p2p ?
iptables-p2p odwala czasem numeru. Zrywa niewinne połączenia (niektóre www i ftp). Widziałem na własne oczy u mnie w sieci. Dlatego już nie stosuję. ipp2p w zupełności wystarcza.
To jak stosowac iptables-p2p czy samo ipp2p wystarczy do skutecznej blokady programow p2p ?
No u mniesie kompiluje bez problemu :) ale czy to nie jest podwojna robota ipp2p i iptables-p2p w sumie to samo mozna zrobic jednym jak i drugim chyba ze sie myle.
Oki dzieki u mne sie kompiluje wiec bede stosowal ;D Tak na wszelki wypadek :)
Heh a dlaczego tak nagminnie chcecie blokowac dostep do p2p?Nie lepiej HTB sie pobawic ?Kazdy chce czasem jakas muze sciagnac p2p.
HTB mam i markuje pakiety do odpowiednich kolejek zeby przyciac transfer na p2p ale niektorzy u mnie w sieci nie zasluguja na p2p :) dlatego zalezy mi na skutecznej blokadzie
Witam.
Nie wiem co jest nie tak. Jak daje takie polecenie:
iptables -A FORWARD -m ipp2p --tcp --bit -j DROP
To otzrymuje odpowiedź:
iptables: No chain/target/match by that name
O co chodzi?? ipp2p jest.
__DOPISANE__
OK, nieważne już :). Już niema błędu.
W swojej regułce
-m ipp2p
zamień na:
-m ipp2p --ipp2p
W swojej regułce
Kod:
-m ipp2pzamień na:
Kod:
-m ipp2p --ipp2p[/quote]
no to wtedy wykorzystujesz wszystkie możliwości ipp2p, a np regułka:
iptables -A FORWARD -m ipp2p --bit -j DROP
wyłapuje tylko BitTorrenta
edit:
a puchatek007 miał błąd wpisując --tcp bo od wersji 0.7.2 tego już nie ma, wpisujemy poprostu
Kod:
-p tcp
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00120 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.15.72.229' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.15.72.229', 1732689749) |
0.00026 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732689449 |
0.00038 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=14568 |
0.00030 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1693 ORDER BY posted |
0.00034 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1693 AND t.moved_to IS NULL |
0.00028 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00064 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1693 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1693 |
Total query time: 0.00517 s |